Când vecinii tăi cei mai apropiaţi se află la circa 3.000 de km distanţă, poţi spune că trăieşti într-un loc destul de izolat. Cel mai îndepărtat loc de pe Pământ, faţă de teritoriile locuite, îl reprezintă insulele Tristan da Cunha.

Atunci când spui că mergi până „la capătul lumii”, cam acesta ar fi locul de referinţă.

În mijlocul Atlanticului, la 3658 km de Antarctida, 2816 km de Africa de Sud și 3240 km de America de Sud, se află grupul de insule Tristan da Cunha.[Atlas Obscura]

Insulele au fost descoperite pentru prima dată de exploratorul portughez, Tristao da Cunha, în anul 1506. În prezent, aceste insule aparțin teritoriilor britanice de peste mări. Suprafaţa insulei locuite este de doar 98 km2.

cel mai îndepărtat loc
Insula locuită Tristan da Cunha- fotografie aerială

Cine trăieşte în cel mai îndepărtat loc de pe Pământ

Pe tot grupul de insule locuiesc doar 246 de persoane, după estimările din anul 2019.

Singurul oraş al insulei este Edinburgh Seven Seas, unde trăiesc toate cele 246 de persoane. Locuitorii sunt fermieri și pescari, cresc găini, oi, vaci și cultivă cartofi.

Deși insula este foarte izolată, locuitorii au acces la internet și la telecomunicații prin intermediul unor conexiuni prin satelit. Cu toate acestea, viteza internetului este limitată și costurile sunt ridicate.

Insulele Tristan da Cunha se află în mijlocul Oceanului Atlantic

Clima insulei este ploioasă, iar relieful este stâncos. Flora şi fauna sunt variate. Datorită distanței de continent, multe plante sunt unice și cresc doar pe această insulă.

De asemenea, multe animale sălbatice, în special păsări rare, care trăiesc doar aici, şi mamifere marine, pot fi zărite în această zonă.

Cum se ajunge la Tristan da Cunha

Comunicarea cu restul lumii se face prin vapoare științifice și de pescuit întrucât pe insulă nu există aeroport.

• CITEŞTE ŞI:  10 dintre cele mai securizate locuri din lume şi unde se află acestea

Pentru a ajunge aici trebuie să zburați la Cape Town și să prindeți una dintre navele Ovenstone. Este nevoie de șase zile doar într-un singur sens pentru a ajunge la Tristan da Cunha.

Publicitate

Economia

Insula are o structură economică şi socială unică. Este o proprietate comună, deţinută de toate familiile de pe insulă. Oamenii nu au voie să vândă pământ pe insula Tristan da Cunha, iar străinii nu se pot stabili în acest loc doar din voinţa proprie. Asta înseamnă că nu poți să te muți pur și simplu pe insulă și să cumperi o casă. Trebuie să fii acceptat în comunitate și să dobândești dreptul de a locui permanent pe insulă.

După cum am menţionat anterior, economia insulei este bazată în principal pe agricultură, creșterea animalelor și pescuit. Locuitorii insulei sunt fermieri și pescari, care lucrează pentru a satisface nevoile comunității.

Infrastructura turistică este inexistentă pe insulă. Nu există nici măcar un singur restaurant sau vreun bar.

Există o singură pensiune și o cafenea, unde oamenii se relaxează. Pe insulă se află un oficiu poștal, dar, în mod evident, timpul de expediere este extrem de îndelungat.

Datorită poziției sale unice, Insula Tristan da Cunha găzduiește un observator meteorologic, care contribuie la monitorizarea vremii și la colectarea de date pentru prognozele meteorologice globale.

Tristan da Cunha este un teritoriu britanic de peste mări și este administrat de un guvernator britanic. Acesta este reprezentat pe insulă de un administrator, care este responsabil pentru afacerile locale. Insula nu are partide politice. Există un singur poliţist şi 8 consilieri, care rezolvă împreună problemele comunităţii.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche construcţie din lemn, construită în urmă cu peste 7000 de ani

Insula Tristan da Cunha este un loc fascinant, caracterizat prin izolare extremă și o comunitate mică și strâns unită. Accesul limitat, frumusețea naturală și stilul de viață tradițional și simplu, fac din Tristan da Cunha un loc cu adevărat special și intrigant. În ciuda dificultăților pe care le implică traiul în cel mai îndepărtat loc din lume, comunitatea a reușit să-și păstreze identitatea și să se adapteze la provocările pe care le prezintă izolarea geografică.

Vezi în materialul de mai jos cum arată o zi în cel mai îndepărtat loc de pe Pământ

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele