Oaia Dolly este unul dintre cele mai cunoscute animale din istoria omenirii, venirea sa pe lume fiind un subiect de dezbatere aprins.

Oaia Dolly a reprezentat prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear. Clonarea a fost realizată la Institutul Roslin, din Scoţia. Rezultatul pozitiv a venit după o serie de 276 de încercări nereușite.[sursa]

Anunţul reuşitei s-a făcut în luna februarie 1997, iar naşterea oii Dolly a marcat un punct de referinţă în lumea ştiinţei. Cu toate acestea, opinia publică s-a împărţit în două tabere. Pe de o parte erau cei care spuneau că cercetărorii Ian Wilmut, Keith Campbell şi colegii lor de la Institutul Roslin „se joacă de-a Dumnezeu”. De partea cealaltă s-au poziţionat cei care spuneau că omenirea tocmai a trecut în etapa următoare a evoluţiei. Dacă cei din urmă considerau, printre altele, că unele specii aflate pe cale de dispariţie ar putea fi salvate, primii îşi făceau probleme cu privire la utilizarea cu scopuri ascunse a acestei tehnologii.

Oaia Dolly, primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă

Conceptul de clonare a mamiferelor, inclusiv a oamenilor, nu era unul nou la momentul naşterii lui Dolly. Dincolo de gemenii monozigoţi, care provin din scindarea unui singur ovul fecundat, au fost realizate în laborator clone, dar din celule embrionale, care ori erau nediferenţiate, ori parţial diferenţiate. În rândul animalelor, s-a realizat clonarea unor celule adulte diferenţiate (piele, muşchi etc.), însă doar în rândul unor specii precum broaştele sau şoarecii.

Au fost recoltate 277 de ovule de la animale donatoare din rasa Scottish Blackface. Acestea fuseseră anterior enucleate, fiind inoculate cu nuclee din celulele ugerului animalului donator din rasa Finn Dorset. Dintre cei 29 de embrioni, doar unul a supraviețuit.

• CITEŞTE ŞI:  A fost descoperită planeta care nu ar trebui să existe. De ce savanţii cred că existenţa sa ar trebui să fie imposibilă

Oaia Dolly a fost primul mamifer clonat cu succes dintr-o celulă somatică adultă, prin procedeul de transfer nuclear. Acest lucru a fost extrem de important, întrucât s-a demonstrat că ADN-ul prelevat dintr-o celulă adultă, poate fi folosit pentru a dezvolta un organism complet nou.

Oaia Dolly s-a născut pe 5 iulie 1996 şi a avut trei mame. Una dintre oile folosite în cadrul experimentului a furnizat ovulul, o altă oaie ADN-ul şi cea de-a treia a fost „mama surogat”.

Oaia a fost numită Dolly, după cântăreaţa americană Dolly Parton, devenind cea mai faimoasă oaie din lume. Ideea i-a venit unuia dintre membrii echipei care au asistat la naştere, aflând că Dolly a fost clonată dintr-o celulă mamară, iar Dolly Parton era cunoscută pentru bustul său generos.

oaia dolly
Ian Wilmut şi oaia Dolly

Anunţul a fost făcut public la şapte luni de la reuşită.

Dolly arăta ca orice oaie normală, s-a dezvoltat normal şi chiar s-a reprodus. A fost împerecheată cu un berbec numit David şi a fătat şase miei. Ulterior, a trăit întreaga sa viaţă la Institutul Roslin.

Moartea lui Dolly

În anul 2001, oaia Dolly a fost diagnosticată cu o formă de artrită. Ea a fost tratată cu medicamente antiinflamatorii, dar fără succes.

Publicitate

La vârsta de şase ani, oaia Dolly a fost eutanasiată, după ce s-a descoperit că suferea şi de cancer pulmonar.

Ulterior, trupul lui Dolly a fost conservat şi împăiat. În prezent, faimoasa oaie se află expusă la Muzeul Regal al Scoţiei.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  ADN-ul din părul lui Beethoven dezvăluie o surpriză la 200 de ani distanță

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele