Deşi a trăit doar 21 de ani, Billy the Kid, aşa cum era alintat Henry McCarty, alias William H. Bonney, a avut o „carieră” mai bogată decât cei mai mulţi dintre bandiţii Vestului Sălbatic, devenind o adevărată legendă.

Copilăria lui Billy the Kid

Henry McCarty s‑a născut la 23 noiembrie 1859, într‑un cartier irlandez din New York. Henry avea un frate mai mic.

Viaţa familiei sale era un haos total. Părinţii lor, Catherine şi Patrick, care erau imigranţi irlandezi, au mers în America şi s-au căsătorit pe când aveau doar 20 de ani. Au trăit într-o mahala de la marginea cartierului Manhattan. La scurt timp, Patrick, capul familiei, a murit.

Rămasă văduvă şi cu doi copii mici, Catherine a decis să se mute în anul 1868, în Indianapolis. Acolo l‑a întâlnit pe William Antrim, de care s‑a îndrăgostit.

S-au mutat cu toţii în anul 1870 în Kansas, iar în perioada următoare au început să apară problemele pentru Henry.

billy the kid
Una dintre cele două fotografii cu Billy the Kid

La vârsta de 12 ani, deja Henry era un frecvent vizitator al localurilor și devenise amator de jocuri de noroc.

William Antrim era prospector, iar meseria lui implica deplasări lungi în ţară. Plecările au devenit tot mai dese şi tot mai lungi, iar Catherine era nevoită să se descurce singură.

Femeia reuşea să câştige bani spălând vase, făcând prăjituri la cuptor sau închiriind din când în când o cameră. Toate acestea au avut loc până la îmbolnăvirea de tuberculoză.

Catherine a murit în septembrie 1874, iar Henry a rămas practic pe cont propriu.

Primele delicte

Henry a încercat să-şi câştige existenţa cinstit. A lucrat la un hotel, apoi la o fermă. Însă, împins de nevoi, s-a trezit de partea cealaltă a legii.

Primele fapte ilegale au fost mărunte. A furat mâncare şi haine, însă lucrurile au început să devină serioase atunci când, în anul 1875, a furat câteva pistoale de la o spălătorie controlată de chinezi şi a fost trimis la închisoare.

Publicitate

Billy nu a stat mult după gratii. După o singură zi, a evadat pe hornul închisorii.

În anul 1876, Henry s-a stabilit în sudul statului Arizona, lucrând ca cioban la turmele de oi sau ca îngrijitor de ferme. Acolo l-a cunoscut pe John R. Mackie, care l‑a iniţiat în furtul de cai. În acest anturaj era cunoscut ca „Billy Antrim“. Apoi, datorită aspectului său de copil, a fost numit „Billy the Kid” (Billy Puştiul).

• CITEŞTE ŞI:  Poon Lim, marinarul care a supravieţuit 133 de zile în apele Atlanticului

În anul următor, Billy a avut un conflict cu un fierar irlandez din Fort Grant, pe nume Frank „Windy“ Cahill.

După un schimb dur de replici de ambele părţi, Cahill şi‑a pierdut cumpătul şi l‑a trântit pe Billy la pământ. Acesta s‑a ridicat imediat, a scos pistolul şi l‑a împuşcat. Ulterior, de teama unei răzbunări a tovarăşilor, Billy a trecut în New Mexico.

Războiul din comitatul Lincoln

În toamna anului 1877, Billy, care începuse să se autonumească William H. Bonney, s‑a stabilit în Lincoln. Aici, din nou a încercat să muncească cinstit. S-a angajat la o fabrică de brânzeturi şi apoi a lucrat pe la diverse ferme.

Ceea ce s‑a numit mai târziu „Războiul din comitatul Lincoln“ l‑a găsit pe Billy the Kid supraveghetor al cirezii de vite şi totodată lucrător la ferma moşierului John Tunstall. Acesta îl avea drept partener pe avocatul Alexander McSween.

Interese contrare de afaceri au dus la izbucnirea unui conflict între cei doi şi alţi doi negustori cu tradiţie, din comitat, Lawrence Murphy şi James Dolan. Aceştia din urmă, având susţinerea şerifului William Brady, au angajat patru pistolari care, la 18 februarie 1878, l‑au pândit şi l‑au ucis pe John Tunstall.

Cu sprijinul mai-marilor ținutului a pornit campania pentru pedepsirea ucigașilor lui Tunstall. Billy a fost unul din cei șase pistolari care la 1 aprilie l-au ucis pe șeriful Brady.

Supraviețuitor al războiului de stradă cu facțiunea rivală și al intervenției militare în Lincoln, Billy și-a condus propriul război.

Trădarea guvernatorului

După omoruri, reglări de conturi şi răzbunări de ambele părţi, în toamna anului 1878, Lew Wallace, guvernatorul statului New Mexico, a proclamat o amnistie generală.

Billy the Kid s‑a înţeles cu guvernatorul să se predea, cu condiţia de a fi eliberat după ce depune mărturie în faţa Marelui Juriu.

După două luni în care amnistia nu a mai venit, Billy şi-a dat seama că fusese păcălit. În realitate, urma să fie spânzurat, nicidecum pus în libertate.

Acest lucru l-a făcut din nou pe bandit să evadeze din spatele gratiilor. Evadarea acestuia a stârnit mânia guvernatorului Lew Wallace, care a oferit o recompensă de 500 de dolari pe capul său.

• CITEŞTE ŞI:  Omul care nu a dormit de 60 de ani i-a lăsat pe medici nedumeriţi cu povestea sa

Billy a stat departe de probleme până în luna ianuarie 1880, când se afla într-un bar aproape de Santa Fe.

La un moment dat, un bărbat pe nume Joe Grant a intrat şi s-a aşezat în apropierea lui Billy. Neştiind lângă cine stă, Grant a început să se laude că-l va ucide pe banditul pe capul căruia se puseseră cei 500 de dolari.

Billy a intrat în vorbă cu Grant, căruia i-a spus că-i place revolverul său, cerându-i-l pentru a-l admira. Billy a scos cilindrul pistolului şi a lăsat cartuşele să-i alunece în palmă, fără ca Grant să observe, după care i-a înmânat arma.

Ulterior, Billy s-a prezentat, iar Grant nu a ezitat, îndreptând revolverul spre el şi apăsând trăgaciul. Tot ce s-a auzit a fost un click repetat în disperare. Billy a scos la rândul său pistotul şi l-a împuşcat pe Grant în cap.

Arestarea lui Billy the Kid

Noul şerif, Pat Garrett, ajutat de o poteră, a mers pe urmele banditului, încolţindu-l la o fermă.

După o luptă aprigă, potera lui Garrett a înconjurat casa, fiind în avantaj clar. Până la sfârşitul zilei, bandiţii, care erau înfometaţi şi însetaţi, au fost nevoiţi să se predea.

Garrett a colectat cei 500 de dolari puşi pe capul lui Billy, după care l-a băgat în spatele gratiilor.

În aprilie 1881, a avut loc, la Mesilla, în New Mexico, procesul lui Billy the Kid. La 9 aprilie 1881, a fost dat verdictul. Billy the Kid a fost găsit vinovat de uciderea şerifului Brady, în cursul „Războiului din comitatul Lincoln“.

Patru zile mai târziu, la 13 aprilie, judecătorul Warren Bristol l‑a condamnat pe Billy the Kid la moarte prin spânzurare.

S‑a stabilit ca execuţia să aibă loc la data de 13 mai, în comitatul Lincoln.

Şeriful Pat Garrett

Aflat sub paza a doi ajutori de şerif ale lui Pat Garrett, James Bell şi Robert Ollinger, Billy a fost transportat la închisoarea districtuală.

La 28 aprilie, când Pat Garrett nu se afla în oraş, Billy the Kid a reuşit să evadeze din nou, profitând de faptul că unul dintre ajutorii şerifului se afla la odihnă într-o clădire alăturată. Cerându-se la toaletă, banditul a reuşit să ia arma ajutorului rămas în locul de detenţie, pe care l-a ucis.

• CITEŞTE ŞI:  David Glasheen, milionarul care a ajuns să trăiască izolat pe o insulă, împreună cu câinele

Fugarul s‑a îndreptat spre Fort Sumner, New Mexico.

Sfârşitul lui Billy the Kid

Înnebunit, guvernatorul a mai pus o recompensă de 500 de dolari pe capul lui. Viu sau mort.

Având informaţii despre locul în care s-ar ascunde banditul căutat de toată lumea, şeriful Garrett a pornit pe urmele sale.

Ajuns în Fort Sumner, şeriful a primit alte informaţii de la vechi prieteni peste care a dat întâmplător în zonă.

Astfel, pe 14 iulie 1881, şeriful Garrett a ajuns faţă în faţă cu Billy the Kid. De această dată nu a vrut să-şi mai asume vreun risc. A scos pistoul şi l-a împuşcat mortal pe bandit.

Billy the Kid avea doar 21 de ani când a fost ucis de şeriful Garrett, însă a devenit o adevărată legendă a Vestului Sălbatic.

Fără explicaţii prea clare, guvernatorul a reufzat să-i achite a doua recompensă şerifului Garrett. Ajustând rata inflaţiei, cei 500 de dolari ar fi echivalenţi cu aproximativ 13.200 de dolari în prezent.

Auzind despre refuzul guvernatorului de a plăti recompensa, localnicii au făcut o chetă şi au strâns 7.000 de dolari pentru a-l răsplăti pe şerif pentru că i-a scăpat de Billy the Kid. Asta ar însemna în prezent circa 185.000 de dolari.[sursa]

Un an mai târziu, consiliul teritorial al statului New Mexico a decis să-i fie plătită şerifului şi recompensa de 500 de dolari datorată pentru uciderea lui Billy.

billy the kid
În centrul fotografiei ar fi Billy the Kid

Fotografia de 5 milioane de dolari

În anul 2010, un bărbat pe nume Randy Guijarro a cumpărat cu 2 dolari o fotografie veche, de la un anticariat din Fresno, California.

Fiind convins că în centrul fotografiei se află banditul care a fascinat America, Guijarro a contactat o firmă specializată în recunoaştere facială şi a înaintat fotografia pentru analiză.

Cele susţinute de Guijarro s-au confirmat, şi se pare că în imagine se află însuşi Billy the Kid. Fotografia a fost estimată la o valoare de 5 milioane de dolari, fiind cea de-a doua fotografie în care apare faimosul bandit.

Acest lucru spune multe despre fascinaţia americanilor pentru Billy the Kid, la 140 de ani după moartea sa.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele