Asociem o mulțime de lucruri cu albinele: mierea, venirea primăverii, poate înțepătura ocazională și adorabilul lor dans legănat, pentru a numi doar câteva. Dar rareori cuvintele „subacvatic” și „albine” apar în aceeași propoziție. Acum, niște cercetări ușor accidentale au dezvăluit că regina albinelor şi bondarilor, matca poate supraviețui sub apă zile întregi.

Autorul principal al studiului, Sabrina Rondeau, studia reziduurile de pesticide din sol și modul în care acestea afectau reginele albinelor care se îngroapă sub pământ pentru a ierna, când o parte din apă a intrat în tuburile în care se aflau unele dintre albine. „M-am speriat. A fost doar o mică proporție… așa că nu a fost o problemă atât de mare, dar nu am vrut să pierd acele albine.”, a declarat Rondeau pentru AFP.

Spre surprinderea ei, toate albinele din tuburi au supraviețuit, iar acest lucru a inspirat-o pe Rondeau să înceapă un experiment propriu-zis care să analizeze această abilitate. „Am studiat bondarii de foarte mult timp. Am vorbit despre asta cu o mulțime de oameni și nimeni nu știa că aceasta este o posibilitate.”, a continuat Rondeau.[sursa]

Matca poate supraviețui sub apă
Matca poate supraviețui sub apă o perioadă îndelungată

Matca poate supraviețui sub apă timp de o săptămână

Bondarul (Bombus) este un gen de himenoptere asemănător cu albina, dar mai mare la trup și având un corp păros, cu dungi negre și galbene, ușor de recunoscut. Este o insectă colonială, prezentând un polimorfism asemănător cu al albinelor, cu femelele ca lucrătoare. În pământ, preferabil în cuiburile unor mamifere (orbete, cârtiță, șoarece etc), sau în golurile de la baza copacilor bătrâni își organizează colonii de până la 300 sau chiar 400 de indivizi. În aceste colonii se construiesc faguri în care se depun ouă și o miere dulce-amăruie, specifică.

• CITEŞTE ŞI:  Amintiri din viaţa anterioară | Un copil de doi ani şi-a amintit cum a murit în Al II-lea Război Mondial, fiind pilot de avion

În mod obișnuit, la sfârșitul lunilor de vară, reginele se dezvoltă din rândul coloniei și apoi se înmulțesc înainte de a petrece 6-9 luni în vizuini în pământ, iernând într-un proces numit diapauză. Doar reginele supraviețuiesc lunilor de iarnă, în timp ce restul coloniei moare. Perioada de diapauză în pământ pentru atât de mult timp vine însă cu provocări, inclusiv problemele legate de paraziți, mucegai și, nu în ultimul rând, potențialele inundații.

În cadrul noului experiment, 143 de bondari comuni estici (Bombus impatiens) cu regine aflate în hibernare au fost plasați într-un tub cu pământ, fie fără apă ca tub de control, fie complet scufundat cu un piston, fie plutind în apă. Perioada de ședere în tuburi a fost de 8 ore, 24 de ore sau 7 zile, iar albinele au fost puse în diapauză indusă în mod artificial într-un frigider. După aceea, albinele au fost transferate în tuburi noi cu sol și ținute în condiții de frig timp de încă opt săptămâni.

Rezultatele studiului au arătat că 81% dintre albinele (17/21) care au fost complet scufundate au supraviețuit nu numai celor șapte zile complete ale experimentului, ci erau încă în viață după opt săptămâni în condiții de refrigerare.

Echipa de cercetare crede că această supraviețuire neobișnuită ar putea fi datorată speciei, deoarece bondarii comuni din est sunt deosebit de rezistenți și nu au cunoscut același grad de declin al populației ca alte specii de albine. „Așa că ne întrebăm, de asemenea, dacă această rezistență la inundații poate fi o parte din motivul pentru care se descurcă atât de bine”, a declarat Rondeau.

• CITEŞTE ŞI:  Un semnal fără precedent a fost detectat în creierul uman, sub forma unor "mesaje celulare" unice

Echipa consideră că această descoperire este o veste bună și înseamnă că această specie ar putea avea o șansă mai bună de a supraviețui în viitor evenimentelor de inundații legate de schimbările climatice.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: