Cum să faci cafeaua mai bună? Secretul e foarte simplu. Având în vedere faptul că românii au devenit mai pretenţioşi în ceea ce priveşte cafeaua, devenind încet-încet consumatori de cafea de specialitate, renunţând la celebra cafea făcută la ibric, trebuie să aflăm şi cum se prepară cafeaua de calitate acasă.

Cum să faci cafeaua mai bună

Astfel, adăugarea unui strop de apă la boabele de cafea înainte de a le măcina ar putea fi secretul unei cești mai gustoase de bunătate cofeinizată, sugerează o nouă cercetare.

Trucul presupune reducerea cantității de electricitate statică generată de măcinarea boabelor de cafea întregi, care, în caz contrar, le face să se aglomereze și să blocheze mașina de măcinat, creând multă mizerie și deșeuri. „Dezastrul” este cauzat de electricitatea statică, care este creată prin frecare atunci când boabele sunt comprimate. Această încărcare statică face ca particulele de cafea măcinate să se respingă reciproc — ca niște magneți cu aceeași polaritate — aruncându-le în toate direcțiile.[sursa]

cum să faci cafeaua mai bună

Apa acționează ca un izolator, reducând acest efect — un proces cunoscut sub numele de tehnica „picătura Ross”. „A fost propusă pentru prima dată de un entuziast pe un forum pentru barista la domiciliu”, a spus Christopher Hendon, profesor asociat de chimie computațională a materialelor la Universitatea din Oregon.

Ideea a existat timp de mai mulți ani și inițial a fost împrumutată din industria producției de materiale, cum ar fi procesarea lemnului. Cu toate acestea, ceea ce a început ca o modalitate de a reduce dezordinea s-a transformat lent într-un mod mai sofisticat de a obține o cafea mai bună — sau cel puțin așa credeau oamenii. Teoria era că, prin reducerea electricității statice, apa nu numai că oprea cafeaua măcinată să zboare în jur sau să se lipească de pereții râșniței, ci și împiedica formarea de mici aglomerări microscopice în timpul preparării.

• CITEŞTE ŞI:  10 produse extrem de bizare, pe care le poţi cumpăra de la automate vending în Japonia

Iubitorii de cafea utilizează de mult timp această tehnică

Amatorii de cafea își stropesc de mult timp boabele de cafea pentru a le umezi înainte de a le măcina. Acum, oamenii de știință au confirmat ceea ce face să zboare scântei în boabele de cafea măcinate, arătând cum pot barmanii în devenire să reducă această electricitate statică pentru a produce în mod constant o ceașcă de espresso mai intensă, dacă asta este ceea ce vă place.

„Umiditatea, fie că este vorba de umiditatea reziduală din interiorul cafelei prăjite sau de umiditatea externă adăugată în timpul măcinării, este cea care dictează cantitatea de sarcină care se formează în timpul măcinării.”, spune Christopher Hendon, chimist de materiale la Universitatea din Oregon.

Hendon, care a arătat anterior cum înghețarea boabelor de cafea îmbunătățește aroma, a colaborat cu fostul vulcanolog al Universității din Oregon, Joshua Méndez Harper (în prezent la Universitatea de Stat din Portland), pentru a investiga ce tipuri de cafea tind să se aglomereze și de ce, precum și cum influențează acest lucru prepararea cafelei.

Harper, Hendon și colegii lor au comparat o grămadă de boabe de cafea provenite din comerț și prăjite în laborator, care variau în ceea ce privește originea lor, timpul de prăjire și conținutul de umiditate. Ei au măsurat electricitatea statică din fiecare lot după măcinare, precum și dimensiunea particulelor de cafea proaspăt măcinată și aroma preparatului final.

Măcinarea boabelor întregi de cafea în particule fine creează multă frecare, deoarece particulele se freacă unele de altele și se sparg. Acest lucru generează electricitate statică, o separare a particulelor încărcate, cam la fel cum particulele de praf din penajele vulcanice se freacă între ele și se descarcă pentru a produce fulgere.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mare hotel din lume are 10.000 de camere, dar nu a avut clienţi

Prin măcinarea de două ori a boabelor de cafea, cercetătorii au arătat că cea mai mare parte a electricității statice din cafeaua măcinată provine din sfărâmarea boabelor și mai puțin din frecarea dintre ele.

Publicitate

În ceea ce privește tipurile de boabe care tind să se aglomereze atunci când sunt măcinate, prăjiturile mai uscate și mai închise la culoare folosite în experimentele echipei au produs mai multe sarcini electrostatice decât cele mai ușoare, cu un raport sarcină/masă similar cu cel al particulelor din penajele vulcanice și norii de tunet. Cercetătorii bănuiesc că acest lucru se poate datora faptului că boabele prăjite mai tare sunt mai fragile decât boabele prăjite ușor, care își păstrează umiditatea.

Comparând boabele măcinate cu și fără un strop de apă suplimentară, Harper și colegii săi au arătat, de asemenea, că adăugarea de apă înainte de măcinare a dus la un timp mai lung de extracție a espressoului și la o cafea mai tare. Apa a pătruns prin zațul de cafea umezit și a extras mai multă aromă din boabele mai puțin aglomerate.

Profesorul Hendon recomandă adăugarea a aproximativ 20 de microlitri de apă pe gram de cafea, sau aproximativ o jumătate de mililitru pentru o doză tipică de espresso, pentru a îmbunătăți consistența și aroma acesteia.

Deși sunt necesare experimente suplimentare pentru a testa diferite tipuri de măcinătoare și metode de preparare, cercetătorii concluzionează că „câţiva simpli stropi de apă au rezolvat problemele de aglomerare, canalizare și extracție slabă, ajutând în același timp la obținerea celui mai gustos espresso„.

Ei speră, de asemenea, că cercetarea lor alimentată cu cafea va aduce și noi informații despre știința pământului. „Mai sunt multe de știut despre cum se sparge cafeaua, cum curge sub formă de particule și cum interacționează cu apa. Aceste investigații pot ajuta la rezolvarea unor probleme paralele în geofizică – fie că este vorba de alunecări de teren, erupții vulcanice sau modul în care apa se infiltrează în sol”. spune Joshua Méndez Harper, vulcanologul care a condus studiul.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele