Sughiţul este o contracție bruscă și convulsivă a diafragmei, însoțită de un zgomot nearticulat, cauzată de trecerea aerului prin glotă, un orificiu al laringelui cuprins între cele două coarde vocale. Cei mai mulţi dintre noi avem câte o criză de sughiţ care durează de la câteva secunde până la câteva minute. Nu a fost, însă, şi cazul lui Charles Osborne.

Charles Osborne s-a născut în anul 1894, în statul american Iowa. Totul părea să decurgă normal, însă un lucru aparent banal avea să-i schimbe viaţa pentru totdeauna.

În anul 1922, pe când avea 28 de ani, în timp ce se pregătea să sacrifice un porc cu o greutate de circa 160 de kilograme, bărbatul a leşinat. A aflat apoi că în urma efortului i s-a spart un vas de sânge la nivel cerebral. Acest accident i-a inhibat reacţia la sughiţ, declanşând astfel o criză.

Charles Osborne, omul care a sughiţat timp de 68 de ani

Bărbatul a început să sughită în anul 1922 şi s-a oprit abia în anul 1990, după 68 de ani. În această perioadă, se estimează că Charles Osborne a sughiţat de circa 430 de milioane de ori.[sursa]

charles osborne
Charles Osborne

La început, frecvenţa era de 40 de sughițuri pe minut.

În primele luni de la declanşarea crizei, Charles Osborne a consultat medici din diferite ţări ale lumii în cautarea unei soluţii pentru a se opri din sughiţat. După o perioadă de timp, întrucât nu a avut parte de rezultate, dar şi din cauza costurilor de călătorie ridicate, a renunţat.

Din cauza afecţiunii, viaţa lui Charles a fost afectată. Nu putea mânca şi bea în mod normal. Astfel, mâncarea sa era de cele mai multe ori lichidă sau sub formă de piure, iar apa o consuma cu înghiţituri mici.

• CITEŞTE ŞI:  Împărăteasa Irina: a ajuns pe tron după ce a câştigat un concurs de frumuseţe

Cea mai bună soluţie pentru a duce o viaţă cât de cât normală a fost aceea de a încerca să se adapteze problemei. A învăţat o tehnică de respiraţie între sughiţuri, care a redus frecvenţa la circa 20 de sughiţuri pe minut.

Charles Osborne a reuşit totuşi să aibă parte de un trai relativ normal. S-a căsătorit de două ori și a avut opt copii. Îşi câştiga existenţa vânzând utilaje agricole şi conducând licitaţii de animale.

După ce a sughiţat încontinuu o mare parte din viaţă, încercând tot felul de tratamente şi tehnici pentru a opri sughiţul, afecţiunea i-a trecut la fel de neaşteptat cum a apărut.

Cu toate acestea, Charles nu s-a bucurat prea mult timp de revenirea la o viaţă normală. La doar câteva luni de la oprirea din sughiţat, în anul 1991, la vârsta de 97 de ani, Charles Osborne a murit.

Publicitate

În prezent, există mai multe persoane care suferă de această afecţiune cronică. Totuşi, nimeni nu a egalat încă „recordul” lui Charles.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele