Există multe lucruri impresionante despre păsări. Unele se înalță pe distanțe de kilometri fără să bată din aripi; unele trăiesc mai mult de o jumătate de secol; iar altele îşi trăiesc cea mai mare parte a vieţii în aer. Dar atunci când priviți o pasăre care planează în depărtare, v-ați întrebat vreodată cât de sus poate zbura o pasăre?

Specia care deține recordul pentru cel mai înalt zbor al unei păsări este vulturul lui Rüppell (Gyps rueppellii).

Cât de sus poate zbura o pasăre

În anul 1973, un vultur Rüppell a lovit un avion comercial la 11.300 de metri deasupra Coastei de Fildeș, în Africa de Vest. Deși unul dintre motoare a fost avariat, avionul a reușit să aterizeze cu succes. Din păcate, pasărea nu a fost la fel de norocoasă. Tot ce a rămas din ea au fost cinci pene complete și 15 pene parțiale – suficient pentru o identificare pozitivă a speciei și pentru ca această incredibilă ispravă să fie confirmată, dar, probabil, o consolare slabă pentru prietenii defunctului.[sursa]

Glumim, dar, din păcate, această pasăre probabil că a avut prieteni și poate chiar o pereche. Sunt păsări foarte sociabile și se crede că formează legături monogame între perechi, ambii părinți ajutând la îngrijirea puilor în primele 150 de zile de viață.

Cât de sus poate zbura o pasăre
Cât de sus poate zbura o pasăre: recordul aparţine unui vultur

Originar dintr-o regiune a Africii numită Sahel, care se întinde pe o întindere de pământ între Sahara și savana sudaneză, habitatul vulturului acoperă mai multe țări, inclusiv Zimbabwe, Senegal și Etiopia. Din când în când, au apărut și peste Mediterană, în Spania.

• CITEŞTE ŞI:  De ce ne trezim la ora 3 noaptea şi ne lăsăm măcinaţi de gânduri. Ce se întâmplă în corp

Din nefericire, însă, aceste tipuri de vizite ar putea deveni mai rare în viitor, deoarece vulturul lui Rüppell a fost clasificat de Lista Roșie a IUCN ca fiind în pericol critic de dispariție. La fel ca multe alte păsări africane similare, aceștia sunt amenințați de pierderea habitatului, de vânătoare și de disponibilitatea redusă a principalei lor surse de hrană, carcasele lăsate în urmă de alţi prădători.

Există, de asemenea, o mare problemă cu otrăvirea, în special în Africa de Est. Aceasta a fost cauzată în mare parte de un pesticid numit carbofuran, dar organizația de caritate BirdLife International subliniază, de asemenea, rolul medicamentului diclofenac. Acest antiinflamator poate fi folosit în tratamentele veterinare, dar este fatal pentru vulturii lui Rüppell dacă aceștia ingerează carcasele animalelor care au fost îndopate cu el. Surprinzător, dacă ne gândim că aceștia se pot înfrupta cu plăcere din carne infestată cu antrax și botulism.[sursa]

Dacă veți avea vreodată norocul de a vedea un vultur Rüppell în carne și oase, este o priveliște pe care nu o veți uita în grabă. Aceste păsări maiestuoase ating înălțimi de aproape un metru și au un cap distinctiv fără pene. Această adaptare provine din tendința lor de a-și băga tot capul în interiorul prăzii în timp ce se înfruptă din ea.

Aripile lor puternice se întind pe o lungime de peste 2 metri, dar le folosesc cu moderație în zbor. Chiar și atunci când nu le dau bătăi de cap piloților comerciali, vulturii lui Rüppell atinge în mod regulat altitudini impresionante, profitând de curenţii puternici în timp ce se înalță deasupra solului și își caută prada.

• CITEŞTE ŞI:  Marea Ciumă din Marsilia, epidemia care a luat 100.000 de vieţi

Este foarte posibil, chiar probabil, ca evenimentul din anul 1973 să fi fost o anomalie. Există motive pentru care, în general, nu vedeți păsări zburând alături de avioanele de pasageri la altitudine de croazieră, majoritatea dintre ele având legătură cu oxigenul.

Cât de sus poate zbura o pasăre
Cât de sus poate zbura o pasăre

Cât de sus poate zbura o pasăre: alţi candidaţi la titlu

Alți concurenți în ceea ce priveşte răspunsul la întrebarea cât de sus poate zbura o pasăre sunt cocorul comun (Grus grus), care a fost înregistrat la o altitudine de circa 10.000 de metri în timp ce evita vulturii în Himalaya, și gâsca cu cap dungat (Anser indicus), care a fost observată la o înălțime maximă de 7.300 de metri și care are plămâni supradimensionați pentru a face față lipsei de oxigen.

Publicitate

Capacitatea unei păsări de a zbura la altitudini mari este influențată de o serie de factori, inclusiv dimensiunea și forma corpului, tipul de zbor și condițiile meteorologice. Păsările mai mari cu aripi mai mari au, în general, un avantaj la zborul la altitudini mai mari, deoarece pot genera mai multă portanță.

De asemenea, păsările care planează, cum ar fi vulturii, pot atinge altitudini mai mari decât păsările care bat din aripi, deoarece pot folosi curenții de aer ascendenți pentru a se menține în aer. Condițiile meteorologice pot afecta, de asemenea, altitudinea la care poate zbura o pasăre. Păsările pot zbura mai ușor la altitudini mai mari atunci când vremea este calmă, deoarece nu trebuie să lupte împotriva vânturilor puternice.

Altitudinea medie de zbor pentru păsări este de aproximativ 1.500 de metri. Păsările care zboară la altitudini mai mari sunt mai puțin susceptibile de a fi prinse de prădători și au, de asemenea, o vedere mai bună asupra împrejurimilor, ceea ce le ajută să găsească hrană.

• CITEŞTE ŞI:  Agripina cea Tânără, mama împăratului Nero, ucisă la ordinul acestuia

Cu toate acestea, BBC Wildlife raportează că, chiar și cu ajutorul tehnologiei moderne de urmărire, nu avem nicio înregistrare a unei alte păsări care să se apropie de recordul vulturului Rüppell, așa că pentru moment coroana acestuia pare sigură.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: