Ethel și Julius Rosenberg au fost doi cetățeni americani, acuzaţi şi judecați pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice. Cei doi au fost condamnaţi la moarte pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică.

Procesul soţilor Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Şi în prezent acest caz continuă să fie controversat.

Cine au fost Ethel şi Julius Rosenberg

Julius Rosenberg s-a născut în anul 1918, la New York, SUA. Acesta a absolvit, în anul 1939, City College din New York cu o diplomă de inginer. În anul 1940 Julius a început să lucreze, ca salariat civil, în laboratoarele U.S. Army Signal Corps din Fort Monmouth, New Jersey.

Bărbatul a fost recrutat de serviciile de informații sovietice în anul 1942. Conform mărturiilor fostului ofițer N.K.V.D. Alexander Feklisov, Julius avea misiunea de a transmite rezultatele cercetărilor întreprinse de armata americană pentru dezvoltarea mai multor sisteme de armament.

La acel moment, Uniunea Sovietică dispunea de o vastă rețea de spioni pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Sovieticii primeau informații valoroase de la oameni de știință din cadrul M.I.T., Universitatea Columbia, dar și din alte centre de cercetare din domeniul energiei atomice.

Ethel Rosenberg s-a născut tot în New York, SUA, în anul 1915. Aceasta a fost pasionată de actorie în timpul liceului, însă după absolvire s-a angajat ca secretară la o companie maritimă de transport.

Ethel și Julius s-au cunoscut la începutul anilor `30. Ambii frecventau aceleași organizații comuniste, fiind înscrişi în Liga Tineretului Comunist din Statele Unite.

• CITEŞTE ŞI:  10 prostituate celebre din istorie şi poveştile lor impresionante

Cei doi s-au căsătorit în anul 1939. Cuplul a avut doi fii, și Michael Allen și Robert Harry.

Comuniști convinși, Julius și Ethel au reușit să îl atragă în rândul simpatizanților și pe David Greenglass, fratele mai mic al lui Ethel. Potrivit informațiilor obținute de către FBI, David s-a înscris, la vârsta de 14 ani, în Liga Tinerilor Comuniști, fiind membru al acesteia între anii 1936 și 1938.[sursa]

Ethel și Julius Rosenberg
Ethel și Julius Rosenberg după ce şi-au aflat sentinţa

Informaţii preţioase trimise sovieticilor

David Greenglass a participat în Los Alamos, New Mexico la Proiectul Manhattan, în cadrul căruia se desfășurau lucrările de dezvoltare a primei bombe atomice din SUA. Informațiile au fost transmise serviciului de contrainformații al armatei sovietice.

Tocmai David a fost cel care a făcut declarații împotriva celor doi soţi. A declarat că Ethel și Julius Rosenberg au transmis informații strict secrete legate de bomba atomică unor spioni ruși. Greenglass s-a declarat el însuși vinovat de a fi furnizat secrete sovieticilor printr-un intermediar. David a ispășit, pentru acțiunile sale, o pedeapsă de 10 ani în închisoare.

Publicitate

La 17 Iunie 1950, Julius Rosenberg a fost arestat. După circa două luni, Ethel a avut aceeași soartă. Cei doi soţi au protestat vehement împotriva arestării și și-au susținut nevinovăția.

Condamnarea la moarte

În anul 1951, un judecător a luat decizia de a-i condamna la moarte pe cei doi soţi Rosenberg. Timp de doi ani, cei doi și-au așteptat execuția în închisoarea Sing Sing, devenind subiectul unei dezbateri naționale și internaționale.

Soţii Rosenberg au fost singurele persoane civile americane inculpate pentru spionaj în timpul Războiului Rece.

Unele voci au considerat că pedeapsa capitală fost exagerată în cazul Rosenberg. Cu toate acestea, rezultatul investigaţiilor a arătat că în urma informațiilor tehnice furnizate de către soții Rosenberg, Uniunea Sovietică și-a putut construi arma nucleară proprie.

• CITEŞTE ŞI:  De ce Franţa a făcut cadou Statuia Libertăţii Statelor Unite ale Americii

Ethel și Julius Rosenberg au fost executaţi pe scaunul electric, pe 19 iunie 1953, în închisoarea Sing Sing, din apropiere de New York.

Informaţiile actuale pun sub semnul întrebării corectitudinea condamnării la moarte a celor doi soţi Rosenberg. Deşi era, într-adevăr, spion, Julius ar fi furnizat sovieticilor documente de relevanță militară minoră. De asemenea, Ethel, deşi cunoştea că soţul său este spion, nu ar fi contribuit la furnizarea informaţiilor către U.R.S.S. Singura dovadă a implicării femeii a fost tocmai declaraţia fratelui său, David.

Transmiterea informațiilor relevante pentru construirea bombei atomice sovietice a fost în principal făcută, potrivit propriei mărturisiri, de Theodore Alvin Hall. Acesta a fost un om de știință care lucra la Los Alamos și care era agent dublu. Datele serviciilor secrete făcute publice în anul 1995 arată că acesta considera că monopolul american în ce privește tehnologia de producere a bombei atomice este periculos și că singura atitudine corectă era să încerce să rupă acest monopol.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele