Unitatea 731 a căpătat un renume care băga spaima în prizonierii de război şi nu numai.

În Războiul Chino-Japonez şi în cel de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a desfășurat o serie de experimente pe oameni. Toate operaţiunile au fost mascate sub acoperirea aşa-ziselor cercetări de război.

Circa 3.000 de oameni, cei mai mulți dintre ei civili chinezi, însă și prizonieri de război ruși, britanici și americani – au fost disecați de vii, infectați cu diferite boli și folosiți drept ţinte vii pentru testarea armelor.

Unitatea a fost concepută ca un departament de cercetare şi dezvoltare secret.

laborator unitatea 731
Unul dintre laboratoarele folosite în secret de Unitatea 731

Avea ca unic scop pe ordinea de zi să creeze formele cele mai periculoase ale unor arme chimice şi biologice. Astfel, această unitate urma să asigure victoria Japoniei asupra oricărui potenţial inamic.

Cum a luat naştere Unitatea 731

Complexul de clădiri al Unității 731 ocupa 6 km2 și avea mai mult de 150 de construcții.

Omul de ştiinţă şi generalul Shiro Ishii a înfiinţat Unitatea 731, având numele de cod „Unitatea de Togo”, în timpul celui de-al doilea Război Chino-Japonez. Ishii şi-a pus într-adevăr amprenta atunci când a supervizat construirea de noi facilităţi de cercetare în armata imperială japoneză, în districtul Pingfang, China.

Acolo, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, oamenii de ştiinţă din divizia sa au realizat unele dintre cele mai diabolice experimente biologice cunoscute de omenire.

Experimente pe oameni

A fost inițiat un proiect secret cu numele de cod „Maruta” pentru folosirea ființelor umane în experimentele cu armele biologice și chimice. Au fost adunați mai mulți subiecți din cadrul populației înconjurătoare, aceștia fiind numiți uneori eufemistic ca „bușteni”.

• CITEŞTE ŞI:  Ted Bundy, cel mai periculos criminal în serie din toate timpurile

Această denumire a fost considerată la început de către membrii unității o „glumă”, de vreme ce autoritățile locale știau că în cadrul unității funcționa un gater. Printre persoanele folosite pe post de cobai umani s-au numărat copii, femei gravide sau femei în vârstă.

Numeroase experimente și vivisecții au fost efectuate fără utilizarea vreunui anestezic.

Publicitate

Se presupunea că folosirea anestezicelor ar fi denaturat rezultatele sau pentru că nu era necesar, dat fiind faptul că victimele erau legate.

Vivisecţie efectuată la Unitatea 731

Vivisecţii la Unitatea 731

Una dintre principalele operaţiuni o reprezentau vivisecţiile. Acestea sunt operații desfășurate pe o persoană în viață, cu scopul de a studia țesutul, organele vii şi modul de funcţionare al organismului.

Prizonierii erau infestați cu diferite boli, după care unele organe le erau îndepărtate, în timp ce erau încă vii. Astfel, savanţii puteau studia efectele bolilor înainte să înceapă procesul de descompunere.

Alte experimente efectuate de Unitatea 731[Unit731.org]

Prizonierilor li se amputau membrele pentru a fi studiată pierderea de sânge. S-au făcut experimente pe oameni privind degerăturile. Japonezii încercau să găsească cel mai bun tratament pentru această afecțiune.

Prizonierii erau expuși la temperaturi extrem de scăzute ca să dezvolte degerături. Ulterior, savanţii încercau să afle în cât timp se instala cangrena și pentru cât timp putea supraviețui un om cu cangrenă.

Experimente efectuate de oameni de ştiinţă din Unitatea 731

În cadrul unui experiment desfășurat pe civili chinezi tineri, brațele le erau înghețate bocnă, după care erau băgate într-o vană cu apă fierbinte.

Carnea se desprindea de pe oase, în timp ce prizonierul era încă viu.

Doctorii le-au injectat prizonierilor sânge sau urină animală. Unii au fost obligaţi să stea în aceleași celule cu prizonierii bolnavi pentru a studia infecțiile şi modul de contaminare.

• CITEŞTE ŞI:  Incidentul Roswell: misterul singurului OZN recunoscut de armata americană

De asemenea, femeile erau violate sistematic astfel încât să rămână însărcinate.

Experimente cu microbi

Prizonierilor le-au fost inoculați microbi ai diferitelor boli.

Savanții japonezi au folosit prizonierii pentru a studia bolile cu transmitere sexuală. Ei i-au obligat pe prizonierii infectați cu sifilis să facă sex cu prizonieri sănătoși, pentru a studia felul în care se transmitea această boală.

Prizonierii au fost infestați cu purici pentru a obține o cantitate suficient de mare de insecte purtătoare de boli, necesare la studierea vectorilor de transmitere a bolilor.

Exerciţii de tragere

Deţinuţii erau folosiţi şi pentru a studia eficacitatea muniţiei de război. Ţinuti încolonaţi, se făceau teste de tragere, pentru a se stabili prin câţi oameni ar trece un glonţ.

Unii erau împuşcaţi în diferite părţi ale corpului cu gloanţe de diverse calibre, iar medicii notau cu minuţiozitate efectele produse.

În unele cazuri, victimele erau prinse de stâlpi, iar în preajma lor erau aruncate grenade, pentru a se observa efectele exploziei şi rănile pricinuite.

Nici aruncătoarele de flăcări nu erau neobişnuite, iar mulţi prizonieri au sfârşit sub jeturi arzânde.

Războiul biologic creat de Unitatea 731

Aceste cercetări au dus la producerea bombei cu bacili de defoliere și a bombei cu purici. Amândouă au fost folosite la răspândirea ciumei. În afară de aceste bombe, avioanele japoneze au lansat asupra diverselor zone din China haine și alimente infectate cu diferite boli.

După estimările chinezilor, epidemiile de holeră, antrax sau ciumă pe care le-au provocat aceste lansări de arme biologice au dus la moartea a aproximativ 400.000 de persoane.

Shiro Ishii, savantul diabolic care a condus Unitatea 731

Shiro Ishii nu a fost condamnat

În ciuda ororilor care s-au petrecut în laboratoarele conduse de el, Shiro Ishii nu a fost condamnat la închisoare.

• CITEŞTE ŞI:  Giacomo Casanova: povestea adevărată din spatele legendei celebrului cuceritor


Savantul, împreună cu alţi cercetători japonezi, au primit imunitate din partea SUA, în schimbul dezvăluirii totale a rezultatelor experimentelor privitoare la mijloacele de război biologic.

Shiro Ishii a murit de cancer de laringe în anul 1959, în Tokyo, la vârsta de 67 de ani. 

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele