Atunci când Cristofor Columb a pornit în căutarea unei noi rute spre India, în anul 1492, nu se aștepta să descopere un nou continent, plin de mistere și frumuseți. De asemenea, nu se aștepta nici să întâlnească niște creaturi ciudate, care i-au stârnit curiozitatea și dezamăgirea în același timp. Sirenele văzute de Cristofor Columb au devenit o adevărată legendă în perioada care a urmat, însă adevărul a ieşit la iveală.

Sirenele văzute de Cristofor Columb: o confuzie veche de secole

În jurnalul său de bord, Cristofor Columb a notat că, în data de 9 ianuarie 1493, în timp ce naviga în apropierea insulei Haiti, a văzut trei sirene care se jucau în valuri. Dar nu i s-au părut foarte frumoase: “Nu sunt nici pe departe atât de frumoase cum sunt descrise”, a scris el. “Au ceva din fața unui om”.[sursa]

Columb avea în minte o altă imagine a sirenelor decât cea pe care o avem noi astăzi. Pentru el, sirenele erau niște creaturi pe jumătate femei, pe jumătate păsări, cu un cântec fermecător, așa cum erau descrise în mitologia greacă și romană. Conform legendelor, aceste sirene îi ademeneau pe marinarii ghinioniști cu vocile lor și îi făceau să-și piardă mințile și viața.

Imaginea sirenelor aşa cum o ştim noi, jumătate femei, jumătate pești s-a propagat ceva mai târziu. Aceste sirene au apărut în legendele altor popoare, cum ar fi cele scandinave sau est-europene. Aceste sirene erau numite undine sau rusalce și trăiau în lacuri sau mări. Acestea erau femei frumoase cu coadă de pește și puteau să discute cu oamenii sau chiar să se căsătorească cu ei.

sirenele văzute de cristofor columb

Explicația științifică

Dar ceva trebuie să fi văzut Columb. Mai târziu, s-a stabilit că, cel mai probabil, navigatorul a observat pentru prima dată niște lamantini. Acestea sunt mamifere acvatice cu coadă de pește și bot asemănător cu cel de vacă. Lamantinii fac parte din grupul sirenienilor, alături de dugongi. Numele lor vine de la mitul sirenelor și sugerează o posibilă legătură între cele două.

• CITEŞTE ŞI:  Mici găuri negre se ascund ĂŽn interiorul unor stele gigantice. Care este explicaĹŁia oamenilor de ştiinţă

Lamantinii sunt erbivori și se hrănesc cu plante acvatice. Aceste animale pot atinge o lungime de până la 4 metri și o greutate de până la 1000 de kilograme. Au o piele cenușie și groasă, acoperită cu peri scurți și rari. Lamantinii au două membre anterioare care le servesc ca remi și o coadă lată și rotunjită care le propulsează în apă.

Lamantinii sunt animale sociale și inteligente. Comunică prin sunete și gesturi și pot recunoaște indivizi sau obiecte. Pot trage aer prin nări atunci când sunt la suprafața apei sau pot reține respirația pentru până la 20 de minute când sunt sub apă. Au nevoie să iasă la suprafața apei pentru a se încălzi la soare.

Lamantinii trăiesc între 50-60 de ani în libertate şi nu au prădători naturali. Cu toate acestea, sunt o specie aflată în pericol de dispariţie.

Lamantini

Columb nu a fost singurul care a confundat lamantinii cu sirenele. Alți navigatori sau exploratori au raportat întâlniri similare în diferite părți ale lumii. Unii au fost fascinați de aceste creaturi, alții au fost dezgustați sau speriați de ele.

De-a lungul timpului oamenii au fost tentaţi să creadă în lucruri fantastice fără dovezi solide. Acest lucru se întâmpla de obicei din cauza cunoştinţelor limitate şi a credinţelor populare. Odată cu avansarea ştiinţei, lucrurile s-au schimbat.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

ScrieĹŁi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele