Se preconizează că Soarele se va extinde atât de mult, încât va nimici Pământul „instantaneu”.

Oamenii de știință au analizat viitorul Soarelui și al Pământului, iar acesta nu oferă o perspectivă foarte optimistă.

Soarele se află la o distanță (relativ) uriașă, de circa 150 de milioane de km, dar poate face ravagii aici, pe Pământ, încălzirea globală fiind un exemplu în acest sens.

Dar s-ar putea ca nu schimbările climatice să fie cauza sfârșitului nostru, ci Soarele să ne înghită planeta. Da, ați citit bine.[sursa]

soarele se va extinde de 1000 de ori
În viitor (foarte îndepărtat), Soarele se va extinde, ajungând să aibă de 1000 de ori dimensiunea actuală

O nouă lucrare ştiinţifică apărută în publicaţia The Astrophysical Journal analizează Rho Coronae Borealis – o stea pitică galbenă care nu este diferită de Soarele nostru.

Steaua are aproximativ aceeași masă, rază și luminozitate ca și Soarele, principala diferență între cele două fiind vârsta lor.

La fel ca Rho Coronae Borealis, şi Soarele se va extinde la o dimensiune uriaşă

Se crede că Rho Coronae Borealis are o vârstă de aproximativ 10 miliarde de ani, în timp ce Soarele are jumătate din această vârstă.

Cercetătorii au descoperit că steaua se apropie de sfârșitul ciclului său de viață, ceea ce înseamnă că se va transforma în cele din urmă într-o gigantă roșie.

Iar în procesul de transformare într-o gigantă roșie, steaua va înghiți planetele din jurul său.

Potrivit oamenilor de știință, există patru planete cunoscute care orbitează în jurul Rho Coronae Borealis și care vor fi afectate de atmosfera stelară de tranziție. Practic, vor fi mâncate de aceasta. Încântător, nu-i aşa?

• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cei mai înalţi oameni din lume şi poveştile lor de viaţă

Stephen R. Kane, de la Departamentul de Științe Planetare și ale Pământului, din cadrul Universităţii din California, Riverside, este autorul studiului și a explicat: „Evoluția stelară de după secvența principală poate avea ca rezultat modificări dramatice și, ocazional, traumatice ale arhitecturii sistemului planetar, cum ar fi perturbarea planetelor de către maree și înghițirea de către steaua gazdă.”

Publicitate

Totuși, procesul de transformare a acesteia într-o gigantă roșie nu este așteptat să aibă loc decât peste un miliard de ani.

Având în vedere că Rho Coronae Borealis seamănă cu Soarele nostru, se preconizează că se va întâmpla același lucru și că și aceasta va ajunge să se transforme într-o gigantă roșie.

Dar, fiind mult mai tânăr decât Rho Coronae Borealis, se așteaptă ca tranziția Soarelui să nu aibă loc decât peste câteva miliarde de ani.

Se așteaptă ca forma sa, care pe atunci va fi de 1.000 mai mare decât în prezent, să consume sau cel puțin să distrugă toate planetele interioare – inclusiv Pământul. Celelalte planete care se află în apropierea Soarelui sunt Mercur, Marte și Venus.

„Evoluția stelelor prin progresia lor pe secvența principală, expansiunea într-o stea gigantică și apoi contracția finală într-o pitică albă, are consecințe profunde pentru planetele care o orbitează.”, a mai scris Kane în studiul său.

Dar acest lucru este încă la miliarde de ani distanță, așa că este probabil ca schimbările climatice să ne lovească mai întâi dacă nu facem ceva în acest sens.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  În ce zi a săptămânii au loc cele mai multe atacuri de cord mortale

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: