În timp ce Elon Musk construieşte o rachetă şi plănuieşte să trimită 1 milion de oameni pe Marte până în anii 2050, Volodymyr Usov, fostul președinte al agenției spațiale naționale din Ucraina, care a intrat în antreprenoriatul cosmic, crede că biologia noastră ne împiedică să facem acest lucru şi vine cu o soluţie desprinsă parcă dintr-un scenariu SF: astronauţi modificaţi genetic.

Elon Musk a vorbit deschis, de mai multe ori, despre planurile sale de a trimite 1 milion de oameni pentru coloniza planeta Marte până în anii 2050 și în prezent testează racheta pentru această misiune. Dar, dacă oamenii vor să facă acest lucru, s-ar putea să avem nevoie de voluntari, pentru a deveni astronauți modificați genetic, susține Volodymyr Usov, proaspăt antreprenor cosmic. „Vrem să ne dezvoltăm în spațiu, nu doar să supraviețuim câteva săptămâni”, a declarat acesta.[sursa]

Deşi viitorul pe care îl descrie fostul președinte al agenției spațiale naționale din Ucraina pare desprins dintr-un roman științifico-fantastic, el vorbește cât se poate de serios.

Viitorul colonizării planetei Marte: astronauți modificați genetic

„Pe Pământ, ceea ce suntem astăzi este rezultatul a milioane de ani de evoluție și de conectare la un anumit mediu de pe această planetă, care a fost foarte favorabil dintr-un motiv ciudat. Pe Marte sau în orice alt loc din univers, din ceea ce știu, nu este la fel de favorabil ca ceea ce este aici, pe Pământ.”, a spus Volodymyr Usov.[sursa]

Soluţia pentru ca omenirea să poată supravieţui în spaţiu ar fi trimiterea de astronauți modificați genetic

În timp ce Elon Musk și alţi miliardari construiesc mijloacele de transport, Volodymyr Usov consideră că industria privată și oamenii de știință ar trebui să investească mai mult în adaptarea biologiei umane pentru spațiu. Asta pentru că oamenii au nevoie de o evoluție rapidă sau de editarea genelor.

• CITEŞTE ŞI:  Jaromir, duce al Boemiei, castrat şi orbit de propriii fraţi

„Trebuie să ne adaptăm foarte repede și, fără ca tehnologia să ne ajute în această adaptare, nu cred că acest lucru se poate întâmpla cu adevărat. Pentru că, dacă aduci comunitatea pe Marte, nu poate merge… Societatea, așa cum o vedem acum, este imposibilă, dacă nu ne adaptăm biologia pentru noul mediu.”, a argumentat Volodymyr Usov.

Adaptarea la mediul marţian poate dura milioane de ani

Antreprenorul ucrainean este convins că, în cazul colonizării planetei Marte, oamenii se vor confrunta cu riscuri mult mai mari de cancer din cauza radiațiilor, alături de plămâni rupți și piele periculos de umflată din cauza presiunii scăzute a aerului marțian. Astfel, editarea genelor ar putea reprezenta primul pas.

„Pentru evoluția noastră, selecția naturală funcționează perfect… Dar, dacă vorbim despre acest mediu absolut nou, va fi greu să ne limităm la selecția naturală, pentru că este nevoie de milioane de ani și de populații mari. (…) În spațiu nu vom avea așa ceva. Este o problemă… pe care trebuie să o rezolvăm, altfel nu vom putea să ne extindem dincolo de Pământ niciodată.”, a precizat Usov.

Volodymyr Usov sugerează că slăbiciunile noastre biologice pot fi „reparate” prin editarea genelor, care modifică genele care fac ca viața pe o anumită planetă să nu poată fi supraviețuită. „Editarea genelor adaugă, elimină și modifică ADN-ul din interiorul genomului și prezintă un interes deosebit pentru combaterea bolilor. (…) Genomurile noastre suferă mutații în fiecare zi, doar că nu avem o direcție pentru asta.”, a spus el, adăugând că procesul nu este neapărat ceva „nou”.

În opinia lui Volodymyr Usov, modificarea genelor valorifică, în esență, un proces natural din corpul nostru pentru a ocoli evoluția. Pentru a evita preocupările etice evidente, adulții ar trebui să se autonominalizeze pentru acest proces. Următorul pas ar fi, mai târziu, modificarea genetică a embrionilor, a ovulelor sau a spermei, pentru a se asigura că genele noi, care să poată călători în spațiu, sunt transmise generațional.

• CITEŞTE ŞI:  Un nou studiu arată că planeta Marte era înghețată și umedă în urmă cu miliarde de ani

Fostul președinte al agenției spațiale naționale din Ucraina este, totuşi, conştient că soluţia lui ar putea da naştere multor discuţii legate de moralitate şi de etică şi ar putea întâmpina opoziţie, dar consideră că scopul final este cât se poate de etic şi justifică astfel de măsuri radicale.

Publicitate

„Sunt sigur că majoritatea oamenilor vor reacționa negativ, așa cum reacționează la orice inovație radicală. Dacă ai la îndemână o tehnologie care îți poate crește șansele de supraviețuire, îți poate crește șansele de a avea o viață mai bună într-un alt tip de mediu, a nu face acest lucru este, de fapt, lipsit de etică. Dacă poți să ajuți oamenii și să salvezi vieți, dar nu faci asta, atunci nu este etic.”, a mai spus Usov.

Volodymyr Usov face referire la astronauții care lucrează în prezent şi care, la fel ca sportivii și artiștii, au niveluri sporite în mod natural ale abilităților care îi fac apți pentru o astfel de muncă. El consideră că aceştia „sunt deja rezultatul unei selecții genetice naturale”, al căror genom va fi transmis generaţiilor viitoare, dar la scară mică. Ca să poţi întemeia o nouă societate, într-un mediu ostil, trebuie ca un număr foarte mare de oameni să aibă abilităţile necesare supravieţuirii în afara habitatului de până atunci.

„Dacă vorbim despre colonii în care sunt mii de oameni, bineînțeles că nu am putea obține oameni cu toate aceste genomuri în cantități atât de mari. De aceea, ar trebui să obținem oameni obișnuiți, medii, care să își adapteze genomurile pentru a crea noile trăsături care îi vor ajuta să supraviețuiască [în afara Pământului].”, şi-a încheiat el pledoaria pentru crearea de „astronauţi modificaţi genetic”, a mai explicat Usov.

• CITEŞTE ŞI:  O "tornadă cuantică", prima de acest fel, reușește să imite o gaură neagră fără precedent

Experimentele genetice legate de editarea genelor ca metode de tratament și posibilele efecte eugenice ale ingineriei genetice generează încă multe dispute din punct de vedere etic, moral, legal, dar şi religios.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: