Timp de peste 30 de ani, Mauro Morandi a locuit singur pe o insulă din Marea Mediterană, aflată la nord-est de Sardinia, Italia.

Mauro Morandi are 82 de ani şi a fost profesor. Bărbatul enigmatic a trăit pe Insula Budelli, din Arhipelagul Maddalena încă din anul 1989, când a decis să părăsească partea continentală a țării pentru a fi cât mai departe de societate modernă.

I-au plăcut atât de mult apa limpede, nisipul fin și apusurile spectaculoase, încât a decis să trăiască acolo.[National Geographic]

Mauro Morandi relaxându-se pe plajă, pe un scaun din lemn confecţionat de el

30 de ani pe o insulă pustie

Timp de trei decenii, bărbatul a locuit izolat pe insulă și i se spune Robinson Crusoe al Italiei, un supranume cu care el nu e de acord.

”Crusoe a vrut să se întoarcă. Eu vreau să rămân”, spune bătrânul.

„Am fost întotdeauna un copil rebel, Cred că am fugit de acasă prima oară la vârsta de 9 ani”, spune Morandi.

Mauro Morandi doarme uneori într-un adăpost pe care el l-a construit, din pietre de pe insulă. Se bucură în fiecare zi de peisajul spectaculos al insulei.

”Când mă plictisesc, îmi omor timpul făcând fotografii cu plajele, cu fauna și peisajele și le postez pe Instagram și Facebook. Am foarte mulţi prieteni.”, explică italianul.

Deși trăiește izolat, octogenarul e în continuu informat de ceea ce se întâmplă în Italia și în lume, prin smarphone-ul său.

30 de ani pe o insulă
Mauro mănâncă sănătos, dar bea şi un pahar cu vin la cină

Activitatea pe insulă

Bărbatul a devenit îngrijitorul oficial al insulei, după ce îngrijitorul anterior tocmai se retrăsese. Deși în timpul verii insula era vizitată de turiștii care veneau și zăboveau câteva ore pe insulă, Morandi încerca mereu să se ascundă de aceștia, să nu intre în contact cu ei.

• CITEŞTE ŞI:  Henry Ford, omul genial care a influenţat o întreagă epocă

El a moștenit şi cocioaba unde îngrijitorul dinaintea lui locuia, loc care a devenit casa lui de atunci.

Publicitate

„În primii ani, eram foarte distant. Nu voiam să comunic cu nimeni care venea să vadă plaja roz, mă bucuram de priveliște singur”, povestește Morandi.

Cu timpul însă, bărbatul și-a dat seama că frumusețea insulei trebuie împărțită cu ceilalți, așa că a început să discute cu turiștii de-o zi care opreau în Budelli și chiar le oferea turul insulei.

„Gândesc la fel ca Dostoievski, că doar frumusețea poate salva această lume de distrugerile făcute de oameni”, afirmă bărbatul.

Acest lucru se întâmplă doar în timpul verii, în timpul iernii însă, nimeni nu vizitează insula. „Nu m-am simțit niciodată singur, pentru că mi-e bine doar cu mine”, spune el.

30 de ani pe o insulă
Cei 30 de ani petrecuţi pe o insulă l-au transformat într-un cititor avid

Cum l-a afectat pandemia

Este astfel la curent cu evoluțiile provocate de pandemia de coronavirus și de situația foarte gravă care a avut loc în Italia.

Pe insula sa însă situația e diferită. Pentru el, Insula Budelli reprezintă ”cel mai sigur loc de pe Pământ”.

”Sunt bine. Nu mi-e frică de coronavirus, mă simt protejat aici. Nu sunt riscuri”, declară Mauro Morandi.

Fostul profesor se teme în schimb pentru familia sa, care locuiește în nordul Italiei, la Modena, într-una dintre cele mai afectate zone de coronavirus.

”Ei se confruntă cu vremuri grele”, a spus octogenarul pentru CNN. ”Nu mi-e frică de coronavirus”, a mai spus pustnicul.

Totuşi, Morandi mărturisește că are și el unele probleme în urma epidemiei de coronavirus. Cei care îl aprovizionează cu hrană din peninsulă ajung mai greu, în urma restricțiilor impuse de guvern.

• CITEŞTE ŞI:  La începutul secolului XX, în SUA copiii puteau fi trimişi prin Poştă

De asemenea, puținii turiști care mai vizitau insula au încetat să mai vină. Bătrânul are și un sfat pentru cei care stau la izolare în locuințe din cauza coronavirusului.

Le vorbește din propria experiență și le spune că ar trebui să privească izolarea ca pe o oportunitate de a reflecta și a-și găsi liniștea interioară.

”Îmi petrec fiecare iarnă închis în casă, timp de câteva luni foarte rar pot ieși pe insulă și, în schimb, îmi petrec timpul în verandă, pe canapea. Așa că, pe naiba, oamenii nu pot sta acasă câteva săptămâni? E absurd!” a spus Mauro.

Forţat de autorităţi să plece de pe insulă

După numeroase amenințări de evacuare din partea autorităților parcului național La Maddalena, care au în grijă și faimoasele plaje din Budelli, Morandi a cedat presiunii. A anunțat că, după trei decenii petrecute aici, se va muta într-un mic apartament.

„Am renunțat la luptă”, a spus Robinson Crusoe al Italiei. „După 32 de ani aici, mă simt foarte trist că trebuie să plec. Mi-au spus că trebuie să renoveze casa și de data aceasta pare să fie pe bune”.

Folosindu-se de pensia obținută din cariera de profesor, Morandi și-a cumpărat o locuință. Acesta spune că, după ani de singurătate, acum este entuziasmat să discute cu oamenii, facă schimb de păreri și să posteze fotografii și comentarii pe platformele de social media pentru a interacționa cu lumea.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Ce este Antarctica? | Este Antarctica un deşert?

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele