Cazul OJ Simpson reprezintă una dintre cele mai mediatizate şi controversate investigaţii penale din istoria Statelor Unite ale Americii. În cadrul procesului, Orenthal James Simpson, un fost jucător de fotbal american, prezentator TV și actor, a fost judecat pentru uciderea fostei sale soții, Nicole Brown Simpson și a prietenului său Ronald Goldman.

Procesul a început în anul 1994 și s-a terminat în cursul anului următor. Cazul a implicat multe dovezi circumstanțiale, martori contradictorii, erori ale poliției și acuzații de rasism și prejudecăţi.

Viaţa timpurie şi cariera lui OJ Simpson

OJ Simpson s-a născut în data de 9 iulie 1947, în San Francisco, California. A jucat fotbal la Universitatea din California de Sud și a devenit unul dintre cei mai buni jucători ai momentului. În anul 1969, a fost selectat de echipa Buffalo Bills, echipă la care a petrecut următoarele şapte sezoane. În anul 1973, Simpson a stabilit un record NFL, iar acest succes l-a transformat într-o celebritate.

OJ Simpson a devenit o celebritate, fiind poreclit „Juice”, de la iniţialele sale OJ (Orange Juice). Au urmat numeroase apariții în reclame și în emisiuni TV. În anul 1978, Simpson a părăsit Buffalo Bills și a semnat cu echipa San Francisco 49ers, unde și-a încheiat cariera în anul 1979.

OJ Simpson în anul 1990

În timp ce OJ Simpson își construia cariera de fotbalist, și-a întemeiat o familie alături de Nicole Brown. Cei doi s-au căsătorit în anul 1985 și au avut doi copii împreună. Cu toate acestea, căsnicia lor a fost marcată de violență domestică și de infidelitatea lui Simpson. Conform unui raport al poliţiei, cu privire la un eveniment care a avut loc în ajunul Anului Nou din 1989, Simpson a afirmat: „Nu mai vreau ca femeia asta să doarmă în patul meu! Am alte două femei şi nu o mai vreau pe asta în patul meu!”

Nicole Brown a chemat poliţia în repetate rânduri pentru a reclama actele violente ale soţului său. Acesta a şi fost arestat o dată, în anul 1989, fără a contesta acuzaţiile de violenţă domestică. Cu toate acestea, Nicole şi-a retras plângerea, la sfatul părinţilor săi de a se împăca cu OJ Simpson.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Cleopatra, regina care s-a măritat cu doi dintre fraţii săi

În cele din urmă, Nicole Brown a cerut divorțul în anul 1992, iar OJ Simpson a devenit cunoscut pentru comportamentul său agresiv și pentru incidentele în care a amenințat-o pe fosta soție.

Dubla crimă de care a fost acuzat OJ Simpson

În dimineața zilei de 13 iunie 1994, cadavrul lui Nicole Brown şi al prietenului său Ronald Goldman, au fost găsite în fața casei lui Nicole, din Brentwood, Los Angeles. Ambii fuseseră înjunghiați în repetate rânduri, iar leziunile le-au provocat decesul.

Nicole şi Ronald ieşeau împreună, dar nu formau un cuplu. Cu toate acestea, este posibil ca OJ Simspon să fi fost gelos pe relaţia lor.

oj simpson
OJ Simpson, Nicole Brown şi Ronald Goldman

OJ Simpson a devenit imediat suspectul principal în acest caz de dublu asasinat. Simpson a fost arestat în data de 17 iunie 1994, după o urmărire cu mașina care a durat peste o oră și a fost transmisă în direct la televizor. A fost acuzat de uciderea fostei soţii şi a prietenului ei, însă a pledat nevinovat.

Printre probele prezentate de procurori împotriva lui OJ Simpson se numără:

Publicitate
  • sângele lui Simpson găsit la locul crimei și la casa lui;
  • o mănușă de piele care se potrivea cu una găsită lângă cele două cadavre;
  • o pereche de pantofi care se potriveau cu urmele de la locul crimei;
  • probe ADN care arată că șansa ca sângele găsit lângă trupurile lui Nicole Brown și Ronald Goldman să provină de la altcineva decât Simpson era de 1 la 170 de milioane. De asemenea, șansa ca sângele găsit pe un ciorap al lui Simpson să provină de la altcineva decât Nicole Brown era de 1 la 21 de miliarde.

Pe lângă probele materiale, au existat și alte circumstanțe care l-au făcut pe Simpson să pară suspect. În primul rând, relația complicată cu Nicole Brown, care îi ceruse divorţul, dar şi istoricul de violenţă domestică împotriva acesteia. La aceste probe s-au mai adăugat şi reacţia ciudată a lui Simpson la apelul telefonic al poliţiştilor, prin care l-au informat despre moartea lui Nicole Brown, dar şi urmărirea sa în trafic înainte de a fi prins.

În ciuda acestor dovezi care îl incriminau în mod categoric pe fostul sportiv, în timpul procesului, echipa de avocaţi a lui OJ Simpson, din care făcea parte şi celebrul Robert Kardashian, a pus sub semnul întrebării veridicitatea probelor și a argumentat că anchetatorii au încălcat procedurile și că probele au fost manipulate în mod eronat.

• CITEŞTE ŞI:  Messalina, cea mai depravată împărăteasă din istorie

Procesul şi achitarea lui OJ Simpson

A urmat un proces lung, care avea să fie cel mai mediatizat caz penal din istoria SUA. OJ Simpson a fost acuzat pe 20 iunie 1994 și a pledat nevinovat la ambele acuzații de crimă. Procurorii au ales să nu ceară pedeapsa cu moartea, în schimb, au solicitat o condamnare pe viață.

Procesul a început în mod oficial în data de 24 Ianuarie 1995 şi a durat 134 de zile, şedinţele fiind televizate. OJ Simpson şi-a angajat o echipă de 12 avocaţi pentru a-l apăra. După cum era de aşteptat, procesul a devenit foarte controversat și a provocat o divizare a societăţii americane.

Deşi arma crimelor nu a fost găsită, procurorii erau convinşi că au strâns suficiente probe împotriva lui OJ Simpson. Dar s-au înşelat.

Fosta soacră a lui Simpson şi mama lui Nicole, Juditha Brown, a declarat că fiica sa se temea pentru viața ei după ce divorțase de Simpson. Juditha Brown a declarat că Nicole i-a spus că „O să mă omoare și o să scape nepedepsit!” (eng. “He’s going to kill me and he’s going to get away with it”).

Un element important care a cântărit mult în luarea deciziei finale a fost mărturia expertului ADN Barry Scheck. Acesta a pus la îndoială calitatea și modul de manipulare a probelor ADN ridicate de la locul crimei. Expertul a susținut că probele au fost contaminate sau alterate, fie în mod intenționat, fie accidental.

Una dintre probele care au contribuit la verdictul final a fost probarea mănuşilor descoperite la locul faptei. OJ Simpson a fost chemat să încerce două perechi de mănuși de piele, una găsită la locul crimei și alta găsită în casa sa, în fața juriului și a spectatorilor adunați în sala de judecată.

Aceasta a fost o parte importantă a cazului, deoarece mănușile păreau să se potrivească perfect ca mărime cu mâinile lui Simpson și ar fi putut fi o dovadă crucială împotriva sa. Cu toate acestea, în încercarea de a-și proba nevinovăția, Simpson a avut probleme să introducă mănușile pe mâini și le-a arătat juriului cu o expresie de frustrare și disperare. Acesta a fost momentul în care unul dintre avocaţi a rostit o frază care a devenit celebră: „If it doesn’t fit, you must acquit” („Dacă nu se potrivesc, trebuie să-l achitaţi”), sugerând că mănușile erau prea mici și că nu putea fi el autorul crimelor.

• CITEŞTE ŞI:  Povestea lui Zeng Jinlian, cea mai înaltă femeie din istorie, care avea 2,48 metri

Verdictul şi eliberarea

Procesul a inclus audierea unor personalităţi şi experți renumiți în domeniul juridic, precum și un juriu format din 12 membri. După mai multe săptămâni de deliberări, juriul l-a găsit nevinovat pe OJ Simpson, acesta fiind achitat. Această decizie a stârnit controverse și proteste în întreaga țară.

Componenţa juriului a fost, de asemenea, contestată. Juriul final pentru proces a avut zece femei și doi bărbați. Dintre aceştia, au fost nouă persoane de culoare, două albe, și o persoană hispanică.

După proces, viața lui OJ Simpson s-a schimbat dramatic. Deși a fost declarat nevinovat pentru uciderea soției sale, acesta era văzut ca un criminal. Simpson a fost, de asemenea, găsit răspunzător într-un proces civil, în care familia lui Nicole Brown și familia lui Ron Goldman au cerut despăgubiri în valoare de 33,5 de milioane de dolari.

În anul 2006, Simpson a publicat o carte controversată intitulată “If I Did It” („Dacă am făcut-o eu”), în care pretindea că descria cum ar fi comis crimele dacă ar fi fost vinovat. Cartea a fost criticată ca fiind o mărturisire mascată și o insultă la adresa victimelor.

Fostul sportiv a mai fost implicat în mai multe probleme juridice după proces. A fost arestat de mai multe ori pentru infracțiuni de trafic de droguri, furt și agresiune. În anul 2008, a fost condamnat la închisoare pentru jaf armat și răpire după ce a intrat într-un hotel din Las Vegas cu un grup de bărbați și a furat mai multe obiecte de la o persoană. Simpson a petrecut nouă ani în închisoare și a fost eliberat condiționat în octombrie 2017.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele