Una dintre marile întrebări ale omenirii, în special în ultimele două secole este dacă vor locui oamenii pe o altă planetă în viitor. Odată cu creșterea temperaturilor globale, cu creşterea numărului populaţiei şi cu neînţelegerile dintre marile puteri ale omenirii, tensiunile sunt tot mai mari. Deci, care este „Planul B” pentru oameni dacă lucrurile nu se îmbunătățesc?

Putem pur și simplu să ne facem bagajele și să abandonăm planeta pe care o numim casă pentru un nou început în altă parte? Conceptul de a părăsi Pământul și de a coloniza o nouă planetă nu este unul nou. Este un scenariu familiar din filme, dar poate că ficțiunea este mai aproape de realitate decât credem.[sursa]

De ce este posibilă viața pe Pământ și nu pe alte planete?

Pământul se află într-o regiune pe care oamenii de știință o numesc Zonă locuibilă circumstelară sau zona Goldilocks. De obicei, pentru a fi în zona locuibilă, o planetă nu trebuie să fie nici prea departe de stea, nici prea aproape de ea, ci la o distanță anumită, „cea corectă”. Acest lucru înseamnă că se află la distanța potrivită față de Soare pentru a avea apă în stare lichidă.

Acest lucru este crucial, deoarece apa a fost necesară pentru a începe viața pe Pământ cu miliarde de ani în urmă și asigură supraviețuirea tuturor formelor de viață cunoscute, de la cele mai mici microorganisme până la mamiferele gigantice.

Conform principiilor zonei Goldiloks, un beneficiu al poziției Pământului față de Soare este acela că este suficient de departe pentru a nu ne arde, dar suficient de aproape pentru a avea parte de suficientă căldură. Atmosfera planetei noastre joacă rolul critic de a capta această căldură, asigurând că temperaturile rămân favorabile pentru existența vieții. Câmpul magnetic puternic al Pământului ne protejează, de asemenea, de radiațiile solare dăunătoare.

• CITEŞTE ŞI:  Wenceslao Moguel, omul care a supraviețuit unei execuții cu 9 gloanțe

În esență, Pământul este căminul perfect, deoarece are factorii necesari pentru viață, inclusiv apă, oxigen și căldură, ceea ce îl diferențiază de alte planete din sistemul nostru solar.

Vor locui oamenii pe o altă planetă în viitor?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să începem prin a privi aproape de casă. De la Mercur la Neptun, nu există niciun loc ca Pământul. Condițiile pur și simplu nu sunt favorabile, făcându-le nelocuibile nu doar pentru oameni, ci, în esență, pentru toate formele de viață așa cum le cunoaștem noi.

oamenii pe o altă planetă

Din păcate, ieșirea din sistemul nostru solar și observarea exoplanetelor nu ne crește șansele de a găsi un nou habitat în afara Pământului. Oamenii de știință nu au găsit încă o nouă planetă cu un mediu potrivit pentru ca oamenii să se dezvolte. Dar chiar dacă o găsesc, ajungerea acolo este o nouă provocare.

Potrivit astrofizicianului Michel Mayor, laureat al premiului Nobel, aceste exoplanete sunt pur și simplu prea îndepărtate. Până când tehnologia nu va permite cucerirea acestor distanţe astronomice, este foarte puțin probabil ca oamenii să găsească în curând o nouă planetă locuibilă.

Există vreo altă planetă asemănătoare Pământului?

În vastul cosmos, a cărui suprafață rămâne aproape în întregime neexplorată, cine poate spune cu certitudine că nu există o altă planetă plină de forme de viață la fel ca Pământul?

În timp ce oamenii de știință încearcă să răspundă la această întrebare, au dat peste câteva locuri care sunt destul de asemănătoare cu Pământul, cum ar fi Gliese 667 Cc, Kepler-69c, Trappist-1e, Proxima Centauri b și Kepler-452b.

Publicitate

Dintre toate aceste planete, cea mai asemănătoare cu Pământul este Kepler-452b, ceea ce i-a adus porecla de Pământ 2.0. Aceasta există în zona locuibilă a stelei sale (Goldilocks), iar anul său are o durată de 385 de zile. Destul de promiţător, nu-i aşa?

• CITEŞTE ŞI:  Povestea antică despre cele Şapte Surori ar putea fi veche de peste 100.000 de ani. Despre ce este povestea şi cine a spus-o

Cu toate acestea, oamenii de știință nu au stabilit încă dacă pe această planetă se află vreo ființă vie. Și chiar dacă am vrea să explorăm Kepler-452b, nu putem încă parcurge această distanță enormă. Această planetă se află la o distanță de aproximativ 1.800 de ani-lumină, iar într-o navă spațială de mare viteză, care merge cu 59.000 de kilometri/oră, călătoria până acolo ar dura încă 30 de milioane de ani, ceea ce este uluitor.

Pot supraviețui oamenii pe Marte?

Oamenii nu pot supraviețui în mod natural pe Marte. Este mult prea frig, temperaturile ajungând până la temperaturi ameţitoare, de -153 de grade Celsius. Având în vedere că cea mai joasă temperatură înregistrată pe Pământ a fost de „doar” – 89,2 °C, măsurată la stația sovietică Vostok, tocmai în Antarctica, la data de 21 iulie 1983, putem trage o concluzie rapidă în acest sens.

Acest lucru se datorează parțial atmosferei sale subțiri a Planetei Roşii, care nu poate capta căldura Soarelui așa cum o face Pământul.

Totuși, asta nu este tot. Solul de pe Marte este toxic și are o gravitație mai mică decât Pământul. De asemenea, traiul acolo ar expune o persoană la radiații periculoase.

O altă problemă legată de mutarea pe Marte este apa. Din cauza atmosferei subțiri, nu există apă lichidă pe suprafața sa. Există apă, dar aceasta se află în cea mai mare parte sub formă de gheață.

Pentru a supraviețui pe Marte, trebuie să creăm un mediu propice cu ajutorul tehnologiei. Este necesară o așezare umană artificială, echipată cu sisteme complexe de menținere a presiunii, precum costumele spațiale.

• CITEŞTE ŞI:  Marele Sfinx de la Giza: o enigmă a Egiptului antic, veche de mii de ani

Pământul este, aşadar, căminul perfect pentru oameni. Tot ceea ce avem nevoie pentru a prospera, inclusiv apa, oxigenul și căldura, sunt ușor disponibile, permițând planetei noastre să susțină diverse forme de viață.

Nu există nicio altă planetă din sistemul solar cu aceste caracteristici. Așadar, vor locui oamenii pe o altă planetă?

Supraviețuirea pe Marte va necesita eforturi intense și o tehnologie extrem de avansată, dar probabil că, într-un viitor relativ apropiat, omenirea va înființa o formă de bază acolo.

Totuși, va încerca omenirea să-şi facă bagajele şi să se mute pe o altă planetă? Răspunsul este nu. Cel puţin deocamdată. Cel puțin până când va fi dezvoltată tehnologia necesară pentru a călători mai repede decât lumina.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele