Unde se putea întâmpla, dacă nu în România, ca un politician să fie pictat pe peretele unei biserici?

Şi nu cred că era o problemă dacă politicianul respectiv era pictat în biserică după ce ar fi ridicat-o din venituri proprii, aşa cum se obişnuieşte încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare, ca cel care pune bazele lăcaşului – ctitorul bisericii, să fie pictat între sfinţi.

În noua biserică a Bârladului, fostul edil, Constantin Constantinescu, este pictat cu cravată, insignă şi palton. Primarul a fost denumit ctitor al bisericii. Dar banii pe care i-a alocat pentru construcţia edificiului au provenit din taxele şi impozitele bârlădenilor.

Printre sfinţi, mucenici şi mitropoliţi, în zeci de biserici au apărut pictaţi pe pereţi, în stofe scumpe, primari, deputaţi şi senatori.

Constantin Constantinescu nu este singurul edil din ţară care a ţinut să-i fie pictat chipul în biserică. Chipul lui Mihai Alexa, fost primar al oraşului Podu Iloaiei din judeţul Iaşi, precum şi al soţiei şi fiilor săi, au fost pictaţi în biserica de la Cimitirul Eroilor din localitate.

Scenariul s-a repetat şi la Zimnicea, unde în tabloul votiv, lângă mitropolit şi sfinţi, a fost pictat drept ctitor al lăcaşului primarul Petre Pârvu.

Portretul mamei unui patron, la loc de cinste între sfinţi

Pictura murală i-a adus primarului mai multe critici decât laude, aşa că, după cum a confirmat telefonic pentru digi24.ro, acesta i-a cerut preotului paroh să o şteargă. Spre mirarea enoriașilor însă, preotul a agăţat peste imaginea edilului Pârvu un poster imprimat cu portretul mamei unuia dintre contribuabili.

• CITEŞTE ŞI:  Iosif Sîrbu, primul campion olimpic român, care s-a stins în condiţii neclare

„Trebuie dat jos de acolo, că doar nu e un sfânt. E un primar. E un om ca şi mine, simplu. Gata, s-o terminat cu primăria. Că a fost el cu banii noştrii şi o făcut pictura acolo, e altceva. Banii noştrii au fost acolo, nu ai lui. Asta e situaţia.” spune un localinc mai luminat.

Publicitate

Totuşi, nu toţi localnicii sunt foarte luminaţi si pe asta se bazează politicienii în multe dintre acţiunile lor.

„Dacă e permis aşa ceva înseamnă că merită. Pentru că… Probabil că… Dar oricum, să ştiţi că, parcă, îmi aduc aminte, a investit bani. De la primărie, de unde, de neunde, dar s-a implicat în special când a fost cu rezistenţa, cu construcţia, cu zidirea, cu…”, se bâlbâie un alt localnic.

E de înţeles succesul unora în politică.

sursa: digi24.ro

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele