Prima fotografie din istorie a fost făcută în urmă cu aproape 200 de ani, când omenirea nu-şi imagina cât de populară va fi această tehnică de perpetuare a amintirilor. În prezent, oamenii fac sute de milioane de fotografii în fiecare zi, dar acest lucru era de neconceput în anul 1826, când inventatorul francez Nicéphore Niépce a fotografiat pentru prima dată lumea.

Bazele fotografiei au fost puse cu mult înainte de realizarea efectivă a primei fotografii. Acest lucru s-a întâmplat în secolul al X-lea, când savantul arab Alhazen a înţeles cum lumina poate fi folosită pentru a imortaliza momente din realitate.

Primul instrument utilizat pentru apropierea și fixarea imaginii a fost camera obscură, un fel de cutie care avea pe o latură o gaură cu o lentilă prin care trecea lumina, iar pe latura opusă, un geam acoperit de o coală de hârtie pe care apărea imaginea perfectă a obiectelor din afară plasate în fața găurii.

Nicéphore Niépce şi prima fotografie din istorie

Joseph Nicéphore Niépce s-a născut pe 7 martie 1765, în Burgundia, Franţa. Împreună cu fratele său a efectuat numeroase experimente, realizând, printre altele, un motor cu ardere internă alimentat cu pulbere de licopodiu. Însă nu aceasta avea să fie marea sa invenţie, ci fotografia.

Din anul 1813, Niépce a început să fie preocupat de litografie. Aceasta este o metodă de reproducere și de multiplicare pe hârtie a textelor și desenelor prin utilizarea de negative imprimate sau desenate pe o piatră specială, calcaroasă.

Începând cu anul 1816, Niépce a început să experimenteze și cu o cameră obscură. Astfel au început primele experiențe pentru a ”desena cu lumină”, el numind procedeul ”heliografie”, ceea ce înseamnă „a desena cu ajutorul Soarelui”.

Prima fotografie din istorie care surprinde o scenă din viaţa reală a fost realizată după ani buni de experimente, în anul 1826 (sau 1827, după alte păreri).

Prima fotografie din istorie, „Vedere de la fereastra din Le Gras”
Prima fotografie din istorie, reeditată color

Fotografia se numeşte „Vedere de la fereastra din Le Gras”. Imaginea, deşi este foarte neclară, reprezintă peisajul pe care care Niépce l-a văzut pe fereastra casei sale. În stânga se află o clădire, un copac în imediata apropiere şi un hambar în prim-plan. Cum expunerea a durat opt ore, soarele s-a mutat de la est la vest și pare a lumina ambele clădiri.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Clementinum, cea mai frumoasă bibliotecă din lume, cu o istorie de peste 1000 de ani

Ultimii patru ani din viața lui Niépce au fost marcați de colaborarea cu un personaj esențial din istoria fotografiei: Louis Daguerre.

Daguerre era un artist care la începuturi pictase decoruri pentru operă și a înțeles extrem de bine cât de importante erau experimentele lui Niépce, fiind era fascinat de înclinarea acestuia pentru știință și artă.

Nicéphore Niépce a murit subit pe 5 iulie 1833. Avea 68 de ani. Louis Daguerre avea să continue munca celor doi.

Publicitate

Prima fotografie din istorie în care apare un om

Prima fotografie cunoscută în care apare un om a fost realizată de către Louis Daguerre, în anul 1833.

Fotografia realizată de către Louis Daguerre, în anul 1833

Expunerea a durat în jur de șapte minute și a avut drept scop capturarea Boulevard du Temple, o arteră a Parisului.

Timpul lung de expunere a făcut ca mai multe persoane care au mers pe strada respectivă să intre în cadru, dar să nu fie imortalizate. Cu toate acestea, în partea din stânga-jos a fotografiei se poate observa un om în picioare și un altul care îi lustruia pantofii.

Primul selfie din istorie

În ziua de azi fotografia selfie este unul dintre cele mai utilizate procedee, mulţi considerându-l a fi o invenţie a zilelor noastre. Cu toate acestea, primul selfie (sau cel mai vechi despre care se ştie), a fost realizat în anul 1839.

Robert Cornelius, primul selfie din istorie

Autorul acestei fotografii şi, în acelaşi timp protagonistul, a fost Robert Cornelius, un inventator american, născut în data de 1 martie 1809 în Philadelphia, SUA.

Aceasta este cea mai veche fotografie autoportret cunoscută, fiind realizată pe Strada Castanilor, din centrul orașului Philadelphia. Cornelius s-a așezat în fața obiectivului pentru putin peste un minut.

• CITEŞTE ŞI:  Pilotul care a folosit codul Morse prin clipiri pentru a transmite că este torturat, în timp ce era prizonier de război

Prima fotografie color din istorie

Prima fotografie color a fost realizată în anul 1861 de către fotograful englez Thomas Sutton. Acesta a pus în practică o teorie sugerată de către celebrul fizicianul James Clerk Maxwell în anul 1855.

Prima fotografie color

Fotografia reprezintă o fundă din stofă în carouri, fiind realizată de către Sutton ca material ilustrativ pentru una dintre conferințele lui Maxwell. Practic, tehnica intrată în istorie sub numele Sutton-Clerk constă în folosirea a trei filtre separate de culoare (roșu, verde, albastru sau RGB) și combinarea lor într-o singură imagine.

Prima fotografie subacvatică a fost realizată în anul 1899 de fotograful francez Louis Marie Auguste Boutan. Protagonistul fotografiei a fost savantul român Emil Racoviţă, surprins într-un costum de protecţie Siebe-Gorman.

Prima fotografie digitală a fost de fapt o scanare a unei imagini luate de pe film. Aceasta a fost realizată în anul 1957, cu 20 de ani înainte ca un inginer Kodak să fi inventat primul aparat de fotografiat digital.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele