Deşi, din păcate, nu este un subiect foarte dezbătut, se spune că cea mai frumoasă bibliotecă din lume se află în Praga, capitala Cehiei.

Biblioteca Naţională Clementinum din Praga este considerată de mulţi ca fiind una dintre cele mai frumoase clădiri cu arhitectură barocă din lume.[1]

Publicitate

Aceasta face parte dintr-un complex de clădiri istorice care acoperă o suprafaţă de aproximativ 20.000 de metri pătraţi.

Inaugurată în 1722, pe vremuri reprezenta cel de-al treilea mare colegiu iezuit din lume.

Cu cele 20.000 de volume, biblioteca reprezintă o adevărată comoară pentru iubitorii de cărţi.

cea mai frumoasă bibliotecă din lume

Frescele de pe tavan au fost realizate de Jan Hiebl, care, prin munca sa picturală, a introdus simboluri ce reprezintă importanţa educaţiei.

Publicitate

Biblioteca este parte din complexul Clementinum. Aici sunt păstrate cărţi teologice în toate limbile din lume.

În interiorul său există o cameră întreagă dedicată lui Mozart, cu scrierile originale realizate de către maestrul din Salzburg.

Istoria bibliotecii Clementium

Istoria clădirii datează din secolul al XI-lea când a fost construită aici într-o capelă dedicată Sfântului Clement.

O mănăstire dominicană a fost fondată în perioada medievală. Ulterior, a fost transformată în 1556 într-un colegiu iezuit.

În anul 1622 iezuiții au transferat biblioteca Universității Caroline în Clementinum, iar colegiul a fuzionat cu Universitatea în 1654.

Publicitate

Iezuiții au rămas aici până în 1773. Atunci Clementinum a fost transformat în observator, bibliotecă și universitate de către împărăteasa Maria Tereza a Austriei.

În interiorul sălii principale sunt prezente nu numai frescele lui Hiebl, dar şi faimoasele Globuri de Aur şi ceasuri astronomice ale lui Jan Klein.

cea mai frumoasă bibliotecă din lume
Interiorul bibliotecii Clementium este impresionant

Din secolul al XVIII-lea, interiorul bibliotecii nu a fost modificat, iar a păşi în această bucată de istorie este unul dintre cele mai frumoase lucruri pentru iubitorii de artă şi cultură.

Recent, o parte dintre cărţile istorice mai rare din colecţie au fost preluate de Google pentru a fi scanate, iar la sfârşitul acestui proces pot fi găsite în biblioteca digitală Google Books.

În 1781 Karel Rafael Ungar, directorul de atunci al bibliotecii, a creat o colecţie de texte scrise în limba cehă, referindu-se la aceasta cu numele de Biblioteca Nationalis, punând astfel bazele pentru naşterea ulterioară a Bibliotecii Naţionale.

Publicitate

În 2005, Biblioteca Naţională a Cehiei a primit Premiul Jikji acordat de UNESCO (Memoriile lumii).

Cele mai vechi înregistrări meteorologice în Cehia au început în anul 1775 în Clementinum, continuând şi în prezent.

Biblioteca Clementinum este situată în Praga, în Marinske Namesti 5, în zona Stare Mesto şi poate fi vizitată cu un bilet de 220 de coroane, echivalentul a aproximativ 8 euro.

Cum arată cea mai frumoasă bibliotecă din lume

Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele