În universul fictiv din Star Trek, motorul cu distorsiune sau propulsia exponențială reprezintă o deformare a spațiului care modifică legile fizicii pentru a permite realizarea unei viteze superluminice. Astfel, ea este opusă impulsiei.

„Prin dezvoltarea unui model unic, am demonstrat că motoarele cu distorsiune ar putea să nu rămână doar în domeniul science-fiction.”, arată echipa de cercetare.

Cum funcţionează motorul cu distorsiune

Motorul cu distorsiune funcționează pe modelul metricii lui Alcubierre. Acesta deformează textura spațiului pentru a propulsa nava. Pur și simplu, motorul distorsionează spațiul, atât în fața cât și în spatele a navei, permițându-i să călătorească mai repede decât viteza luminii. Spațiul este contractat în fața navei, și prelungit în spatele ei. Nava, însă, se află într-o bulă de distorsiune între cele două distorsiuni de spațiu; bula conține ceea ce se numește subspațiu. Acest spațiu este distorsionat, iar regiunea care îl compune, creează accelerarea corpului până la o „viteză de distorsiune” și nava „surfează” pe valul spațiu-timpului creat prin această distorsiune.

Un nou studiu oferă o bază teoretică pentru motoarele cu distorsiune, sugerând că această tehnologie de propulsie ultrarapidă nu va rămâne pentru totdeauna inaccesibilă omenirii.[sursa]

motorul cu distorsiune
Motorul cu distorsiune este utilizat de navele din seria Star Trek

Motorul cu distorsiune este cunoscut fanilor SF

Fanii science-fiction, în special cei ai seriei „Star Trek”, sunt familiarizați cu motorul cu distorsiune. Acest motor ipotetic manipulează însăși structura spațiu-timpului, după cum am precizat, comprimând materialul din fața unei nave spațiale și extinzându-l în spate. Acest lucru creează o „bulă de distorsiune” care permite unei nave să călătorească la viteze incredibile, chiar mai mari decât viteza luminii.

• CITEŞTE ŞI:  Victor Capesius, farmacistul român care a activat la Auschwitz

În anul 1994, fizicianul mexican Miguel Alcubierre a publicat o lucrare revoluționară în care a prezentat modul în care ar putea funcționa un motor cu distorsiune în viața reală. Totuși, această evoluție interesantă a venit cu un avertisment major: „Motorul Alcubierre” propus avea nevoie de energie negativă, o substanță exotică care poate exista sau nu (sau, poate, de utilizarea energiei întunecate, forța misterioasă care pare să fie cauza expansiunii accelerate a Universului).

Alcubierre și-a publicat ideea în revista ştiinţifică Classical and Quantum Gravity. Acum, o nouă lucrare în aceeași revistă sugerează că un motor cu distorsiune ar putea să nu necesite, până la urmă, energie negativă exotică.

„Acest studiu schimbă conversația despre motorul cu distorsiune. Prin demonstrarea unui model în premieră, am arătat că propulsoarele warp ar putea să nu fie relegate la science-fiction.”, a declarat autorul principal Jared Fuchs, de la Universitatea din Alabama, Huntsville și de la grupul de cercetare Applied Physics, într-o declarație.

Modelul echipei de cercetare folosește „un amestec sofisticat de tehnici gravitaționale tradiționale și noi pentru a crea o bulă de distorsiune care poate transporta obiecte la viteze mari în limitele fizicii cunoscute”, potrivit declarației.

Înțelegerea acestui model este, probabil, dincolo de puterea celor mai mulți dintre noi; rezumatul lucrării, de exemplu, spune că soluția „implică combinarea unui înveliș de materie stabil cu o distribuție a vectorilor de deplasare care se potrivește îndeaproape cu soluțiile cunoscute de propulsie cu distorsiune, cum ar fi metrica Alcubierre”.

Motorul propus nu ar putea realiza călătorii mai rapide decât lumina, deși s-ar putea apropia; declarația menționează „viteze mari, dar subluminale”.

Publicitate

Acesta este un singur studiu de modelare, așa că nu vă entuziasmați prea tare. Chiar dacă alte echipe de cercetare confirmă că matematica raportată în noul studiu se verifică, suntem încă foarte departe de a putea construi un motor cu distorsiune real.

• CITEŞTE ŞI:  Comuna nemuririi din Gavdos, populată de savanţi de la Cernobîl

Fuchs și echipa sa recunosc acest lucru, subliniind că lucrarea lor ar putea fi în cele din urmă o piatră de hotar pe drumul lung către un zbor interstelar eficient.

„Deși nu ne pregătim încă pentru călătorii interstelare, această cercetare anunță o nouă eră de posibilități. Continuăm să facem progrese constante, pe măsură ce omenirea se îmbarcă în Era Distorsiunii.”, a declarat în același comunicat Gianni Martire, CEO al Applied Physics.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: