Refugiatul iranian Mehran Karimi Nasseri a locuit într-un aeroport timp de 18 ani. Mai întâi din cauza unor probleme birocratice, apoi pentru că aşa a vrut el.

Povestea sa a inspirat filmul „Terminalul”, regizat de Steven Speilbrg, în care au jucat actorii Tom Hanks și Catherine Zeta-Jones.[1]

Mehran Karimi Nasseri a ajuns să petreacă 18 ani în aeroportul Charles De Gaulle din Paris, după ce i-ar fi fost furate actele și din cauza mai multor legi ce l-au blocat în zona de așteptare a terminalului plecări.

Bărbatul a trăit în aeroport, în Terminalul 1, din data de 26 august 1988 și până în iulie 2006, când a fost internat într-un spital din cauza unor probleme grave de sănătate.

De ce a plecat Mehran Karimi Nasseri din Iran

nasseri a locuit într-un aeroport 18 ani

Mehran Karimi Nasseri s-a născut în anul 1942, în orașul Masjed Soleyman din Iran.

Tatăl lui a fost doctor, angajat al Anglo-Persian Oil Company, o companie britanică ce exploata petrolul descoperit în acel oraș. Mama sa, născută în Scoţia, a fost asistent medical, fiind angajată a aceleiași companii.

În anul 1973, Nasseri a fost acceptat la Universitatea din Bradford. Astfel, el a trăit timp de trei ani în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Deşi avea posibilitatea unei vieţi bune în Regatul Unit, după încheierea studiilor, bărbatul s-a întors acasă, în Iran.

În acea perioadă au avut loc proteste față de autorităţile iraniene, iar Nasseri s-a alăturat revoltei. Din acest motiv, Nasseri ar fi fost exilat din țara lui și a cerut azil politic în mai multe țări.

• CITEŞTE ŞI:  Nikola Tesla, geniul care a vrut să ofere lumii energie gratuită şi nelimitată, dar nu a fost lăsat

În cele din urmă, el a obținut statut de refugiat în Belgia. După ce a locuit în Bruxelles mai mulți ani, a decis să emigreze în Anglia, țara din Europa pe care o cunoștea cel mai bine.

În data de 26 august 1988, Nasseri s-a îmbarcat într-un avion care se îndrepta spre Anglia, cu escală în Franța.

Publicitate

Recomandat: A fost milionar, dar acum trăieşte izolat pe o insulă, împreună cu câinele

Din păcate, servieta în care își ținea actele de refugiat i-a fost furată imediat după ce a aterizat la Londra. Autoritățile britanice nu au stat prea mult pe gânduri și l-au retrimis în Franța.

Deşi nu părăsise Hexagonul de nici 24 de ore, oficialii francezi au refuzat să îl lase să intre în țară fără documentele sale. Cu toate acestea, nici nu l-au lăsat să se îmbarce către vreo cursă spre Belgia. Practic, intrarea sa în aeroportul Charles de Gaulle a fost legală, însă ieşirea de acolo era contrară legilor.

Cum era viața lui Nasseri în aeroport

În perioada în care a trăit în aeroport, Nasseri nu a pierdut timpul. Iranianul și-a ptrecut zilele la fel ca orice altă persoană de acolo – a stat pe câte un scaun, cu bagajele lângă el, a citit numeroase cărți, a studiat economie și a scris într-un jurnal.

În plus, Nasseri s-a împrietenit cu angajați ai aeroportului, care i-au oferit alimente, ziare şi medicamente. Iranianul a devenit cunoscut şi în rândul călătorilor, care obişnuiau să-i ofere bani şi mâncare.

De asemenea, Nasseri era vizitat frecvent de jurnalişti din toate colţurile lumii, care erau nerăbdători să-i transmită povestea mai departe.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință au descoperit vârsta maximă până la care poate trăi un om

Mehran Karimi Nasseri, sursă de inspiraţie

a locuit într-un aeroport 18 ani
Nasseri înconjurat de pachete primite prin curier

În anul 2004, autobiografia lui Nasseri a fost publicată cu titlul „The Terminal Man”. Lucrarea a fost scrisă cu ajutorul autorului britanic Andre Donkin și a fost prezentată în The Sunday Times drept „profund tulburătoare și genială”.

Ulterior, povestea omului care a locuit într-un aeroport 18 ani a inspirat filmul „Terminalul / The Terminal”, regizat de Steven Spielberg și lansat în anul 2004.

Nasseri ar fi încasat de la studioul DreamWorks suma de 250.000 de dolari, pentru dreptul de a-i ecraniza povestea.

Când a apărut filmul „Terminalul”, Nasseri încă era în aeroport. Iranianul era foarte entuziasmat de apariția filmului și se plimba prin aeroport cu un poster al lungmetajului, promovându-l printre călători.

Nasseri a murit în acelaşi aeroport

Mehran Karimi Nasseri s-a îmbolnăvit grav în anul 2006 și a fost internat într-un spital. Astfel, şederea sa de 18 ani în aeroportul din Paris s-a încheiat.

După ce medicii l-au pus din nou pe picioare, bărbatul a fost preluat de Crucea Roșie și a fost găzduit la un centru social din Franța.

După ce a cheltuit cea mai mare parte din suma obţinută în urma drepturilor de autor, Nasseri a revenit la aeroportul în care a locuit timp de 18 ani, în cursul lunii octombrie 2022. În data de 12 noiembrie 2022, Nasseri se afla la terminalul 2F al Aeroportului Charles de Gaulle din Paris, când i s-a făcut rău, pierzându-şi cunoştinţa.

Personalul medical al aeroportului a încercat să-i ofere primul ajutor, însă efortul a fost în zadar. Mehran Karimi Nasseri a murit, din cauze naturale, la vârsta de 77 de ani, în locul în care a fost blocat vreme de aproape două decenii.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele