Fosforul este un element din tabelul periodic având simbolul P și numărul atomic 15, fiind descoperit accidental de un alchimist german, în urmă cu circa patru secole.

Fosforul este un element esenţial pentru existenţa vieţii. Există în două forme: fosforul alb şi fosforul roşu. Acest element se regăseşte în ADN şi ARN, adică în toate fiinţele vii.

Conţinutul de fosfor din corpul uman este de aproximativ 600–700 de grame. Un procent de aproximativ 90% din această valoare se regăseşte în oase.[sursa]

Cine a descoperit fosforul

Multe descoperiri importante s-au produs în mod accidental de-a lungul istoriei. Mulţi poate cunosc povestea penicilinei, descoperită în anul 1928, după ce nişte vase Petri au fost lăsate în laborator fără a fi curăţate, de cercetătorul scoţian Alexander Fleming, care plecase în vacanţă.[detalii]

Ei bine, povestea fosforului nu ţine doar de noroc.

Henning Brand a fost un alchimist german, care a activat la mijlocul secolului al XVII-lea.

descoperit fosforul

Nu insinuez că era obsedat de avere, însă s-a căsătorit cu o femeie bogată, iar apoi, după moartea acesteia, cu o altă femeie bogată. Brand le-a folosit banii încercând să producă aur. La propriu.

În acele vremuri, oamenii credeau că există posibilitatea de a transforma cumva orice material fără valoare în aur. Pentru că, de ce nu?!

Urmând acelaşi tipar al gândirii, Brand era convins că poate obţine aur dintr-o substanţă produsă de om: urina.

Henning Brand a început experimentele, supunând reziduuri de urină la un proces de calcinare în retortă, în absența aerului. Fosfații din urină sufereau un proces de reducere sub influența carbonului format prin piroliza resturilor organice conținute.

Cu alte cuvinte, alchimistul fierbea urina, până aceasta se îngroşa.

Evident, Brand nu a reuşit să transforme urina în aur.

În schimb, a obţinut o substanţă albicioasă, ceroasă, care lumina în întuneric cu o lumină albăstruie, pe care a numit-o „foc rece”. Alchimistul a descoperit fosforul, una dintre cele mai importante substanţe, cu un rol determinant pentru existenţa vieţii pe pământ, însă nu avea habar de acest lucru.

Henning Brand spera totuşi ca descoperirea sa să-i aducă aurul mult visat. De aceea, nu a spus nimănui despre obţinerea acelui „foc rece” timp de 6 ani, temându-se ca nu cumva să-i fie furată posibila Piatră Filosofală.

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele