Jeanne Louise Calment este cunoscută drept cea mai bătrână femeie din lume, stabilinid acest record de longevitate în data de 4 august 1997, atunci când a decedat la vârsta de 122 de ani și 164 de zile.

Jeanne s-a născut în data de 21 februarie 1875 şi s-a căsătorit cu vărul ei de gradul al doilea, Fernand Nicolas Calment, pe când avea 21 de ani. Fernand a decedat la vârsta de 73 de ani.

Cei doi au avut o singură fiică, Yvonne, care a murit la vârsta de 36 de ani, din cauza unei pneumonii. Yvonne a avut, la rândul său, un singur fiu, pe nume Frédéric. Acesta a devenit medic, însă şi el a decedat la vârsta de 36 de ani, într-un accident de maşină.

În anul 1965, avea vârsta de 90 de ani şi niciun moștenitor. Atunci Jeanne Louise Calment avea să facă parte dintr-una dintre cele mai neinspirate afaceri din istorie.[sursa]

cea mai bătrână femeie din lume
Jeanne Calment, cea mai bătrână femeie din lume

Cea mai bătrână femeie din lume şi „ţeapa” pe care i-a dat-o avocatului său

Dincolo de longevitatea sa extraordinară, Jeanne Calment este cunoscută și pentru o înțelegere neobișnuită pe care a făcut-o cu avocatul său, André-François Raffray. Bătrâna a fost de acord să-şi cedeze apartamentul avocatului ei printr-un contract de întreţinere pe timpul vieţii.

În anul 1965, Raffray, în vârstă de 47 de ani, a propus un aranjament de tip viager. Aceasta este o tranzacție imobiliară în care o persoană, în acest caz Raffray, plătește vânzătorului, respectiv Jeannei Calment, o sumă lunară în schimbul dreptului de a prelua proprietatea după ce vânzătorul moare. Astfel, avocatul Raffray a convenit să-i plătească Jeanne o pensie lunară de 2.500 de franci (echivalentul a aproximativ 500 de dolari la acea vreme) până la moartea ei, în schimbul apartamentului în care locuia.

• CITEŞTE ŞI:  "Banii nu au miros" - Împăratul care a introdus taxa pe urină

Avocatul credea că va face o afacere bună. La cei 90 de ani ai săi, cu un stil de viaţă care nu anunţa un record de longevitate, Jeanne părea să-i fi donat apartamentul avocatului său, în schimbul unei pensii mai mult simbolice.

Cu toate acestea, soarta a avut alte planuri. Jeanne Calment a continuat să trăiască mult peste așteptările tuturor. Într-o ironie a sorţii, avocatul Raffray a murit în anul 1995, la vârsta de 77 de ani, înainte ca Jeanne să moară. Nimeni nu avea de unde să ştie că Jeanne Calment avea să devină cea mai bătrână femeie din lume.

În total, Raffray a plătit-o pe Jeanne timp de peste 30 de ani. Suma totală a depăşit cu mult valoarea inițială a apartamentului. Practic, femeia a primit mai mult decât dublul valorii apartamentului. După moartea lui Raffray, familia sa a trebuit să continue plățile până la moartea Jeannei, din anul 1997, în conformitate cu termenii înțelegerii.

Singurul comentariu public privind această înţelegere din partea Jeannei a fost: „În viaţă, oamenii mai fac şi afaceri neinspirate.”

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele