Este posibil să fi glumit la un moment dat, în urma unei situaţii inedite sau greu de explicat, spunând că „trăim în Matrix” sau că este „o eroare în Matrix”. Ei bine, s-ar putea să fiţi surprins, dar există foarte mulţi adepţi ai acestei teorii, iar unii cercetători au încercat să dovedească ştiinţific existenţa Matrix.

O lume de tip Matrix este o lume în care realitatea pe care o percepem este de fapt o iluzie generată de un computer avansat, iar noi suntem doar niște personaje virtuale în acest scenariu. Această idee a fost popularizată de filmul științifico-fantastic „The Matrix”, în care personajul principal, Neo, descoperă că viața sa este doar o simulare și că el face parte dintr-o rezistență care luptă împotriva mașinilor care controlează omenirea.

Melvin Vopson este un fizician de la Universitatea din Portsmouth, care a propus dovezi științifice pentru această ipoteză, numită ipoteza simulării. El a publicat un articol în care a explorat dacă o nouă lege a fizicii ar putea susține teoria că suntem doar niște simulacre într-o lume artificială.[sursa]

trăim în matrix

Ipoteza simulării, dovada că trăim în Matrix

Profesorul Vopson se bazează pe o ramură a științei numită fizica informației, care sugerează că realitatea fizică este alcătuită din biți de informație. El a mers mai departe și a încercat să demonstreze că informația are o masă fizică și că este un element fundamental al Universului. Fizicianul susține chiar că informația ar putea fi materia întunecată misterioasă care reprezintă aproape o treime din Univers.

În cercetările sale anterioare, Melvin Vopson a propus că toate particulele elementare (cele mai mici componente cunoscute ale Universului) stochează informații despre ele însele, asemănător cu ADN-ul uman. Apoi, în anul 2022, profesorul a descoperit o nouă lege a fizicii, numită a doua lege a infodinamicii, care afirmă că entropia – adică măsura dezordinii într-un sistem izolat – în cadrul unui sistem de informație rămâne constantă sau scade în timp. Cu alte cuvinte, sistemul devine din ce în ce mai puțin haotic, ceea ce implică faptul că există un fel de mecanism care îl guvernează, nu doar întâmplarea.

• CITEŞTE ŞI:  Top 5 cele mai vechi oraşe din România, care mai există şi în prezent

„Știam atunci că această revelație are implicații profunde în diverse domenii științifice. Ce am vrut să fac în continuare este să pun legea la încercare și să văd dacă ar putea susține mai mult ipoteza simulării, mutând-o din domeniul filosofic în cel al științei mainstream.”, a spus Vopson într-un comunicat de presă al Universității din Portsmouth.[sursa]

Profesorul Vopson a aplicat legea într-o serie de domenii diferite, cum ar fi genetica, cosmologia și chiar simetria. Astfel, a constatat că abundența de simetrie în Univers (gândiţi-vă la fulgi de zăpadă și structurile faciale) ar putea fi explicată prin a doua lege a infodinamicii.

Universul este guvernat de un cod de informație

Fizicianul a ajuns la concluzia că legea sa ar putea fi o dovadă indirectă a ipotezei simulării, deoarece arată că Universul este guvernat de un cod de informație care îi reduce entropia. Acest cod ar putea fi generat de un computer super-avansat care rulează o simulare a realității, în care noi suntem doar niște actori virtuali.

Desigur, această teorie este foarte speculativă și controversată, și nu poate fi dovedită sau infirmată cu ușurință. Există și alte argumente care susțin sau resping ipoteza simulării, bazate pe filosofie, logică, probabilitate sau tehnologie. Unii oameni ar putea fi fascinați sau îngroziți de această posibilitate, în timp ce alții ar putea fi indiferenți sau sceptici.

În orice caz, teoria lui Melvin Vopson este un exemplu de cum știința și ficțiunea se pot întrepătrunde și pot stimula imaginația și curiozitatea noastră. Poate că nu vom afla niciodată dacă trăim în Matrix, dar putem să ne întrebăm ce ar însemna asta pentru noi și pentru Univers.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele