Hiroo Onoda a fost un soldat japonez devenit celebru datorită neobișnuitei sale povești de viață.

A rămas în istorie drept soldatul care a luptat 29 ani în cel de-al II-lea Război Mondial, pentru că nu a știut că acesta se terminase.[1]

Hiroo Onoda s-a născut pe 19 martie 1922, în satul Kamekawa, din perfectura Wakayama a Japoniei.

Pe când avea 20 de ani, a fost chemat să se alăture armatei japoneze. A renunțat la slujba de o avea și s-a reîntors în Japonia, pentru antrenamente militare.

La un moment dat, Onoda a fost ales pentru a-și continua antrenamentele în cadrul academiei militare Nakano, pentru formarea sa ca ofițer de spionaj. În cadrul acestor antrenamente specifice, a deprins tehnici de colectare a informațiilor și a învățat cum să poarte lupte de gherilă.

A fost format pentru a se infiltra în spatele liniilor inamice cu un numar foarte mic de soldați și să fie eficient în hărțuirea inamicilor Japoniei, adunând informații în paralel.

Abilitățile pe care Onoda le-a dobândit în urma instruirii sale unice s-au dovedit foarte folositoare.

Soldatul a fost trimis în insula Lubang din Filipine, la sfârșitul instruirii sale, în decembrie 1944. Doi ani mai devreme, Armata Imperială Japoneză preluase controlul Filipinelor.[sursa]

Războiul lui Hiroo Onoda

soldatul care a luptat 29 ani
Tânărul Hiroo Onoda

Onoda s-a alăturat, așadar, soldaților japonezi deja staționați pe insulă. La scurt timp dupa aceasta, insula a fost invadată de trupe inamice, ca urmare a nesecurizării eficiente a portului și a aeroportului de pe insulă.

Trupele Aliaților au debarcat în data de 28 februarie 1945 și au cucerit insula cu usurință. Ulterior, soldații japonezi rămași s-au divizat în grupuri mici, de 3-4 oameni și s-au refugiat în jungla densă și în munții insulei.

Ordinul primit de Onoda îi interzicea să se sinucidă și spunea clar că ”poate să dureze trei ani, poate cinci, dar orice s-ar întâmpla, ne vom întoarce după voi. Atâta timp cât mai ai un soldat, trebuie să îl conduci în continuare. S-ar putea să fiți nevoiți să trăiți pe bază de nuci de cocos. Dacă se ajunge la asta, trăiți pe bază de nuci de cocos! În nici un caz nu trebuie să renunțați la viața voastră voluntar.”

Publicitate

Onoda şi-a ales 3 soldaţi şi a decis să ducă un război de gherilă. Cei patru și-au petrecut timpul organizând activități armate, ucigând cel puțin 30 de filipinezi.

• CITEŞTE ŞI:  Un profesor de la Harvard dezvăluie cele mai bune modalități de a crește șansele de a câștiga la loto

Au avut și mai multe ciocniri cu poliția.

„Propaganda” Aliaţilor

soldatul care a luptat 29 ani
Bilet prin care autorităţile japoneze explicau că Războiul s-a încheiat

În octombrie 1945, după ce au ucis o vacă dintr-o fermă locală, pentru mâncare, grupul lui Onoda a găsit o foaie pe care scria ”Războiul s-a terminat pe 15 august. Coborâți din munți.”

În urma discuţiilor, militarii au decis că aceasta nu este altceva decât propaganda Aliaților, cu scopul de a-i determina să se predea.

Oamenii lui Onoda simțeau că este imposibil ca Japonia să fi pierdut războiul într-o perioadă așa de scurtă de la detașarea lor pe insulă. Însă ei nu ştiau nimic despre bombele atomice aruncate asupra localităților Hiroshima și Nagasaki.

Aproape de sfârșitul aceluiași an, localnicii filipinezi, sătui de focuri de armă și raiduri, au folosit un avion Boeing B-17 pentru a lansa foi deasupra junglei.

Pe aceste foi era tipărit ordinul de a se preda, semnat de generalul Yamashita. Nici de această dată militarii nu au crezut că Japonia poate pierde războiul

Când foile cu ordinul generalului japonez n-au avut efect, din avioane au fost imprăștiate ziare din Japonia, fotografii și scrisori din partea familiilor soldaților.

Delegații venite din Japonia au început să străbată jungla și munții, vorbind în amplificatoare. Au anunţat terminarea războiului, implorând soldații să se predea.

În fiecare din aceste situații, Hiroo Onoda și ceilalți găseau câte ceva suspicios și mereu atribuiau evenimentele ca fiind parte a unei înșelătorii regizate de trupele Aliaților.

Războiul cel lung

Arme şi obiecte personale, aparţinând lui Onoda

După 5 ani petrecuți în junglă, Akatsu – unul dintre oamenii lui Onoda, a decis să se predea pe ascuns celor pe care încă îi cosidera că ar fi trupele Aliaților.

• CITEŞTE ŞI:  Masacrul de la Moisei: 29 de români ucişi fără milă de către trupele maghiare

Militarii rămaşi au considerat că Akatsu a fost capturat. De aceea, trebuiau să fie şi mai vigilenţi în lupta lor. Cinci ani mai târziu, un alt membru al grupului, Shimada, a fost ucis într-un schimb de focuri pe plaja din Gontin.

Acum mai rămăseseră doar doi: Onoda și Kozuka.

Pentru încă 17 ani, cei doi au continuat să trăiască în junglă. Au adunat informații cum puteau ei mai bine și au atacat “trupele inamice” atunci când puteau risca o astfel de acțiune.

Cei doi încă erau convinși că, într-un târziu, Japonia va trimite mai multe trupe pe frontul lor și că, folosindu-se de informațiile adunate în toți acești ani, vor recuceri insula.

În anul 1972, ultimul său aliat a fost ucis de către poliție, în timp ce incendiau amândoi silozul de orez al unui sat.

Onoda era acum singur, ducând un război solitar împotriva guvernului filipinez.

Condiţiile capitulării

Hiroo Onoda şi Noria Suzuki

În ciuda faptului că rămăsese singur, el a refuzat să se predea.

În primăvara lui 1974 încă mai organiza raiduri în localitățile filipineze, când s-a întâlnit cu un student japonez aflat în călătorie pe insulă, Noria Suzuki.

Acesta i-a spus că războiul se terminase cu foarte mult timp în urmă, însă Onoda nu l-a crezut. I-a spus acestuia că se va preda doar atunci când va primi ordine clare în acest sens de la superiorul său.

Suzuki s-a întors în Japonia, aducând cu el şi fotografia de mai sus. Tânărul a demonstrata autorităţilor că Onoda este în viaţă şi încă luptă în Război.

Maiorul Taniguchi, fostul ofițer superior direct al lui Onoda, acum pensionat și lucrător într-o librărie, a fost adus pe insula din Filipine și pus față în față cu Onoda.

Acesta i-a spus că Japonia a pierdut războiul și că va trebui să lase armele și să se predea filipinezilor.

• CITEŞTE ŞI:  Lee Harvey Oswald, omul care l-a asasinat pe John F. Kennedy

Astfel, pe 9 martie 1974, la vârsta de 52 de ani, Hiroo Onoda a ieșit din junglă.

Încă era îmbrăcat în uniforma lui oficială, având pușca și sabia în stare excelentă. El a acceptat ordinul comandantului său de a depune armele. Asta, deşi nu era complet convins că nu i se întinde o capcană.

Revenirea lui Hiroo Onoda în Japonia

soldatul care a luptat 29 ani
„Predarea” lui Hiroo Onoda

Hiroo Onoda s-a întors în Japonia, unde a fost primit ca un erou. Până la urmă, era soldatul care a luptat 29 de ani pentru poporul nipon. A primit chiar și plata pentru ultimii 30 de ani petrecuți în serviciu.

Viața în Japonia era acum diferită de ceea ce știa el și nu toată îi era pe plac. Multe dintre virtuțile tradiționale japoneze, precum patriotismul, erau acum aproape inexistente în cultura poporului.

Din acest motiv, Onoda s-a mutat în Brazilia, unde s-a şi căsătorit. Totuşi, nu a rezistat prea mult timp departe de ţara sa.

După ce a citit în presă despre un adolescent japonez ce și-a ucis părinții, în 1980, Onoda a devenit și mai preocupat de starea țării sale și a tinerilor din Japonia.

S-a reîntors în Japonia în 1984.

A înființat o școală pentru tineri, unde îi invăța pe aceștia diverse tehnici de supraviețuire, cum să fie mai independenți și mai buni cetățeni japonezi.

În mai 1996, Onoda s-a întors în Filipine, pe insula pe care trăise 30 de ani.

Hiroo Onoda A donat 10.000 de dolari școlilor locale.

Așa cum era de așteptat, Onoda nu era prea popular printre localnicii de acolo.

Pe 6 ianurie 2014, Hiroo Onoda, soldatul care a luptat 29 ani în cel de-Al Doilea Război Mondial, a murit de probleme cardiace la vârsta de 91 de ani.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele