Astronauţii spun că miroase urât în spaţiu. Atunci când se întorc de la ieșirile în spațiu, astronauţii descriu adesea mirosuri neașteptate, asemănătoare cu friptura arsă și praful de pușcă ars. Dar de ce miroase spațiul cosmic a lucruri arse și de unde provine acest miros?

Pentru a clarifica lucrurile, trebuie să subliniem faptul că spațiul este un vid aproape perfect. În timp ce se află în spațiu, astronauții se protejează la bordul navelor spațiale, în costume spațiale și în stații spațiale, „deoarece expunerea directă i-ar ucide, desigur”, a declarat Ofek Birnholtz, astrofizician la Universitatea Bar-Ilan din Israel. Ca atare, nimeni nu a mirosit direct spațiul „și a trăit pentru a povesti”, a precizat astrofizicianul.

Cu toate acestea, după ce se întorc din ieșirile efectuate la ultima frontieră, astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor simt, de asemenea, acest miros care pătrunde atunci când se deschid ușile sasurilor.

„Spațiul are cu siguranță un miros care este diferit de orice altceva.”, a declarat astronautul NASA Dominic „Tony” Antonelli după o ieșire în spațiu din anul 2009.[sursa]

Cum miroase în spaţiul cosmic
Astronauţii care au experimentat ieşirile în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale au afirmat că „miroase urât în spaţiu”

Cum miroase în spaţiul cosmic

În general, astronauții compară adesea mirosul spațiului cu „metal fierbinte, carne arsă, prăjituri arse, praf de pușcă uzat și sudură de metal”, potrivit lui Steve Pearce, biochimist și director executiv al Omega Ingredients, care a răscolit interviurile astronauților pentru a-l ajuta să creeze un parfum comandat de NASA.

Între timp, fostul astronaut NASA Thomas Jones a comparat mirosul cu ozonul. Un alt astronaut NASA, Don Pettit, a descris pe larg mirosul spațiului într-o postare pe blogul NASA, spunând: „Cea mai bună descriere pe care o pot face este de metal; o senzație metalică dulce și mai degrabă plăcută. Mi-a amintit de verile din facultate, când lucram multe ore cu o torță de sudură cu arc electric reparând echipamente grele pentru o mică întreprindere de exploatare forestieră. Mi-a amintit de mirosul plăcut și dulceag al fumului de sudură. Acesta este mirosul spațiului.”

De unde ar putea veni acest miros? Deși spațiul este în mare parte gol, nu este un vid perfect. „De fapt, nu vorbim despre un volum care nu are particule.”, a declarat Miranda Nelson, controlor de zbor în cadrul Mission Control de la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston.

• CITEŞTE ŞI:  Trebuie să vezi cum arată acest tren sculptat într-un creion

De ce miroase urât în spaţiu

Există o serie de explicații potențiale pentru acest miros. Una are legătură cu oxigenul care plutește în jurul Stației Spațiale Internaționale. Razele ultraviolete de la Soare pot diviza moleculele de oxigen (O2), care sunt alcătuite din doi atomi de oxigen, în atomi de oxigen individuali. Acest oxigen atomic se poate agăța de costumele spațiale, de pereții sasurilor și de alte obiecte expuse în spațiu, declanșând reacții chimice care pot explica mirosul, cum ar fi formarea de ozon, a declarat Nelson.

„Cealaltă teorie mult mai amuzantă este că este vorba de mirosul legat de exploziile stelare – stelele muribunde.”, a spus Miranda Nelson. Aceste explozii generează molecule urât mirositoare cunoscute sub numele de hidrocarburi aromatice policiclice, care se găsesc în cărbune, alimente, petrol și alte materiale, a precizat cercetătoarea. Cu toate acestea, Nelson a subliniat că ambelor idei le lipsesc datele din studiile oficiale.

Parfum cu miros de spaţiu

Pentru a contribui la o pregătire mai realistă a astronauților, NASA a însărcinat-o pe Pearce, în anul 2008, să creeze un parfum care să imite mirosul descris de astronauți. Scopul era de a elimina surprizele pe care astronauții le-ar putea avea pe orbită, a spus el.

Pearce nu a mers el însuși în spațiu și nici nu a mirosit vreun costum spațial atunci când a conceput parfumul. În schimb, „am recreat descrierile astronauților, folosindu-mă de cunoștințele și experiența mea în ceea ce privește materialele aromatice disponibile și sigure care, atunci când sunt combinate, ar putea provoca o percepție similară”, a spus el.

Publicitate

În urma acestei cercetări, Pearce a ajutat ulterior la conceperea unui parfum cunoscut sub numele de Eau de Space, care a fost un bestseller de când a fost lansat în anul 2020, a spus el. Cu toate acestea, „ca să fim corecți, există într-adevăr foarte puțini oameni care au experimentat cu adevărat mirosul spațiului și care ar putea comenta realismul acestuia”, a spus Pearce.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: