Aproximativ 85% din populația lumii se identifică cu una dintre religiile existente, cele mai multe dintre acestea având mii de ani vechime. Dintre toate aceste sisteme de credințe religioase la nivel global, hinduismul este considerată ca fiind cea mai veche religie majoră care a supraviețuit până în zilele noastre. Cu toate acestea, există o serie de sisteme de credințe spirituale care merită o mențiune atunci când explorăm acest subiect.

Astăzi, cu peste 1 miliard de adepți, hinduismul este cea de-a treia religie ca mărime la nivel mondial, după creștinism și islam. Deoarece această religie nu are un fondator specific, este dificil să i se urmărească originile și istoria.

Când a început cea mai veche religie a lumii

Hinduismul are o vechime de aproximativ 4.000 de ani. Concluzia generală a cercetătorilor este că hinduismul a apărut cândva în perioada anilor 2.300 î.Hr.-1.500 î.Hr. în nord-vestul subcontinentului indian. Cu toate acestea, nu a apărut pur și simplu peste noapte. Istoria sa este extrem de complexă și uneori controversată.

Unul dintre primele momente în care hinduismul poate fi identificat cu certitudine cu ajutorul unor dovezi concrete este reprezentat de primele texte vedice, cunoscute sub numele de Vede, care au fost compuse între 1500 î.Hr. și 500 î.Hr.

Scrise în limba sanscrită antică, Vedele sunt un text fundamental al hinduismului care conține multe dintre concepțiile de bază ale religiei despre realitate, despre sine și multe altele. Cu toate acestea, hinduismul și trecutul său sunt extrem de complexe. Ca orice religie, s-a schimbat enorm de-a lungul secolelor și constă în credințe și practici extrem de diverse.[sursa]

cea mai veche religie din lume hinduismul
Oameni care sărbătoresc festivalul hindus Holi în Nandgaon, Uttar Pradesh, India | Sursa foto: Shutterstock

Cei mai mulți cercetători consideră că hinduismul a luat naștere dintr-o serie de tradiții culturale, spirituale și filosofice care s-au dezvoltat timp de mii de ani în jurul Văii Indusului, unde se află Pakistanul de astăzi, nord-estul Afganistanului și nord-vestul Indiei.

• CITEŞTE ŞI:  De ce purtau oamenii pantofi cu copite de vacă în timpul Prohibiţiei?

O teorie este că tradițiile din aceste texte au fost răspândite în subcontinentul indian de un grup care a migrat din Valea Indusului, cunoscut sub numele de „arieni” (a nu se confunda cu conceptul rasial pseudoștiințific cooptat de naziști). Numeroasele lor tradiții au fost sintetizate în textele vedice și au format pietrele de temelie ale hinduismului.

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu teoria migrației ariene în ceea ce privește apariția hinduismului. Întreaga întrebare despre când și unde a luat naștere hinduismul – plus dacă așa-numiții arieni au fost înrudiți cu Valea Indusului – este împletită cu multe dezbateri moderne despre identitate, istorie și geopolitică. Acestea pot fi subiecte aprinse și controversate, care pot tulbura conversația

Sunt unele credințe religioase mai vechi decât hinduismul?

În secolul XXI, hinduismul are aproximativ 1,03 miliarde de adepți, adică aproximativ 15% din populația lumii. Cei mai mulți dintre acești adepți trăiesc în India, cea mai populată țară din lume începând cu anul 2023.

Alte mari religii mondiale sunt creștinismul (32% din populația lumii), islamul (23%) și budismul (7%). Alte grupuri semnificative includ iudaismul, credința Baha’i, jainismul, sikhismul, shintoismul, taoismul, tenrikyo, wicca și zoroastrismul, pentru a menționa doar câteva.

Dacă ne bazăm pe dovezi arheologice, cea mai veche religie din lume ar putea fi una preistorică, ce a existat înainte de apariția scrisului și a civilizației. Această religie ar fi fost bazată pe credința în forțe naturale, spirite ancestrale sau animale totemice. Ar fi implicat și practici precum înmormântarea ritualică, ofrandele votive, arta rupestră sau dansurile mascate. Cea mai veche dovadă arheologică a ideilor religioase datează de câteva sute de mii de ani din paleoliticul mijlociu și inferior. Arheologii se referă la înmormântări aparent intenționate de arhaicul Homo sapiens chiar și acum 300.000 de ani ca o dovadă a unor idei religioase.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cele mai vechi meserii | Care este cea mai veche meserie din lume

În plus, există peste 400 de milioane de persoane (circa 6%) în lume care practică așa-numitele „religii populare sau tradiționale”. Aceasta include mii de sisteme de credințe spirituale extrem de diverse, inclusiv religii tradiționale africane, religii populare chinezești, religii ale nativilor americani, religii aborigene australiene și religii tradiționale „păgâne” europene.

Dacă ne bazăm pe tradițiile orale, cea mai veche religie din lume ar putea fi una indigenă, care a fost transmisă din generație în generație prin povestiri, mituri, cântece sau proverbe. Această religie ar fi fost legată de cultura și mediul specific al unui popor nativ. Ar fi fost centrată pe respectul față de natură, strămoși sau spirite. Ar fi inclus și ceremonii de inițiere, vindecare sau fertilitate. Unele dintre cele mai vechi religii indigene sunt cele ale popoarelor aborigene din Australia, ale popoarelor native americane sau africane.

Din păcate, istoria religiilor populare nu este la fel de clară ca cea a religiilor majore ale lumii. Multe religii populare sunt transmise de-a lungul timpului prin tradiție orală, ceea ce înseamnă că există puține dovezi fizice care să poată fi studiate. Unele dintre istoriile lor au fost chiar șterse în mod activ prin persecuții violente sau subjugare.

Cu toate acestea, nu ar fi greu de argumentat că unele dintre aceste religii tradiționale au conexiuni cu idei care au curs timp de milenii, poate chiar înainte ca semințele celor mai mari religii ale lumii să fi fost semănate. Fiecare religie are propria sa istorie și evoluție, care reflectă experiențele și valorile umane în raport cu transcendentul. Religiile sunt parte integrantă a culturii și civilizației umane și sunt strâns legate de supravieţuirea culturală a popoarelor care le-au dezvoltat. Altfel, pot fi pierdute pentru totdeauna.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele