Laszlo Toth este un geolog australian, de origine ungară, care a rămas în istorie pentru un gest oribil. Acesta a vandalizat cu un ciocan celebra sculptură Pieta, realizată de către Michelangelo, una dintre cele mai cunoscute opere de artă din istoria omenirii.

Laszlo Toth s-a născut în Ungaria, într-o familie catolică. După ce a absolvit Facultatea de Geologie, în anul 1965, s-a mutat în Australia. Cum avea mari carenţe la limba engleză, iar diploma sa nu era recunoscută în Australia, geologul a fost nevoit să lucreze într-o fabrică de săpun.

În luna iunie 1971, Toth s-a mutat în Italia, la Roma. Nici acolo nu s-a adaptat prea bine, căci nu cunoştea limba italiană. Cu toate acestea, voia să fie recunoscut drept… Iisus Hristos. I-a trimis mai multe scrisori Papei Paul al VI-lea, solicitându-i, fără succes, o întâlnire. Probabil că acest lucru l-a supărat extrem de tare.

Laszlo Toth a distrus cu un ciocan celebra sculptură Pieta, a lui Michelangelo

În interiorul Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, se află celebra sculptură Pieta, creată între anii 1498-1499, de artistul italian Michelangelo. De fapt, aceasta este singura sculptură semnată de către Michelangelo, semnătura regăsindu-se chiar pe centura de pe pieptul Fecioarei Maria. Artistul avea doar 25 de ani la momentul în care a creat această operă de artă.

Sculptura, de o valoare inestimabilă, o întruchipează pe Fecioara Maria ținând în brațe trupul lui Isus după coborârea de pe cruce. Lucrarea i-a fost comandată lui Michelangelo de către un cardinal francez, pentru propriul mormânt. Deşi a stârnit admiraţie încă de la momentul creării, probabil că opera ar fi rămas în anonimat dacă Vaticanul nu s-ar fi arătat puternic impresionat de ceea ce rezultase.

• CITEŞTE ŞI:  Ius osculi, "dreptul la sărut" care putea condamna o femeie la moarte

În data de 21 mai 1972, în Duminica Rusaliilor, vizitatorii Vaticanului au asistat cu groază la o scenă stupefiantă.

Laszlo Toth, aflat la vârsta hristică, a intrat în Bazilica Sfântul Petru cu un ciocan geologic în mână şi a început să lovească opera de artă, în timp ce striga „Eu sunt Iisus Hristos, înviat din morţi!” [sursa]

Laszlo Toth
Laszlo Toth lovind sculptura Pieta cu un ciocan geologic
Laszlo toth
Laszlo Toth imobilizat după actul de vandalism

În doar câteva clipe, vandalul a distrus părţi însemnate ale statuii, printre care braţul şi nasul Fecoarei Maria.

Oamenii aflaţi în biserică au reacţionat imediat, trăgându-l de lângă sculptură pe vandalul scăpat de sub control, pe care l-au imobilizat. După ce a fost identificat de autorităţile de la Vatican, Laszlo Toth nu şi-a explicat gestul în vreun fel, semn că nu avea vreo motivaţie politică sau ideologică.

Papa Paul al VI-lea a fost informat de ceea ce se întâmplase. La scurt timp, a sosit la Capela unde este expusă Pieta pentru a vedea pagubele. Ajuns acolo, Papa a îngenuncheat şi s-a rugat în faţa operei de artă.

Martorii au recuperat numeroase aşchii şi cioburi, provenite din sculptură, în urma loviturilor de ciocan aplicate de vandal. Dintre acestea, unele fragmente au fost restituite Vaticanului, altele nu. Acest aspect a îngreunat foarte mult munca ulterioară de restaurare a capodoperei distruse.

Publicitate

Ce s-a întâmplat cu vandalul Laszlo Toth

După actul de vandalism comis de către Laszlo Toth, cioburile recuperate au fost încredintate celor mai de seamă specialişti ai acelor vremuri pentru restaurare. Printre fragmentele care nu au fost predate vreodată autorităţilor s-a aflat şi nasul Fecioarei Maria. Acesta a trebuit să fie reconstruit dintr-un bloc tăiat din spatele sculpturii.

• CITEŞTE ŞI:  Nikola Tesla, geniul care a vrut să ofere lumii energie gratuită şi nelimitată, dar nu a fost lăsat

În prezent, Pieta se află în acelaşi loc din Bazilica Sf. Petru, din Vatican, fiind protejată de un perete de sticlă antiglonţ.

După atac, s-a stabilit că Laszlo Toth avea probleme psihice. „Dacă mă omorâţi, îmi faceţi un bine. Căci voi ajunge direct în Rai.”, le-a spus Laszlo Toth anchetatorilor.

Toth nu a fost niciodată tras la răspundere pentru actul său de vandalism. În schimb, a fost internat vreme de doi ani într-un spital de psihiatrie. În anul 1975, după externare, a fost extrădat imediat în Australia. Nici autorităţile de acolo nu l-au pedepsit în vreun fel pentru fapta sa.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

1 Comentariu

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele