Atunci când privim urechea umană şi îi observăm formele neregulate, am putea avea impresia că totul este un rezultat haotic al naturii. De fapt, totul are o logică, iar mica proeminenţă de cartilaj situată la intrarea în canalul urechii, denumită tragus, are un rol foarte important. La prima vedere, am putea fi tentaţi să credem că este una dintre cele mai inutile părţi ale corpului uman, însă nu este aşa.

Tragus: un cartilaj mic cu un rol mare

După cum am precizat, tragusul este o mică proeminență de cartilaj situată la intrarea canalului urechii, în partea exterioară. Este localizat în apropierea lobului urechii și este una dintre multiplele structuri ale urechii externe. Această mică proeminenţă joacă un rol important în procesul nostru auditiv, ajutând la colectarea sunetelor care provin din spate.

Din punct de vedere anatomic, tragusul este alcătuit dintr-un cartilaj elastic acoperit cu piele. Poziția și forma sa pot varia ușor de la o persoană la alta. Uneori, poate fi mai proeminent sau mai plat, mai mare sau mai mic. Această variație este normală și face parte din diversitatea anatomică a oamenilor.[sursa]

tragus

Aşadar, tragusul are rolul de a ajuta la direcționarea sunetelor către urechea internă. Prin proeminența sa și poziționarea specifică, tragusul contribuie la captarea și canalizarea sunetelor către canalul urechii, facilitând astfel procesul de recepție a sunetelor.

De asemenea tragusul, împreună cu alte părți ale urechii externe, contribuie la protejarea urechii de intrarea particulelor străine și a apei în canalul urechii.

• CITEŞTE ŞI:  Căsnicia nefericită a reginei Sofia a Ţărilor de Jos: a fost înmormântată în rochie de mireasă

Cartilajul tragusului poate fi sensibil, iar persoanele pot simți durere sau disconfort în timpul activităților care implică mișcarea sau presiunea asupra acestei zone. Tragusul este inervat de nervii auriculotemporal și auricular mai mici, care fac parte din sistemul nervos periferic și furnizează senzații în această zonă.

Mulți oameni aleg să-și facă un piercing în tragus din motive estetice. Procedura implică perforarea cartilajului cu un ac steril și inserarea unui inel sau a unui cui special în acest loc. Este important să se efectueze această procedură în condiții de igienă adecvate și de către profesioniști pentru a preveni complicațiile.

În general, tragusul este o componentă mică, dar importantă a urechii externe, având atât funcționalitate, cât și valoare estetică. Este esențial să avem grijă de urechile noastre și să evităm introducerea obiectelor străine în canalul urechii pentru a preveni leziunile sau infecțiile.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele