Oraşul antic Erbil sau Arbil, cum este cunoscut în Europa, reprezintă o combinaţie vibrantă între tradiţie şi dezvoltarea modernă rapidă. Erbil este capitala regiunii semi-autonome Kurdistan, din cadrul Republicii Irak.

Situaţia stabilă de securitate a actionat ca un catalizator pentru prosperitatea economică a regiunii.

În inima oraşului Erbil, în regiunea kurdă din Irak, se află o movilă antică de pământ, care se ridică la o înălţime de 25-30 de metri. În vârful ei se află unul dintre cele mai vechi oraşe din lume.

Citadela Erbil

Oraşul antic se află la o înălţime de circa 30 de metri faţă de zona extinsă

Cunoscut sub numele de citadela Erbil, acest oraş fortificat ocupă o suprafaţă de 102.000 metri pătraţi. Zona este locuită în continuu, încă din mileniul 5 î.e.n sau chiar mai devreme.[1]

Structura impunătoare de culoare galbenă, protejată de un zid solid, oferă una dintre cele mai fascinante experienţe vizuale din Orientul Mijlociu.

Movila se ridică la un unghi de 45 de grade, până ajunge la un zid alcătuit din faţada a circa 100 de case, construite una lângă alta.

Casele formează un perete care aduce aminte de citadelele fortificate din timpurile medievale. Trei rampe, aflate pe versanţii de nord, est şi sud ai movilei, duc la porţile cercului exterior de case.

oraşul antic erbil
Faţada citadelei este formată din case

Iniţial, aici exista o singură rampă – cea de sud – care ducea la o poartă imensă, prevazută cu o arcadă. De aici se ajungea într-o mică piaţă, din care se desprindeau patru alei principale, răsfirate aidoma crengilor unui copac.

Oraşul este împânzit de curţi tradiţionale şi câteva clădiri publice străbat labirintul aleilor înguste.

oraşul antic erbil
Stradă din interiorul oraşului

Înainte de introducerea tehnicilor moderne de construcţie, majoritatea caselor de aici erau construite în jurul unei curţi interioare.

• CITEŞTE ŞI:  Marea Ciumă din Marsilia, epidemia care a luat 100.000 de vieţi

O arcadă, un acoperiş plat şi o intrare arcuită care împiedică trecătorii să privească în interiorul curţii şi al casei, erau elementele caracteristice ale locuinţelor din oraş.

Publicitate

Deşi destul de mică, asezarea a fost cândva împărţită în trei cartiere sau mahalale: Serai, Takya si Topkhana.

În Serai locuiau familiile importante, cartierul Takya se numea astfel după locuinţele dervişilor takyas, iar în Topkhana găseai meşteşugarii şi fermierii.

Clima în oraşul Erbil

Clima în regiune este semi-aridă. Lunile de vară sunt foarte călduroase şi uscate, iar lunile de iarnă reci şi umede.

Primavara este cel mai plăcut sezon în Erbil. Momentul echinocţiului coinicide cu celebrarea Anului Nou kurd, denumit Nawroz. Temperaturile maxime variază între 13-18 grade Celsius, în luna martie şi 27-32 grade Celsius, în luna mai. Iernile sunt blânde, cu excepţia zonelor înalte, cu minime între 2 şi 7 grade Celsius şi maxime între 7 şi 13 grade Celsius.

Patrimoniul UNESCO

oraşul antic arbil

Guvernul regional kurd a recunoscut importanţa acestei nestemate arhitecturale şi colaborează în prezent cu UNESCO pentru a conserva şi restaura această zonă.

În anul 2007, citadela a fost evacuată pentru ca lucrările de construcţie să poată avea loc, în cadrul proiectului de restaurare.

Unei singure familii i-a fost permis să locuiască în citadelă, pentru a nu întrerupe prezenţa omului aici timp de peste 8000 de ani. Guvernul are în plan să aducă încă 50 de familii în zonă, odată cu terminarea procesului de restaurare.

În prezent, în jurul citadelei Erbil s-a format o adevărată bijuterie. Un oraş înfloritor, care duce mai departe istoria de mii de ani a acestui loc uimitor.

Vizionaţi un material video cu oraşul Erbil în prezent

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele