Cine nu a auzit de Cupidon, micul zeu înaripat care împarte săgeți de dragoste și care este simbolul universal al iubirii? Dar știi cine a fost Cupidon și care este povestea lui adevărată? Cum a ajuns fiul lui Jupiter și al lui Venus să se îndrăgostească de o muritoare și să devină unul dintre cei mai populari zei din mitologia romană?
Cupidon a inspirat nenumărate opere de artă, literatură și folclor, fiind reprezentat adesea ca un băiețel dolofan cu aripi, arc și săgeți. De asemenea, expresia “săgeata lui Cupidon” este adesea auzită atunci când vine vorba despre dragoste și relații.
Cine a fost Cupidon
Cupidon este echivalentul roman al lui Eros, zeul iubirii din mitologia greacă. Numele lui Cupidon înseamnă dorință în latină, iar numele lui Eros înseamnă dragoste în greacă.
În mitologia greacă, Eros este uneori prezentat ca fiind una dintre forțele primordiale ale Universului, născut din haos, iar alteori ca fiind fiul zeiței Afrodita și al zeului Ares. În mitologia romană, Cupidon este fiul zeiței Venus și al zeului Marte, fiind astfel rodul relației dintre zeița iubirii și zeul războiului. El este însărcinat cu aducerea iubirii, folosindu-se întotdeauna de arcul și săgeata sa.
Cupidon este un zeu capricios și jucăuș, care se distrează provocând iubiri neașteptate și imposibile între oameni și zei. Își folosește săgețile de aur pentru a trezi dorința și săgețile de plumb pentru a stârni respingerea şi indiferenţa.
Unele dintre cele mai cunoscute povești în care apare Cupidon sunt:
Cupidon și Apollo
Cupidon s-a supărat pe Apollo, zeul soarelui și al artei, pentru că acesta l-a batjocorit pentru că era doar un copil. Atunci, Cupidon l-a lovit pe Apollo cu o săgeată de aur, făcându-l să se îndrăgostească de nimfa Daphne, iar pe Daphne cu o săgeată de plumb, făcând-o să îl urască pe Apollo. Apollo a urmărit-o pe Daphne, dar ea s-a rugat tatălui ei, zeul râului Peneus, să o scape de el. Tatăl ei a transformat-o într-un dafin, un copac sacru pentru Apollo, care a rămas cu o ramură de dafin ca amintire a iubirii lui neîmplinite.
Cupidon și Psyche
Cupidon s-a îndrăgostit de Psyche, o prințesă muritoare de o frumusețe rară, care i-a stârnit gelozia mamei sale, Venus. Venus i-a cerut lui Cupidon să o facă pe Psyche să se îndrăgostească de un monstru, dar Cupidon, lovit de propria săgeată, s-a îndrăgostit el însuşi de frumoasa muritoare.
Atunci Cupidon a luat-o pe Psyche și a dus-o într-un palat ascuns, unde a trăit cu ea, fără să îi dezvăluie identitatea. Psyche era fericită, dar curioasă, așa că într-o noapte a aprins o candelă pentru a-l vedea pe Cupidon. El s-a trezit și, furios că nu i-a respectat dorinţa de a nu-i vedea chipul, a plecat de lângă ea. Psyche a încercat să îl găsească, dar a fost supusă la diferite încercări de către Venus, care voia să o distrugă. Cu ajutorul altor zei, Psyche a reușit să își recâștige iubitul și să devină nemuritoare, fiind acceptată în rândul zeilor.
Cupidon și Anteros
Cupidon a avut un frate geamăn, numit Anteros, care era zeul iubirii răzbunătoare. Acesta îi pedepsea pe cei care respingeau sau trădau iubirea. Se spune că Anteros era cel care îi făcea pe oameni să își piardă interesul pentru persoana iubită, dacă aceasta nu le răspundea la sentimente.
Anteros era reprezentat ca un tânăr frumos, cu aripi de porumbel, care ținea în mână un arc și o săgeată, ca și Cupidon, dar și o torță aprinsă sau o secure. Uneori, el era însoțit de zeița Nemesis, care era zeița răzbunării divine.
Semnificaţia lui Cupidon şi expresia „a fi lovit de săgeata lui Cupidon”
Cupidon este un simbol al iubirii, al pasiunii, al dorinței și al frumuseții. Acesta reprezintă forța care unește oamenii și zeii, dar și pericolul și suferința pe care le poate provoca iubirea. Cupidon este asociat cu inima, ca organ al emoțiilor, cu trandafirul, ca floare a iubirii, și cu culoarea roșie, ca expresie a sângelui și a focului.
Cupidon este, de asemenea, legat de ziua de 14 februarie, cunoscută ca Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day, când oamenii își oferă cadouri și mesaje de dragoste. Cupidon este prezent în artă, literatură, muzică și cultură populară, fiind unul dintre cei mai iubiți și mai recunoscuți zei din mitologia romană.
Se spune că :te-a lovit săgeata lui Cupidon: când te îndrăgostești de cineva, pentru că în mitologia romană, Cupidon era zeul iubirii, care folosea arcul și săgețile pentru a trezi dorința și afecțiunea între oameni și zei. După cum am spus, Cupidon avea săgeți de aur, care provoacau dragoste, și săgeți de plumb, care provoacau indiferenţa. Jucăuş din fire, zeul iubirii își alegea victimele după bunul plac și le lovea cu săgețile lui, făcându-le să se îndrăgostească de prima persoană pe care o vedeau.
Expresia „a fi lovit de săgeata lui Cupidon” este folosită pentru a descrie sentimentul de a te îndrăgosti la prima vedere sau de a fi atras de cineva fără să îți poți explica de ce.