Codex Gigas sau „Cartea Uriaşă”, cunoscut şi ca Biblia Diavolului, este cel mai mare manuscris medieval din lume.

Specialiştii au ajuns la concluzia că manuscrisul a fost realizat la începutul secolului al XIII-lea într-o mănăstire benedictină din Podlazice, pe teritoriul Republicii Cehe din prezent.

În timpul Războiului de Treizeci de Ani din anul 1648, întreaga scriere a fost furată de armata suedeză și în prezent este păstrată la Biblioteca Națională din Suedia.

Manuscrisul este supranumit “Biblia Diavolului” din cauza unei ilustrații din interior. La acea vreme era cea mai mare înfățișare a Diavolului și a rămas cea mai veche descoperită până în prezent. De altfel, majoritatea reprezentărilor ulterioare ale Diavolului au ca sursă de inspiraţie această imagine.

biblia diavolului
Codex Gigas sau Biblia Diavolului şi imaginea din interior care îl reprezintă pe Diavol

Detalii tehnice

Codex Gigas are coperta realizată din lemn de santal, fiind acoperită de piele și decorată cu ornamente metalice.

Are o înălţime de 90 de centimetri, o lăţime de 50 de centimetri şi o grosime de 20 centimetri. Astfel, acest manuscris medieval este cel mai mare descoperit până în prezent.

Manuscrisul cântărește aproximativ 75 de kilograme, iar pergamentul este făcut din 160 de piei de viţel. Textele au fost scrise pe două coloane, fiecare dintre acestea având câte 106 rânduri.

Inițial, Biblia Diavolului avea 320 de pagini de pergament. În timp, opt dintre acestea au fost scoase. Nu se știe exact motivul pentru care au fost înlăturate acele pagini și nici cine a făcut-o, dar se pare că acestea conțineau regulile Ordinului benedictin.

Manuscrisul a fost scris și decorat de un singur artist. Nu a mai fost găsită nicio operă de-a acestuia și nici nu se știe nimic despre pregătirea profesională a acestuia.

• CITEŞTE ŞI:  Phryne, curtezana salvată de la moarte, datorită frumuseţii corpului său

Conţinutul Codexului

Codexul este ca o culegere care conţine manuale de botanică, întâmplări istorice, leacuri pentru boli grave, lecţii de spiritualitate, reţete medicale pentru diverse afecţiuni şi incanţatii. De asemenea, la pagina 290 din Codex Gigas se regăseşte şi portretul Diavolului, după care a şi primit supranumele de „Biblia diavolului”.

Codexul conţine şi Biblia, începând cu Vechiul Testament, urmat de lucrări istorice ale lui Flavius Josephus, care a trăit în primul secol al erei noastre. De asemenea, Codexul conţine şi Noul Testament. 

Publicitate

Capitolele codexului sunt „Alfabet”, „Vechiul Testament”, „Iosephus Flavius”, „Isidorus”, „Medica”, „Noul Testament”, „Confesiuni”, „Havenly City”, „Diavolul”, „Invocari / incantaţii”, „Cosmas”, „Nume” şi „Calendar”.[sursa]

Biblia Diavolului şi legenda din spatele său

Legenda spune că cel care a scris Biblia Diavolului ar fi un călugăr benedictin, care a slujit la Mănăstirea din Podlazice, lăcaş distrus în secolul al XV-lea, în timpul războiului regilor. Călugărul ar fi săvârșit un păcat atât de grav, încât nu a putut fi spus nimănui.

Conducătorii mănăstirii au hotărât că nu poate fi iertat pentru ceea ce a făcut și l-au condamnat la moarte prin zidirea de viu. În încercarea de a se salva, a jurat că dacă i se va da șansa, până a doua zi, va scrie cea mai măreață carte scrisă vreodată, care va cinsti mănăstirea și va include toate realizările umanității până la momentul respectiv. I s-a dat această șansă, cu condiția ca a doua zi, cartea să fie gata. Dacă nu se ține de promisiune, nu i se va mai da o a doua șansă.

Pe la mijlocul nopții, și-a dat seama că nu va reuși să ducă sarcina la bun sfârșit. La disperare, l-a contactat pe arhanghelul căzut Satan, cerându-i să-l ajute să termine cartea în schimbul sufletului său. Diavolul a terminat manuscrisul iar călugărul i-a adăugat portretul în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit.

• CITEŞTE ŞI:  Ce se află sub nisipurile din deşert? Ce secrete ar putea ascunde aceste nisipuri?

A reușit să se salveze de la moarte, însă și-a pierdut liniștea sufletească. A implorat iertare Sfintei Fecioare Maria. Aceasta a fost de acord să-i slaveze sufletul, însă pocăitul a murit cu foarte puțin înainte să fie izbâvit de pactul făcut cu Diavolul.

Se speculează că numeroasele scrieri din Codex legate de exorcizare, sunt încercările călugărului de a-și salva propriul suflet. Surprinzător este faptul că manuscrisul nu a fost interzis de Inchiziție și a fost intens studiat de mulți învățați.

În prezent, Biblia Diavolului se află expusă în Biblioteca Naţională din Stockholm, Suedia.

Urmăriţi mai jos un material despre Codex Gigas

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele