Topul cu cele mai înalte statui din lume poate varia în funcţie de mai mulţi factori. Printre cei mai importanţi se numără felul în care se face măsurarea, dacă include soclul sau se măsoară doar statuia. Pentru această listă vom alege cea de-a doua variantă.

De asemenea, în acest top pot să apară modificări şi în funcţie de momentul în care este citit articolul, căci lumea este în continuă schimbare, iar noi construcţii, mai mari, vor apărea inevitabil.[sursa]

Ca și celelalte arte, sculptura, întruchipare materială a experinței umane, a cunoscut o multitudine de transformări, atât formale cât și de conținut, în multe cazuri fiind implicate religia și politicul ce se manifestau în acel spațiu geografic și în acea perioadă istorică.

Perioada de început a istoriei sculpturii poate fi considerată paleoliticul superior (între 30.000 și 10.000 î.Hr.). Nu se cunosc opere de artă anteriore acestei epoci. De atunci şi până în zilele noastre, mii şi mii de statui au fost create şi distruse. În prezent, cele mai înalte statui din lume se află predominant în cultura asiatică.

Top 10 cele mai înalte statui din lume

1. Statuia Unităţii este o statuie colosală a lui Vallabhbhai Patel, un lider naționalist și activist pentru independența Indiei, care a fost primul viceprim-ministru și ministru de interne al Indiei independente și un adept al lui Mahatma Gandhi. Patel este foarte respectat pentru rolul său în unirea a 562 de state principale ale Indiei pentru a forma singura Uniune a Indiei.

Statuia, care se află în topul listei cu cele mai înalte statui, este situată în Gujarat, pe râul Narmada, în colonia Kevadia, în fața barajului Sardar Sarovar, la 100 de kilometri sud-est de orașul Vadodara. Proiectul a fost anunțat pentru prima dată în 2010, iar construcția a început în octombrie 2013 de către compania indiană Larsen & Toubro, cu un cost total de construcție de 422 de milioane de dolari. A fost proiectată de sculptorul indian Ram V. Sutar și a fost inaugurată de prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, la 31 octombrie 2018, la aniversarea a 143 de ani de la nașterea lui Patel.

• CITEŞTE ŞI:  10 preşedinţi americani, înainte şi după terminarea mandatului

2. Spring Temple Buddha este o statuie uriașă a lui Buddha Gautama, situată în provincia Henan din China. Statuia are o înălțime de 128 de metri și stă pe un soclu cu o înălțime de 25 de metri. Construcția statuii a început în 1997 și s-a terminat în 2008. Statuia este făcută din cupru și are o greutate estimată la 1.000 de tone. Statuia este parte dintr-un complex budist care include un templu, un parc și un muzeu.

3. Laykyun Sekkya este o statuie a lui Buddha stând, situată în satul Khatakan Taung din Myanmar. Statuia are o înălțime de 116 metri și stă pe un soclu cu o înălțime de 13,5 metri. Construcția statuii a început în 1996 și s-a terminat în 2008. Statuia este făcută din beton armat și are o greutate estimată la 700 de tone. Statuia este parte dintr-un complex budist care include și o statuie a lui Buddha culcat cu o lungime de 101 metri.

4. Statuia Garuda Wisnu Kencana este o statuie de 122 de metri situată în Parcul Cultural Garuda Wisnu Kencana, Bali, Indonezia. A fost proiectată de Nyoman Nuarta și inaugurată în septembrie 2018. Statuia îl reprezintă pe zeul hindus Vishnu călare pe Garuda, pasărea mitică care i-a devenit companion. Statuia este cea mai înaltă statuie din Indonezia, cea mai înaltă statuie a unui zeu hindus și a patra cea mai înaltă statuie din lume.

Cele mai înalte statui din lume, în ordinea acestei liste

5. Ushiku Daibutsu este o statuie a lui Buddha Amitabha, situată în orașul Ushiku din Japonia. Statuia are o înălțime de 100 metri și stă pe un soclu cu o înălțime de 10 metri. Construcția statuii a început în anul 1992 și s-a terminat în anul 1993. Statuia este făcută din bronz și are o greutate estimată la 4.000 de tone. Statuia are patru etaje în interior, care conțin un muzeu, un templu și o platformă de observație.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai periculos animal | Dintre toate animalele lumii, pun pariu că nu ţi-e frică de cine trebuie!

6. Sendai Daikannon este o statuie a lui Kannon, zeița milostivirii, situată în orașul Sendai din Japonia. Statuia are o înălțime de 100 metri și stă pe un soclu cu o înălțime de 10 metri. Construcția statuii a început în anul 1987 și s-a terminat în anul 1991. Statuia este făcută din beton armat și are o greutate estimată la 4.500 de tone. Statuia are cinci etaje în interior, care conțin un muzeu, un templu și o platformă de observație.

Publicitate

7. Qianyan Guanyin este o statuie a lui Guanyin, zeița compasiunii, situată în comitatul Ningxiang din China. Statuia are o înălțime de 99 de metri și stă pe un soclu cu o înălțime de 10 metri. Construcția statuii a început în 2007 și s-a terminat în 2009. Statuia este făcută din bronz aurit și are o greutate estimată la 3.000 de tone. Statuia este parte dintr-un parc cultural budist care include și templul Miyin, un loc sfânt budist cu o istorie de peste o mie de ani.

8. Dai Kannon din Kita este o statuie a lui Kannon cu 11 fețe, situată în orașul Ashibetsu din Japonia. Statuia are o înălțime de 88 de metri și stă pe un soclu cu o înălțime de 20 de metri. Construcția statuii a început în anul 1975 și s-a terminat în anul 1989. Statuia este făcută din beton armat și are o greutate estimată la 4.000 de tone. Statuia are opt etaje în interior, care conțin un muzeu, un templu și o platformă de observație.

9. Statuia credinței sau Vishwas Swaroopam este o statuie a zeului hindus Shiva construită la Nathdwara în Rajasthan, India. Statuia a fost inaugurată la 29 octombrie 2022. În prezent, statuia credinței este cea mai înaltă statuie a lui Shiva din lume, având o înălțime de 112 metri.

• CITEŞTE ŞI:  Un bărbat a fost eliberat după 35 de ani de închisoare, după un episod din Mythbusters, care i-a dovedit nevinovăţia

Statuia îl reprezintă pe Shiva într-o poziție așezată, cu picioarele încrucișate și ținând o tridentă în mâna stângă. Expresia feței este detașată, meditativă2 Statuia are o nuanță distinctivă de cupru. Există două puncte de belvedere care oferă o vedere panoramică asupra zonei înconjurătoare. Statuia a început să fie proiectată în 2011, construită în 2016 și finalizată abia în anul 2020.

10. Patria Mamă este o statuie a unei femei care își cheamă fiii să apere patria, situată pe dealul Mamayev Kurgan din Volgograd, Rusia. Statuia are o înălțime de 91 de metri și stă pe un soclu cu o înălțime de 2 metri. Construcția statuii a început în anul 1959 și s-a terminat în 1967. Statuia este făcută din beton armat și are o greutate estimată la 8.000 de tone. Statuia este un monument dedicat eroilor căzuți în Bătălia de la Stalingrad din cel de-al Doilea Război Mondial.

Ca o curiozitate, Statuia Libertăţii nu se află în topul cu cele mai înalte statui din lume. Aceasta este o statuie care simbolizează libertatea iluminând lumea, situată pe insula Liberty din New York, Statele Unite ale Americii. Statuia are o înălțime de 46 de metri și stă pe un soclu cu o înălțime de 47 de metri. Fără soclu, Statuia Libertăţii nu ar intra nici în top 50 cele mai înalte statui din lume. Construcția statuii a început în anul 1875 și s-a terminat în anul 1886. Statuia este făcută din cupru și fier și are o greutate estimată la 225 de tone. Statuia este un simbol al libertății și democrației și un cadou al Franței pentru SUA.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele