Huacachina este un mic sat, situat în mijlocul deşertului Atacama din sudul Peruului, la o distanţă de circa 5 km de oraşul Ica. Ceea ce face acest sat atât de fascinant este laguna naturală, înconjurată de palmieri, care se află în mijlocul satului. Această oază, înconjurată de dune nesfârșite, pare desprinsă dintr-o carte de povești și atrage turiști din toată lumea, dornici să-i descopere secretele.

Legenda Huacachina

Huacachina are la bază o poveste de dragoste. Această poveste, transmisă din generație în generație, a contribuit la misterul și farmecul oazei. Potrivit acestei legende, o tânără fecioară, pe nume Huacachina, trăia în localitatea Ica, înconjurată de deșert. Într-o zi, în timp ce se spăla la marginea unei bălți de apă, a observat un fermier tânăr și chipeș care se apropia de ea. Cuprinsă de panică și dorind să-și păstreze virginitatea, fecioara a fugit în deșert pentru a scăpa de avansurile bărbatului.

În timp ce fugea, valul pe care îl purta și care se întindea până la pământ a creat o urmă în nisip. Lacrimile sale ar fi cauzat formarea lagunei, iar urma valului a format dunele de nisip care înconjoară acum oaza. Fecioara, întristată și singură, ar fi rămas în acest loc, transformându-se într-o sirenă care veghează asupra oazei Huacachina.

Se spune că sirena încă trăiește în apele lagunei și, în unele nopți, cântă și își plânge dragostea pierdută. Localnicii cred că această sirenă este responsabilă pentru proprietățile vindecătoare ale apelor lagunei, care atrag vizitatori în căutarea unor remedii naturale pentru diverse afecțiuni.

huacachina
Vedere asupra oazei Huacachina

Huacachina, o atracţie turistică

Huacachina a devenit un punct de atracție pentru turiști, care vin aici pentru a se bucura de o pauză relaxantă în acest peisaj spectaculos, dar și pentru a se aventura în sporturi extreme precum sandboarding-ul sau plimbările cu buggy-ul pe dunele înalte.

Citeşte şi:  Piperul de Sichuan, condimentul minune utilizat de mii de ani, apreciat şi de celebrul Sherlock Holmes. Iată 10 beneficii ale acestui condiment

Apele lacului din mijlocul oazei sunt considerate a avea proprietăți terapeutice. Sunt bogate în sulf și alte minerale care ajută la ameliorarea unor afecțiuni ale pielii și ale sistemului respirator.

În plus, pentru cei interesaţi de arheologie, Huacachina este situată lângă situl arheologic de la Nazca, unde există un număr mare de linii şi figuri misterioase, trase în nisipul deşertului.

De asemenea, în apropiere de Huacachina, în regiunea Ica, se află numeroase podgorii. Acolo se produc vinuri și piscos, băutura națională a Perului. Vizitarea acestor podgorii oferă o perspectivă asupra tradițiilor vinicole ale regiunii și o oportunitate de a degusta produse locale autentice.

Arhitectură tradiţională

Satul Huacachina, care găzduiește doar câteva sute de rezidenți, este construit într-un stil tradițional peruvian, cu clădiri albe, acoperișuri de stuf și străzi înguste și pietruite. Atmosfera liniștită și aspectul pitoresc al satului îi conferă un farmec aparte.

Acest stil tradițional, cunoscut și sub numele de „arhitectură colonială spaniolă”, își are rădăcinile în perioada colonială, când spaniolii au adus în Peru tehnici de construcție și elemente arhitecturale specifice Europei. Arhitectura din Huacachina este un amestec de tradiție și simplitate, oferind un contrast interesant cu peisajul spectaculos al deșertului care o înconjoară.

Majoritatea clădirilor din Huacachina sunt construite din adobe, un material tradițional obținut din pământ amestecat cu apă și paie, apoi uscat la soare. Aceste cărămizi de pământ sunt apoi acoperite cu un strat de tencuială albă, care conferă clădirilor un aspect curat și luminează peisajul.

Publicitate

O altă caracteristică a arhitecturii din Huacachina este acoperișul de stuf, care oferă un aspect rustic și autentic clădirilor. Acest tip de acoperiș este foarte comun în zonele rurale din Peru, fiind un material izolator eficient și ecologic, care protejează locuințele de căldură și de frig.

Citeşte şi:  Erbil, oraşul antic locuit continuu de peste 8.000 de ani

Elementele de lemn, precum ferestrele și ușile, sunt de asemenea specifice arhitecturii din Huacachina. Acestea sunt adesea decorate cu detalii ornamentale, având un aspect estetic plăcut și fiind funcționale în același timp. Străzile din Huacachina sunt înguste și pietruite, fiind perfecte pentru plimbări liniștite și pentru explorarea pe jos a satului.

În ciuda dezvoltării turismului, Huacachina păstrează încă farmecul său istoric şi este o destinaţie unică pentru cei care doresc să exploreze frumuseţea naturală a deşertului peruvian.

Vizionaţi în materialul video de mai jos o scurtă prezentare a oazei Huacachina

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele