Un bătrân plimbându-se în pijama, un halat deasupra şi papuci de casă în picioare, mormăind lucruri fără sens şi fără a avea un interlocutor anume, nu este o privelişte tocmai ciudată în marele oraş New York. Însă Vincent Gigante nu făcea parte din acest peisaj în mod natural.

Timp de zeci de ani, Vincent Gigante, cunoscut și sub porecla de „The Oddfather”, a simulat nebunia pentru a scăpa de urmărirea autorităților.

Înainte de a deveni gangster, Gigante a fost boxer. Între anii 1944 și 1947, a disputat 25 de meciuri. A luptat la categoria semigrea, câştigând toate partidele, cu excepția uneia singure.

Totuși, succesul sportiv nu îi era de ajuns lui Gigante. Îşi dorea mai mult.

Boxul a avut dintotdeauna legături cu mafia și a oferit un teren fertil dezvoltării infracționale a lui Gigante. La vârsta de 16 ani, acesta a abandonat Textile High School pentru a se dedica în întregime carierei de boxer.

Înclinația sa spre bătaie i-a deschis calea și spre lumea interlopă, unde a fost angajat ca executant al mafiei în familia Genovese.[sursa]

Împreună cu talentele sale de hoț, lui Gigante i s-a apreciat și forța brută, astfel că a devenit una dintre gorilele personale ale lui Vito Genovese.

După ce a devenit Nașul familiei Genovese, în anul 1981, a devenit faimos în toată America, mai ales după ce, în anul 1986, a ordonat lichidarea capului familiei Gambino, John Gotti.

După arestarea lui Gotti și a altor membri ai familiei Gambino, Gigante a devenit cel mai puternic cap al crimei organizate din Statele Unite. Gotti a spus despre rivalul său că era „nebun ca o vulpe” (eng. „crazy like a fox”). Această expresie este folosită pentru a descrie pe cineva care se comportă ciudat sau prosteşte, însă, în realitate, este foarte inteligent.

vincent gigante

Vincent Gigante a simulat nebunia timp de 30 de ani

Din anul 1981, de când a preluat conducerea familiei Genovese, Gigante a început să joace rolul de bolnav mintal. Acest lucru părea incredibil pentru un „capo di tutti i capi”.

Vincent Gigante s-a folosit de trecutul său ca boxer pentru a-și justifica presupusa boală. Avocatul său susţinea că loviturile puternice suferite i-au provocat demență și Alzheimer. De asemenea, avocatul a declarat ca avea un IQ cuprins între 69-72. Astfel, ar fi fost imposibil pentru un om cu mintea slaba să fie capul unei familii mafiote.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Telescopul James Webb a descoperit mii de galaxii asemănătoare Căii Lactee, "care nu ar trebui să existe"

Mai mult decât atât, câţiva psihiatri au declarat în faţa anchetatorilor că Gigante a fost internat de 28 de ori în diverse unităţi medicale psihiatrice. Acesta ar fi avut halucinaţii şi demenţă cauzată de leziunile cerebrale. Cel mai probabil, psihiatrii erau pe nota de plată a familiei Genovese.

Nu de puţine ori, Gigante putea fi văzut bombănind, vorbind singur și gesticulând prin Greenwich Village. Purta pijamale și papuci, jucându-şi rolul extrem de credibil.

Cu toate acestea, a fost doar o chestiune de timp până când autoritățile au strâns dovezi și mărturii împotriva lui. La asta a contribuit şi declaraţia unui informator din familia Genovese. Astfel jocul lui Gigante, atent pus la punct, s-a prăbușit.

A fost în cele din urmă, în decembrie 1997, condamnat la 12 ani de închisoare și la plata unei amenzi de 1,25 de milioane de dolari. Din închisoare, a continuat să-și exercite funcția de cap al familiei Genovese.

Pe 19 decembrie 2005, Gigante a murit în închisoare. Avea vârsta de 77 de ani. Se spune că Vincent Gigante a fost unul dintre cei mai influenţi capi ai Mafiei din istoria Cosa Nostra.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

2 Comentarii

  1. Publicitate

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele