Oamenii de știință au găsit bucăți dintr-un meteorit care a explodat deasupra Berlinului şi care a căzut în apropierea capitalei Germaniei după miezul nopții pe data de 21 ianuarie 2024, o descoperire rară în cazul unui asteroid care a fost identificat cu foarte puțin timp înainte să intre în atmosfera Pământului.

La fel de rară este și proveniența meteoritului care ar putea fi o bucată din planeta Mercur. Primele analize ale fragmentelor de meteorit descoperite arată că piatra spațială este un aubrit – o clasă de meteoriți cu origini necunoscute despre care unii oameni de știință susțin că ar fi bucăți din planeta Mercur.[sursa]

Aceștia sunt atât de rari încât doar 80 dintre cei aproximativ 70.000 de meteoriți descoperiți până acum pe Pământ sunt aubriți. Asteoridul care a devenit meteorit (sau, mai bine zis, fragmente de meteorit) a fost observat inițial de astronomul maghiar Krisztián Sárneczky cu doar trei ore înainte să intre în atmosfera Pământului.

meteorit care a explodat deasupra Berlinului
Un meteorit care a explodat deasupra Berlinului, iar fragmente din el au fost recuperate de oamenii de ştiinţă

Ce indică fragmentul recuperat dintr-un meteorit care a explodat deasupra Berlinului

„Atenție: Un mic asteroid se va dezintegra ca o bilă de foc la vest de Berlin, în apropiere de Nennhausen.”, a scris pe X (fostul Twitter) astronomul din Ungaria.

Se estimează că este vorba despre o piatră cu o lungime de aproape un metru. Cu toate că a fost un meteorit mic, acesta a produs explozie de lumină care s-a văzut pe camerele din mai multe părți din Europa.

O echipă de vânători de meteoriți din Polonia a anunțat pe 25 ianuarie 2024 că a găsit primele bucăți din meteorit. Aceștia au observat că meteoritul nu era negru, așa cum este de așteptat de la un obiect care a intrat în atmosferă, ci era deschis la culoare, la fel ca pietrele de pe Pământ.

• CITEŞTE ŞI:  Epava Titanicului a fost găsită de o echipă care se prefăcea că este în căutarea Titanicului. În realitate, erau într-o misiune secretă

Cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin au analizat mineralele din fragmentele colectate folosind o microsondă electronică care a arătat că piatră pare să fie un aubrit. Este pentru prima oară când cercetătorii au găsit pe Pământ fragmentele unui astfel de meteorit a cărui cădere a fost monitorizată.

aurbit meteorit care a explodat deasupra Berlinului
Fragment de aubrit din meteoritul care a explodat deasura Berlinului | Sursa foto: Peter Jenniskens/The SETI Institute

Sursele aubriților, numiți după orașul Aubres din Franța unde astfel de fragmente s-au găsit pentru prima oară în istorie, rămân un mister, întrucât compoziția lor chimică nu se potrivește cu nicio sursă cunoscută de meteoriți din sistemul solar.

Dacă aubriții sunt bucăți din planeta Mercur, așa cum cred unii oameni de știință, atunci meteoritul 2024 BX1 ar fi trebuit să provină din sistemului solar interior, care cuprinde toate planetele terestre și centura de asteroizi. Totuși, analizând traiectoria asteroidului prin spațiu, se pare că orbita sa inițială era mult mai largă decât cea a Pământului. Asta înseamnă că asteroidul nu se poate să fi venit direct din Mercur.

Teoria nu este, însă, invalidată întrucât aubriții ar putea fi bucăți de rocă ce s-au rupt cu mult timp în urmă și au ajuns în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, formând grupul numit asteroizii de tip E. Monitorizarea unor asteroizi atât de mici precum 2024 BX1 este crucială și pentru apărarea planetei de asteroizi.

Obiectele mici trec deseori neobservate și pot provoca probleme pentru populația Pământului, așa cum s-a întâmplat în cazul meteoritului de 20 de metri lățime care a explodat deasupra orașului Celiabinsk din Rusia în anul 2013 și a rănit sute de oameni.

Publicitate

Dacă am cunoaşte traiectoria unui asteorid din timp, ar putea fi luate măsuri pentru a proteja populaţia de efectul impactului lor cu atmosfera Pământului.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele