Probabil că v-a trecut prin minte, în timp ce vă aflați pe plajă sau într-un deșert, că nu știți cu adevărat la ce ați ajunge dacă ați continua să săpați. Ați găsi foarte mult nisip, roci, pământ sau chiar drumul pierdut către Atlantida? Aşadar, ce se află sub nisipurile din deşert?

Răspunsul, bineînțeles, variază în funcție de locul în care vă aflaţi. Unele dune de nisip, de exemplu, se modifică din cauza vântului, ceea ce înseamnă că ar putea exista o întreagă pădure sub locul respectiv, precum și doline care așteaptă să vă înghită cu totul.

Nisipul se formează din rocile de pe uscat, măcinate de intemperii, râuri, dar și de alte elemente. La țărm, marea, care se agită în mod constant, șlefuiește, de asemenea, roci de-a lungul a mii sau milioane de ani.

Dacă ați săpa în adânc pe o plajă, ați putea găsi nisip care a fost compactat și transformat sub presiune în roci sedimentare. Continuați să săpați, folosind acum echipamente de foraj avansate în loc de lopăţica pentru castele de nisip, și veți ajunge la roca de bază a zonei.

ce se află sub nisipurile din deşert

Ce se află sub nisipurile din deşert

În ceea ce privește deșerturile, s-ar putea să nu fie nevoie să săpați deloc. Cele mai multe deșerturi nu sunt acoperite de nisip, ci reprezintă chiar fundamentul de rocă expus. Mă refer la acele locuri în care terenul arid şi plin de crăpături se întinde pe mii şi mii de metri. Nu există vegetație, astfel încât solul este erodat de vânt și căldură. Acest lucru ar putea reprezenta dovada pentru ceea ce veți găsi sub deșerturile de nisip dacă veţi săpa în nisip.

• CITEŞTE ŞI:  O femeie aflată în moarte cerebrală a adus pe lume un bebeluş care a supravieţuit. Cum a fost posibil?

Acolo unde există nisip, acesta se formează de obicei prin alterarea stratului de rocă expus. Pe măsură ce peisajul uscat al deșertului se răcește și se încălzește în timpul zilei și al nopții, roca se dilată și astfel se fisurează.

De-a lungul a mii sau milioane de ani, ajutate de vântul care biciuiește pietrele mai mici, rocile sunt măcinate şi transformate în nisip. Săpați în adânc și veți găsi din nou roca de bază și argilă uscată.

Asta nu înseamnă că aceste zone nu pot fi interesante. Dunele de nisip mutate de vânt pot păstra ceea ce îngroapă. Între timp, ele pot oferi în continuare câteva surprize geologice.

În anul 2010, oamenii de știință au găsit dovezi ale unui mega-lac preistoric sub nisipurile din deşertul Sahara, despre care se crede că s-a format în urmă cu circa 250.000 de ani, atunci când Nilul s-a revărsat în zonă printr-un canal. Acest loc se află lângă Wadi Tushka, iar apele Nilului au creat un lac care la nivelul său maxim acoperea mai mult de 108.000 km2. Sub nisip se mai găsesc și ruinele unor râuri și lacuri antice, precum și mari zăcăminte de petrol.

Sub nisipurile deșertului Gobi din Asia se află o bogată diversitate de fosile, inclusiv cele ale unor dinozauri, mamifere și plante. De exemplu, în anul 1923, o expediție americană a descoperit în Gobi fosila unui Protoceratops, un dinozaur cu coarne și gât scurt. De asemenea, în Gobi s-au găsit și ouă de dinozaur fosilizate.

Nisipurile deșertului Namib din Africa ascund roci solide din calcar, care s-au format prin depunerea scoicilor și a altor organisme marine pe fundul oceanului în urmă cu milioane de ani. Atunci când nivelul mării a scăzut, calcarul a fost expus la eroziunea vântului și a apei, formând peisaje spectaculoase.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Care este explicaţia sintagmei "Ce nu te omoară, te face mai puternic", a lui Nietzsche

Sub nisipurile deșertului Atacama din America de Sud se află una dintre cele mai mari rezerve de cupru din lume. Cuprul este un metal folosit în multe domenii, cum ar fi electricitatea, construcțiile și bijuteriile. Cuprul din Atacama provine din activitatea vulcanică care a avut loc acum milioane de ani și care a adus la suprafață minerale bogate în cupru.

Aşadar, ceea ce se află sub nisipurile din deşert poate varia în funcție de tipul de deșert și de regiunea geografică specifică. Fiecare deșert are propria sa istorie geologică și caracteristici unice.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele