Trenul cel lung al deşertului este supranumele dat unor trenuri ce fac parte din compania naţională de cale ferată din Mauritania, o ţară din vestul Africii şi care sunt printre cele mai lungi din lume. Având în vedere că în România începem să vedem din ce în ce mai multe trenuri compuse dintr-o locomotivă şi două vagoane (sau chiar un vagon), aceste trenuri ni se vor părea, cu siguranţă, uriaşe.

Construcția liniei ferate a început în anul 1960 și a fost inaugurată trei ani mai târziu, în anul 1963. Aceasta constă într-o singură linie de cale ferată, cu o lungime de 704 km care leagă centrul minier de exploatare a fierului din Zouérat, de portul Nouadhibou, trecând prin localităţile Fderik și Choum.

Trenul cel lung al deşertului

Aceste trenuri care străbat calea ferată din Mauritania au o lungime de până la 3 kilometri, ceea ce le face să fie printre cele mai lungi și mai grele din lume. Acestea sunt formate din 3 sau 4 locomotive diesel-electrice EMD, care trag în jur de 200-210 vagoane care transportă fiecare peste 50 de tone de minereu de fier, precum și 2-3 vagoane de serviciu. Traficul total de minereu transportat este în medie de circa 17 milioane de tone pe an.

În această imagine captivantă, un tren al căii ferate mauritane „traversează” deșertul Sahara din Mauritania, aducând fier de la centrul minier de fier din Zouerat la portul din orașul Nouadhibou | sursa foto: Justin Jin

În Mauritania trăiesc doar aproximativ 4 milioane de oameni, deși este o țară imensă, de peste patru ori mai mare decât România. Acest lucru este cauzat în mare parte de faptul că ţara este acoperită într-o mare proporţie de deşert.

• CITEŞTE ŞI:  5 teorii fascinante privind dispariţiile din Triunghiul Bermudelor

Trenul traversează deșertul Sahara, una dintre cele mai aride și mai ostile zone de pe Pământ. Temperaturile pot varia foarte mult, de la -10 grade Celsius iarna, până la 58 grade Celsius vara. Vânturile puternice pot ridica nisipul și pot reduce vizibilitatea. De asemenea, trenul se confruntă cu riscul de atacuri teroriste sau de jafuri din partea nomazilor sau a rebelilor.

Trenul nu are vagoane pentru pasageri, dar mulți localnici îl folosesc ca mijloc de transport gratuit sau ieftin între orașe. Localnicii din Mauritania știu că acest tren circulă aproape zilnic, așa că se urcă în spatele trenului în ambele direcții. Fără bilet, fără orar, pur și simplu urcați și coborâți unde doriți. Pe gratis.[sursa]

Ruta trenurilor se întinde de la Nouadhibou până la Zouerat, la aproximativ 700 km în interiorul deșertului Sahara. Ultima oprire înainte de orașul minier Zouerat este un oraș numit Choum. În Choum este locul în care fie oamenii se urcă în tren și merg cu el până la Noouadhibou, fie coboară la ultima staţie.

trenul cel lung al deşertului
Turişti dornici să experimenteze o călătorie cu unul dintre cele mai lungi trenuri din lume

Oamenii care se urcă pe vagoanele cu minereu sau pe locomotive și își asumă riscurile călătoriei. Nu de puţine ori se întâmplă să aibă loc şi accidente. Oamenii mai cad de pe vagoane şi uneori chiar îşi pierd viaţa.

Unii călători își aduc provizii, cum ar fi apă, mâncare, haine groase sau saci de dormit, pentru a face față condițiilor dificile. Alții se bazează pe solidaritatea și ospitalitatea celorlalți călători sau a personalului trenului. Astfel, călătoria cu trenul cel lung al deşertului este o experiență unică și palpitantă, dar și una plină de peripeții și pericole.

• CITEŞTE ŞI:  Un nou studiu arată că inteligenţa este moştenită doar de la unul dintre părinţi

Vizionaţi momentul în care trenul cel lung al deşertului trece printr-un mic cătun

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele