Urechea conopidă este denumirea unei malformaţii dată de aspectul anormal al urechii externe.

Mai exact, se observă la pavilionul urechii, care este deformat şi plin de cocoloaşe, asemănător unei conopide.[1] Această informaţie poate fi folositoare în special tinerilor puşi pe harţă, care caută mereu scandal.

Ce este urechea conopidă (cauliflower ear)

Această malformaţie este des întâlnită la cei care practică sporturile de contact: karate, box, wrestling, dar şi alte sporturi dure, precum rugby sau hockey.

urechea conopidă

Acest aspect era greşit asociat în trecut cu bolile mintale. Această anomalie era frecventă chiar şi în antichitate, fiind reprezentată de artişti, în special greci şi romani.

Din fericire, în prezent se cunoaşte exact mecanismul prin care apare şi există atât prevenţie cât şi tratament. Urechea conopidă reprezintă o complicaţie cauzată de un hematom traumatic auricular sau hematom pericondrial.

Astfel, cunoscând că frecvenţa cea mai ridicată al acestui aspect anormal al urechii este întâlnită în sporturile precum box şi wrestling şi alte sporturi de contact, s-a concluzionat că este cauzat de traumatisme şi în special traumatisme repetate.

Urechea conopidă se poate întâlni atât la sportivi cât şi la cei care au suferit accidente la nivelul urechii. Chiar şi îndoirea repetată a cartilajului poate fi o cauză.

Cum se formează urechea conopidă

Urechea conopidă poate fi un semn al violenţei domestice la adolescent sau copii. De asemenea, urechea conopidă poate fi cauzată şi de o infecţie severă la nivelul urechii.

Traumatismele cauzează cel mai adesea un hematom, adică o porţiune la locul respectiv plină de sânge. Blocajul de sânge format între piele şi cartilaj împiedică hrănirea adecvată a ţesutului.

• CITEŞTE ŞI:  10 fotografii care ne arată că natura este mereu pregătită să ne sperie

Pe măsură ce corpul încearcă să se vindece, cartilajul adesea se pliază şi se usucă de la sine, căpătând un aspect mai palid, de unde numele şi de ureche conopidă.

Apariţia ţesutului cicatrical contribuie la apariţia unui aspect anormal mai pronunţat prin umflare şi deformare.

Publicitate

Tratament

În cazul în care pacientul a suferit de curând un traumatism, se recomandă drenarea hematomului local pentru a evacua sângele şi a asigura astfel accesul fluxului sangvin la nivelul cartilajului.

Manevra implică efectuarea unei incizii, drenarea sângelui sau îndepărtarea cheagului şi prevenirea curgerii sângelui. Pielea va fi cusută cu fire iar mai apoi se va aplica un bandaj (pentru câteva zile sau o săptămână) care va pune presiune în acea zonă.

Se pot prescrie antibiotice în special dacă apar semne de infecţie. Dacă nu se intervine, cel mai adesea urechea va suferi leziuni permanente.

urechea conopidă
Luptători cu urechi conopidă

La nivel mental

Mentalitatea este un factor de asemenea important, în cazul celor ce practică sporturi ce implică violenţa. După cum spuneam, cei puşi mereu pe scandal, mai ales prin cluburi, ar trebui să fie atenţi la aceste detalii.

Pentru unii, a avea urechi conopidă este asemănător cu a deţine un trofeu sau o medalie de onoare. Alţii consideră că este şi un mod de a atrage sexul opus, fiind un simbol al masculinităţii si a cantităţii uriaşe de muncă depusă pentru a fi printre cei mai buni.

Iar dacă vezi o fată care are această malformaţie la nivelul urechii, ai face bine să nu te pui cu ea!

urechea conopidă
Femeie cu ureche conopidă
Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele