James Harrison este un bărbat cu o poveste de viaţă cu adevărat impresionantă. După ce a fost aproape de moarte în adolescenţă, atunci când medicii au fost nevoiţi să-i îndepărteze unul dintre plămâni, tânărul James a reuşit să supravieţuiască şi a devenit donator de sânge. Mai mult decât atât, a reuşit să salveze vieţile a peste 2 milioane de bebeluşi, sângele său având calităţi foarte rare.

Sângele lui James Harrison conţine anticorpi unici

În anul 1951, la vârsta de 14 ani, după ce a suferit intervenţia chirurgicală, James a avut nevoie de cantităţi mari de sânge. A stat internat în spital timp de trei luni. Foarte mulţi străini au donat pentru el, salvându-i viaţa, deşi i-a fost înlăturat unul dintre plămâni.

Impresionat de gestul oamenilor care l-au ajutat, de îndată ce a devenit major, James a decis să întoarcă gestul și a început la rândul său să doneze sânge. După primele donaţii, medicii au descoperit că sângele său conţine anticorpi unici.

Din motive necunoscute, sângele lui James conține anticorpi numiţi anti-D, care luptă cu succes împotriva unei boli letale şi anume boala hemolitică a nou-născutului, cunoscută şi ca boala Rhesus (RH). Această boală apare în special atunci când RH-urile mamei şi fetusului sunt diferite. Astfel, anticorpii anti-D ai anumitor femei gravide distrug celulele roșii din sângele fetușilor. Dacă nu este tratată, această boală poate duce la moartea sau invaliditatea copilului.

james harrison

Doctorii i-au spus atunci lui James Harrison că sângele său ar putea rezolva o problemă mortală. Cu toate acestea, medicii nu au putut explica exact de ce James are acest tip de sânge rar, dar cred că ar putea fi ceva legat de transfuziile pe care le-a primit la vârsta de 14 ani.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Cum este viaţa în Oimiakon, cea mai rece localitate din lume

Grupele de sânge sunt: 0 (I), A (II), B (III), AB (IV), iar sistemul Rh cuprinde două grupe: pozitiv și negativ. Rh-ul este determinat prin prezența sau absența unor antigene specifice, cel mai important fiind antigenul D. Dacă pe suprafața eritrocitelor este determinat antigenul D, Rh-ul va fi pozitiv, iar în cazul în care antigenul D lipsește, Rh-ul este negativ.

James Harrison a salvat vieţile a 2,4 milioane de bebeluşi

„În Australia, până în anul 1967, mii de copii mureau literalmente în fiecare an, iar medicii nu știau de ce. Era un lucru groaznic. Femeile treceau prin numeroase avorturi spontane sau copiii se nășteau cu leziuni ale creierului. Știm acum cauza acestor drame: boala Rhesus, o condiție în care sângele unei femei gravide începe să atace celulele sanguine ale bebelușului său nenăscut.”, a declarat Femme Jemma Falkenmire de la Serviciul de sânge al Crucii Roșii australiene. Aceasta a mai spus că aproximativ 17% dintre femeile însărcinate din Australia necesită vaccinarea cu imunoglobuline anti-D.

Tratamentul pentru această boală constă în administrarea de imunoglobuline anti-D, un medicament obţinut din plasmă sanguină care conţine anticorpi împotriva Rh-D. Acest medicament previne formarea de anticorpi materni şi protejează copilul de efectele lor. Anti-D se administrează mamei în timpul sarcinii şi după naştere.

james harrison

James Harrison a devenit unul dintre cei mai importanţi donatori de anti-D din lume. A început să doneze sânge în anul 1954, la vârsta de 18 ani. De-a lungul vieţii, James Harrison a donat sânge de peste 1.100 de ori.

Se estimează că prin donaţiile lui a salvat viaţa a peste 2,4 milioane de bebeluşi, inclusiv cea a propriei fiice. În Australia se recoltează o cantitate de 470 ml de sânge de la fiecare donator. Astfel, James Harrison a donat în cei 60 de ani în jur de 550 de litri de sânge.

• CITEŞTE ŞI:  Cum se fraudau alegerile în urmă cu 150 de ani

„Tată, îţi mulţumesc pentru că mi-ai dat şansa să am doi copii sănătoşi – nepoţii tăi.”, a scris fiica lui James, Tracey Mellowship, care a beneficiat de transfuzii de sânge din partea tatălui său.

Publicitate

James Harrison a donat sânge în mod regulat până în mai 2018, atunci când a atins limita de vârstă de 81 de ani.

James este considerat un erou naţional în Australia. De-a lungul timpului, a primit numeroase distincţii şi premii pentru generozitatea lui. A fost supranumit “omul cu braţul de aur” pentru că anticorpii lui sunt foarte rari şi valoroşi. James Harrison este un exemplu de altruism şi umanitate. Acesta a spus că speră ca recordul lui să fie depăşit de alţii, pentru că acest lucru ar însemna ca mai mulţi bebeluşi să aibă şansa la o viaţă normală.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi - periodic şi gratuit - o notificare pe adresa de email atunci când publicăm articole interesante:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.