Când vorbim despre prohibiţie, gândul pescarilor şi vânătorilor fuge la perioada în care pescuitul şi vânatul sunt interzise.

Dar, la nivel global, prohibiţia este o măsură legislativă sau administrativă, prin care se interzice producerea, vânzarea, exportul sau importul unor mărfuri.

În SUA. pe o durată de 13 ani, între 1920-1933, vânzarea, producerea, consumarea și transportarea de alcool și de băuturi alcoolice erau interzise la nivel național.

Deşi pare greu de priceput la această vreme, totul s-a produs sub o presiune enormă din partea unor mișcări religioase.

golirea butoaielor prohibitie
Alcoolul era aruncat la intrarea legii în vigoare

Soluţii extreme

Evident, nu toată lumea era mulţumită de interzicerea alcoolului. În special cei care câştigau bani grei din asta.

Din acest motiv, oamenii care produceau alcool pentru a trăi din asta, au devenit contrabandişti. Şi-au mutat distileriile pe domenii private, în zone greu accesibile, a căror locaţii erau ştiute de foarte puţini oameni.

Dacă pe vremea în care alcoolul era legal câştigau suficienţi bani, la interzicerea acestuia, piaţa a explodat. S-au făcut averi uriaşe, iar gangsteri celebri, precum Al Capone, au reuşit să ducă contrabanda la rang de artă.

Pantofi cu copite de vacă

pantofi cu copite de vacă
Pantofi cu copite de vacă folosiţi de contrabandişti

Deşi contrabandiştii aveau suficienţi bani şi se îmbrăcau la patru ace, mulţi deţineau un accesoriu neobişnuit.

Este vorba de pantofi cu copite de vacă. Mai exact, pe tălpile pantofilor, erau adăugate forme asemănătoare celor de copite.[1]

Explicaţia este oarecum simplă.

talpa pantofi cu copite de vacă
Talpa sub formă de copită

Distileriile, după cum spuneam, trebuiau să fie în locuri secrete, ştiute doar de câţiva oameni de încredere ai gangsterilor.

Publicitate

Aceştia erau conştienţi că în orice clipă oamenii legii ar putea să fie pe urma lor, fapt pentru care trebuiau să nu lase urme. Purtând aceşti pantofi, urmele lăsate pe sol nu aveau nicio valoare.

• CITEŞTE ŞI:  Messalina, cea mai depravată împărăteasă din istorie

Un loc în care apăreau doar urme de animale nu stârnea interesul autorităţilor.

Ingeniozitatea contrabandiştilor a fost dată în vileag în anul 1922. Atunci, într-un articol dedicat, ziarul The Evening Independent, a explicat, detaliat, modul în care contrabandiştii folosesc copitele de vacă pentru a induce în eroare autorităţile.

Fiind o concurenţă acerbă, a fost o scurgere de informaţii survenită în urma unor neînţelegeri între contrabandişti.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele