Toto Riina a fost supranumit „Bestia“, câştigându-şi reputaţia de om extrem de violent în cei aproape 20 de ani de teroare duşi în Sicilia şi în cadrul Cosa Nostra.

Toto Riina s-a născut în data de 16 noiembrie 1930, într-o familie de fermieri săraci, în localitatea Corleone, din Sicilia.

În luna septembrie 1943, tatăl lui Toto, Giovanni, a găsit o bombă neexplodată. Bărbatul a încercat să o deschidă şi să valorifice pulberea explozibilă şi metalul, pentru a face rost de bani. Însă această decizie s-a dovedit a fi una fatală.

Giovanni a făcut o greşeală, iar bomba a explodat, ucigându-l pe el şi pe Francesco, fratele lui Toto, în vârstă de 17 ani. Nevoit să producă bani pentru el şi familia sa, Toto s-a alăturat mafiei siciliene la vârsta de 18 ani.

Toto Riina
Toto Riina, poreclit „Bestia” din cauza naturii sale violente sau sau U Curtu („Scurtul”), pentru că era mic de statură

Un an mai târziu a fost condamnat la 12 ani de închisoare, pentru crimă. A fost eliberat în anul 1956. După eliberare, Toto a devenit unul dintre soldaţii naşului Luciano Liggio. Apoi a urcat treptat pe scara organizaţiei şi i-a luat locul lui Liggio în anul 1974.[The Guardian]

S-a specializat în trafic de droguri şi răpiri şi s-a dedat unui război sângeros în cadrul organizaţiei pentru a-şi impune supremaţia.

Poreclit „Bestia” din cauza cruzimii de care a dat dovadă, Riina şi-a eliminat toţi rivalii şi pe cei care îl contestau în cadrul organizaţiei.

Capo di tutti i capi

A ajuns şef al Extecutivului Cosa Nostra în anul 1982. Din această poziţie şi-a continuat acţiunile sângeroase, de această dată fiind concentrate împotriva unor reprezentanţi ai statului. Se crede că a ucis personal în jur de patruzeci de oameni și a ordonat moartea a câtorva sute.

• CITEŞTE ŞI:  Gheorghe Plagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice. Tatăl său nu l-a recunoscut până la 18 ani

De asemenea, a ordonat uciderea celebrilor judecători Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în urma unor explozii în anul 1992. De asemenea, a pus la cale atentatele din anul 1993 de la Roma, Milano şi Florenţa, soldate cu zece morţi în total.

Vizat de un mandat de arestare încă din anul 1969, Toto Riina a reuşit să trăiască în clandestinitate timp de 24 de ani. S-a ascuns în Sicilia.

În cele din urmă, a fost arestat pe 15 ianuarie 1993, la periferia oraşului Palermo. A susţinut că nu are nicio legătură cu Cosa Nostra. Abia în anul 2009 a recunoscut rolul avut în cadrul mafiei siciliene.

Publicitate

Pe lângă pedepsele la închisoare primite, s-a văzut deposedat de bunuri în valoare de 125 de milioane de euro.

Cosa Nostra nu a dispărut odată cu Toto Riina. Dimpotrivă, mafia siciliană îşi continuă activitatea, dar mult mai discret.

„Crimele sunt rare în prezent.“, spune Ambrogio Cartosia, un procuror care a lucrat timp de 20 de ani în polul antimafia.

Toto Riina a murit

Pe teren, Cosa Nostra rămâne influentă în fiefurile sale istorice din Sicilia, unde pieţele publice şi activităţile de racket asigură importante sume de bani lichizi.

„Acum îmi pare mai bine prezentă în structurile politice decât înainte.“, adaugă acest procuror.

Moartea lui Toto Riina

Şeful mafiei siciliene şi-a petrecut ultimii 24 de ani din viaţă în închisoare.

„Nu regret nimic. Nu mă vor distruge niciodată, chiar dacă îmi vor da 3.000 de ani de închisoare.” spunea cel supranumit Bestia.

Toto Riina a murit după gratii, în anul 2017, la vârsta de 87 de ani. Moartea lui Toto Riina încheie un capitol lung şi foarte sângeros din istoria Cosa Nostra. Însă dispariţia „Naşului tuturor naşilor“ nu aduce în mod automat sfârşitul legendarei mafii siciliene.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea adevărată și dramatică din spatele personajului Mulan, care a bucurat copilăriile multora dintre noi

Această organizaţie s-a adaptat mereu timpurilor, în prezentând acţionând cu mai multă discreţie.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

4 Comentarii

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele