O rochie de mireasă trebuie să reprezinte mai mult decât un obiect vestimentar. Trebuie să spună o poveste, pentru a rămâne o amintire frumoasă. Iar o rochie de mireasă făcută din paraşuta care i-a salvat viaţa mirelui în timpul războiului, cu siguranţă este o poveste pe cinste.

Întâmplarea are loc în anul 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe atunci, pilotul american maior Claude Hensinger se întorcea alături de echipajul său, dintr-o operațiune de bombardare din Japonia, la bordul unei aeronave de război.

La un moment dat, când deja se întunecase, motorul avionului a luat foc, iar pasagerii au fost nevoiți să sară din acesta, folosind parașutele de salvare.

Pilotul a avut o aterizare dificilă, pe un teren stâncos din China, dar cu toate acestea nu a suferit accidentări grave.

rochie de mireasă făcută din paraşuta
Celebra rochie de mireasă făcută din paraşuta care i-a salvat viaţa militarului se află în Muzeul Smithsonian

Și-a petrecut noaptea pe locul unde a aterizat. A folosit parașuta pe post de pernă și de pătură. A doua zi, un localnic i-a condus la loc sigur pe el și pe ceilalți membri ai echpajului.

Maiorul Hensinger s-a întors acasă în Statele Unite cu tot cu dispozitivul care i-a salvat viața.

Rochie de mireasă făcută din paraşuta care i-a salvat viaţa

Peste aproximativ un an paraşuta avea să fie utilizată din nou. Nu în aer, ci la sol.

Acest lucru avea să se întâmple cu ocazia cererii în căsătorie pe care domnul Hensinger i-a făcut-o iubitei lui, Ruth.

În loc de un inel de logodnă i-a oferit simbolic, desigur, în semn de prețuire, materialul care pentru el a făcut diferența dintre viață și moarte. I-a spus iubitei că i-ar plăcea ca din el să își confecționeze rochia de mireasă.

• CITEŞTE ŞI:  Zona moartă din Marea Neagră, unde au fost descoperite zeci de epave, unele vechi de peste 2.000 de ani

Operațiunea nu avea să fie deloc una ușoară. Imaginația viitoarei mirese însă a făcut față și a zburat spre o rochie inspirată de Scarlett O’Hara, din celebrul film ,,Pe aripile vântului”.

Publicitate

Ruth a angajat o croitoreasă și împreună au lucrat la creația vestimentară. Pentru a face rochia mai scurtă în față și pentru a realiza o trenă, cele două femei au tras sforile parașutei.

Rochia a rămăs moștenire de familie și a fost purtată și de fiica soților Hensinger la nunta sa.

La începutul anilor ’90, pentru că nu avea nepoate cărora să le-o dăruiască, Ruth a donat-o unei expoziții dedicate obiectelor din Al Doilea Război Mondial.

Muzeul Național de Istorie Americană a Institutului Smithsonian găzduiește în prezent excepționala rochie, martoră a istoriei.[sursa]

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele