Yasuke a fost un bărbat de origine africană, a cărui poveste a devenit faimoasă, fiind primul străin care a devenit samurai, în urmă cu aproape cinci secole.

Ştim că samuraii constituiau, în urmă cu câteva secole, elita războinică a Japoniei. Primii samurai au apărut în jurul anului 794 d.Hr., slujind unor clanuri războinice aflate în slujba împăratului Japoniei.

Codul de onoare al samurailor era cunoscut sub numele de Bushido, însemnând „Calea Războinicului”.

Cunoscuți pentru integritatea, curajul și loialitatea lor, samuraii au dominat Japonia până în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când această nobilă tagmă a fost desființată. Cei mai mulţi dintre ei au devenit politicieni, oameni de afaceri, oameni de știință, artiști sau scriitori.

Samurai s-ar traduce prin „cei care servesc”. Ei erau angajați ca soldați credincioși ai nobililor locali, aflați într-o neîncetată luptă pentru supremație. Majoritatea samurailor erau bărbați japonezi bine educați, dar au existat, de-a lungul timpului, și membri ai acestei caste războinice care nu erau de origine niponă.[BBC]

yasuke
Reprezentări artistice ale lui Yasuke

Povestea lui Yasuke, primul samurai care nu era japonez

Yasuke a fost primul samurai străin, care nu era de origine japoneză. Acesta era un fost sclav, provenit din îndepărtata Africă. Nu se cunoaşte locul exact din care provenea acesta. Se speculează că ar putea fi vorba despre Mozambic, însă există surse care susţin că ar putea fi din Nigeria, Etiopia ori Sudanul de Sud.

Prin calitățile sale deosebite, africanul a fost considerat demn de a fi admis în rândurile războinicilor japonezi. Multă vreme, Yasuke a fost slujitorul lui Alessandro Valignano, un misionar iezuit venit în Țara Soarelui Răsare tocmai din Italia, cu sarcina de a inspecta misiunile catolice din Asia. Valignano și servitorul său au sosit în Japonia, în anul 1579.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Albert Einstein, una dintre cele mai luminate minţi din istorie

Cum cei mai mulţi dintre japonezi nu mai văzuseră persoane provenite din Africa, servitorul iezuitului era privit peste tot unde mergea, cu mare interes. Oriunde poposea misionarul iezuit alături însoțitorul său, oamenii se adunau în număr mare, împinşi de curiozitate. Era ca şi cum circul ar fi sosit în oraş.

Astfel, Yasuke i-a atras atenția lui Oda Nobunaga, un vestit senior și un ambițios luptător pentru o Japonie unificată.

Nobilul japonez era fascinat de aspectul neobișnuit, dar și de forța impresionantă de care africanul dădea dovadă. Oda Nobunaga a decis să-l ia în slujba sa. În mai 1581, l-a adus pe Yasuke la castelul său din Azuchi.

Yasuke avea excelente abilități de luptător și impunea respect prin statura sa, având o înălțime de aproximativ 1,90 metri. Asta era cu mult peste înălţimea medie a japonezilor obișnuiți din acele vremuri.

Publicitate

Africanul a învăţat japoneza şi a devenit bun prieten al lui Nobunaga. Yasuke a primit de la Nobunaga o reședință proprie, o katana (sabie japoneză tradițională) și a fost făcut samurai. A rămas în istorie ca primul samurai care nu avea origini japoneze.

Înfrângerea lui Nobunaga

Serviciul lui Yasuke pentru seniorul său, Nobunaga, nu a durat prea mult timp. În iunie 1582, acesta din urmă a fost atacat de armata lui Akechi Mitsuhide, un lider din armata lui Nobunaga, care a condus o revoltă împotriva stăpânului său.

Luat prin surprindere și învins, Oda Nobunaga a fost obligat să-și facă seppuku, o sinucidere de onoare. Acest ritual este specific samurailor. După moartea prietenului și stăpânului său, Yasuke s-a alăturat forțelor moștenitorului acestuia, pe nume Oda Nobutada și a luptat cu îndârjire împotriva forțelor conduse de către generalul Akechi.

• CITEŞTE ŞI:  Probleme teribile pentru studenţii care stau la cămin

La un moment dat, Yasuke a fost luat prizonier, însă nu a fost ucis. Spre surprinderea tuturor, generalul Akechi le-a ordonat războinicilor săi să nu-i provoace nicio vătămare războinicului african și să-l predea iezuiților.

Motivele pentru care generalul răzvrătit l-a lăsat în viață pe Yasuke nu au fost dezvăluite. Este posibil ca aceste să-şi fi dorit relații de prietenie cu misiunea iezuită.

Viața lui Yasuke după predarea sa către iezuiți nu este cunoscută. Există, însă, povestiri despre un misterios războinic cu pielea precum abanosul, care a luptat sub comanda liderului Arima Harunobu, în anul 1584. Alte surse spun că Yasuke s-a întors în Kyoto la misiunea iezuită. Nu se ştie exact ce s-a întâmplat cu el după aceea şi cum a murit.

După povestea de viaţă a lui Yasuke a fost realizat serialul care-i poartă numele, ce poate fi vizionat pe Netflix.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele