De-a lungul timpului, oamenii s-au autosabotat în repetate rânduri, cauzând adevărate dezastre ecologice, din motive cel puţin lipsite de fond. Un astfel de exemplu îl reprezintă uciderea tuturor vrăbiilor, măsură dispusă de liderul chinez Mao Zedong.

Mao Zedong (26 decembrie 1893- 9 septembrie 1976) a fost cel mai puternic revoluţionar chinez şi lider al Partidului Comunist Chinez.

Totuşi, zeci de milioane de oameni au murit în timpul în care acesta a condus China.

Liderul Republicii Populare Chineze a decretat ca toate vrăbiile să fie omorâte pe motiv că mănâncă foarte multe cereale.[The Vintage News]

Potrivit celor spuse de acesta, vrăbiile ar fi stat în calea dezvoltării economice a statului.

Dezastrul cauzat de uciderea tuturor vrăbiilor

În următorii trei ani de după 1958, 45 de milioane de oameni au decedat din cauza foametei cauzată de proasta gestionare a dezastrelor naturale şi a terorii statului.

Mao Zedong a iniţiat campanii masive pentru susţinerea implementării unui stil de viaţă mult mai favorabil şi mai calitativ.

Mao Zedong, liderul Republicii Populare Chineze

A iniţiat astfel Campania Patru Dăunători care era parte integrată din proiectul Marele salt înainte, iar uciderea tuturor vrăbiilor era un obiectiv important al acesteia.

Mai mult, oamenii erau mobilizaţi să ajute la îndeplinirea acestei idei. Astfel, ei foloseau tamburine ce făceau gălăgie pentru a le înlătura şi forţa să zboare până când mureau din cauza extenuării.

„Nu trebuia să le lăsăm să aterizeze pe sol şi trebuia să le ţinem în zbor până când, din pricina epuizării, aveau să cadă moarte la pământ”, notează Frances Wong, care a studiat acest subiect.

• CITEŞTE ŞI:  În cel mai izolat loc de pe Pământ, oamenii de știință au auzit un sunet ciudat, de frecvență foarte joasă

Nu există informaţii cu privire la numărul vrăbiilor din China de la acea dată. Se se presupune că acesta ar fi fost în jur de 600.000.000, iar sute de milioane au fost ucise.

Publicitate

Acest lucru a cauzat un adevărat dezastru. În următorul an a crescut masiv numărul dăunătorilor care afectau culturile.

Vrăbii consumând un vierme

Vrăbiile protejează culturile

Vrăbiile consumă astfel de viermi şi insecte, dar în momentul în care acestea au fost ucise, numărul dăunătorilor a crescut.

Acest a dus la distrugerea efectivă a aproape tuturor culturilor. Astfel, producţia de cereale din unele zone rurale a scăzut drastic şi foametea a luat amploare, estimându-se că numărul victimelor s-a ridicat la 78 de milioane.

Cu toate acestea, Marea Foamete a rămas un subiect tabu în China în cei 50 de ani ce au urmat acesteia.

Efectele sale au fost îngrozitoare.

Oamenii au început să se mănânce între ei, părinţii îşi mâncau propriii copii, copiii îşi mâncau propriii părinţi. În aceste condiţii, Mao Zedong a ordonat stoparea campaniei de ucidere a vrăbiilor.

Ilustrul lider chinez a decis înlocuirea vrăbiilor cu puricii în campania împotriva dăunătorilor.

Poate că Mao Zedong a vrut să ducă o luptă cu natura şi să o cucerească în cele din urmă. Însă, cu toate acestea, producţia a putut fi cu greu îmbunătăţiţă, iar culturile de orez au rămas, în continuare, în declin pentru o bună bucată de timp.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Oamenii chiar au un "al şaselea simţ", iar acest lucru este vital pentru sănătatea noastră. Ce spun studiile despre acest lucru

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele