Ce este Alaskapox | Un nou virus, denumit Alaskapox, a apărut în Alaska, Statele Unite, stârnind îngrijorare în rândul autorităților sanitare și al publicului larg. Deși sunt cunoscute puține informații despre acest virus, s-au identificat deja șapte cazuri de infestare în rândul oamenilor, dintre care unul a fost fatal.

Ce este Alaskapox

Alaskapox este un virus din genul Orthopoxvirus, recent descoperit, asemănător cu variola, varioala maimuțelor și variola bovină.[sursa]

Virusul a fost identificat pentru prima dată în anul 2015 la un leming (un mic rozător) din Alaska, dar nu a fost asociat cu o boală la om până în anul 2024.

ce este alaskapox

Simptomele

Simptomele bolii provocate de virusul Alaskapox sunt similare cu cele ale variolei, dar mai ușoare. Ele includ febră, dureri de cap, oboseală și erupții cutanate cu vezicule. Erupțiile cutanate pot apărea pe față, trunchi și membre și pot dura până la două săptămâni.

Transmiterea Alaskapox

Modul de transmitere a virusului Alaskapox nu este încă complet înțeles. Se crede că virusul se poate transmite de la animale la om prin contact direct cu leziunile infectate sau prin contact cu fluidele corporale ale animalelor infectate. De asemenea, este posibilă transmiterea de la om la om, dar nu a fost confirmată.

Din dovezile de până acum, se pare că Alaskapox se răspândește prin intermediul mamiferelor mici, în special al șoarecilor cu spatele roșu și al șobolanilor. În timp ce oamenii îl pot lua de la animale, nu există niciun semn de transmitere de la om la om.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Un medicament comun pentru tensiune arterială crește durata de viață și încetinește îmbătrânirea, în urma administrării la animale

În cazurile identificate, Alaskapox provoacă mici leziuni cutanate care se vindecă în câteva săptămâni. Alte simptome raportate includ dureri articulare sau musculare și ganglioni limfatici umflați.

Până în decembrie 2023, toate cazurile cunoscute au fost ușoare și nu au necesitat spitalizare. Cu toate acestea, în ianuarie 2024, un bărbat din Kenai, care avea un sistem imunitar slăbit, diagnosticat cu Alaskapox, a decedat, devenind astfel primul caz fatal și primul caz raportat în afara regiunii Fairbanks North Star Borough.

Deși unele surse susțin că bărbatul a murit direct din cauza Alaskapox, de fapt, decesul său a fost atribuit insuficienței renale, cu mențiunea că ar putea exista o legătură între sistemul său imunitar slăbit și leziunea de pe braț care a dus la deces.

Publicitate

Riscul de infectare

Riscul de infectare cu virusul Alaskapox este considerat a fi scăzut pentru publicul larg. Cu toate acestea, persoanele care lucrează cu animale sau care călătoresc în zonele afectate pot fi expuse unui risc mai mare.

Prevenirea şi tratamentul

Nu există un vaccin specific pentru a preveni infectarea cu virusul Alaskapox. Cu toate acestea, vaccinarea împotriva variolei poate oferi o anumită protecție încrucișată. De asemenea, este importantă evitarea contactului cu animalele bolnave și cu fluidele lor corporale.

Nu există un tratament specific pentru boala provocată de virusul Alaskapox. Tratamentul este simptomatic și include odihnă, lichide și medicamente pentru ameliorarea febrei și a durerilor.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Viermele filarial - parazitul care te poate transforma în mutant

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele