Triunghiul Bermudelor este o zonă misterioasă din Oceanul Atlantic, care a fascinat și intrigat omenirea timp de secole. Aceasta este o zonă de circa 1,2 milioane km², aproximativ triunghiulară ca formă, cu cele trei colțuri localizate de Insulele Bermude, Puerto Rico şi sudul Floridei, SUA.

În această pânză de apă înșelătoare, nenumărate avioane și nave au sfârșit într-o spirală a disperării, lăsând în urmă întrebări fără răspuns și multe inimi frânte. Nu se poate spune exact, însă se estimează că aproximativ 50 de nave și 20 de avioane au dispărut în această regiune misterioasă de-a lungul secolului XX și începutul secolului XXI.

Cunoscută ca fiind epicentrul unor spectacole ale naturii, această regiune a stârnit fascinația și controversele în rândul cercetătorilor, pasionaților de fenomene paranormale și al curioșilor în general. Triunghiul Bermudelor pare să aibă propria voință, atrăgând și înghițind vase și aeronave fără să lase urme sau mărturii ale destinului lor. În acest labirint al apelor se ascund secrete ce par să sfideze legile fizicii și cunoașterea umană.

În încercarea de a desluși misterul ce învăluie Triunghiul Bermudelor, oamenii de știință și cercetătorii au propus numeroase teorii – de la anomalii ale câmpului magnetic, scurgeri de gaz metan și fenomene meteorologice extreme până la activitate extraterestră și găuri de vierme. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor asidue și a progresului tehnologic, enigma Triunghiului Bermudelor continuă să-și păstreze secretele, întărind și mai mult farmecul său neînţeles până în prezent.

5 teorii privind dispariţiile din Triunghiul Bermudelor

#5. Câmpuri magnetice anormale

Această teorie sugerează că în Triunghiul Bermudelor există anomalii magnetice sau electrice, care ar putea perturba funcționarea busolelor, a radiourilor și a altor echipamente de navigație. Astfel, navele și avioanele ar putea pierde orientarea și ar putea devia de la cursul lor sau ar putea intra în coliziune cu obstacole naturale sau artificiale.

Un argument în favoarea acestei teorii este faptul că Triunghiul Bermudelor este unul dintre cele două locuri de pe Pământ unde o busolă va indica nordul adevărat în loc de nordul magnetic. Nordul adevărat este punctul fix unde se întâlnesc liniile de longitudine pe o hartă, iar nordul magnetic este punctul care se schimbă constant și care corespunde cu direcția câmpului magnetic al Pământului. Diferența dintre cele două poate fi de câteva grade sau chiar zeci de grade, în funcție de locație și timp. Dacă navigatorii nu țin cont de această diferență, pot face erori grave de calcul și pot ajunge în locuri neprevăzute.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mare crater de impact din sistemul solar a fost descoperit recent pe Marte

Un alt argument este faptul că în Triunghiul Bermudelor au fost raportate mai multe cazuri de interferențe radio sau de pierdere a semnalului radar. Aceste interferențe ar putea fi cauzate de furtuni electrice, de variații ale ionosferei sau de alte fenomene naturale sau artificiale. Fără o comunicare eficientă, navele și avioanele ar putea rămâne izolate și vulnerabile în fața pericolelor.

Teoria interferențelor electromagnetice are însă și câteva probleme. Una dintre ele este faptul că nu explică disparițiile complete și lipsa oricărui indiciu sau rest al navelor și avioanelor pierdute. Dacă acestea s-ar fi rătăcit sau s-ar fi ciocnit din cauza unor erori de navigație, ar fi trebuit să existe măcar niște epave sau niște semnale de urgență. O altă problemă este faptul că nu există dovezi clare că anomaliile magnetice sau electrice din Triunghiul Bermudelor sunt mai frecvente sau mai intense decât în alte zone ale oceanului. De asemenea, nu există nicio corelație între disparițiile din Triunghiul Bermudelor și activitatea solară, care ar putea influența câmpul magnetic al Pământului.[sursa]

#4. Teoria gazului metan

Această teorie se bazează pe ipoteza că eliberarea în cantităţi mari de hidraţi de metan de pe fundul oceanului ar putea fi responsabilă pentru naufragii și accidente aeriene.

Hidrații de metan sunt compuși solizi, asemănători gheții, care se formează în condiții de presiune și temperatură specifice, atunci când moleculele de metan sunt închise într-o structură cristalină de apă. Aceste depozite de hidrați de metan se găsesc în sedimentele de pe fundul oceanului, în special în zonele de mare adâncime și în apropiere de marginea continentală.

Un eveniment geologic sau o perturbare a sedimentelor poate provoca eliberarea bruscă a unei cantități mari de metan. Odată eliberat, metanul se ridică în coloane de bule spre suprafața apei. Bulele de metan reduc densitatea apei. Acest lucru diminuează flotabilitatea navelor, fapt care poate cauza scufundarea rapidă a navelor, fără a lăsa timp pentru transmiterea unui apel de ajutor sau pentru lansarea unei operațiuni de salvare.

Publicitate

Aceste bule pot afecta şi avioanele. Bulele de metan care ajung la suprafața apei se ridică în atmosferă. Dacă un avion zboară printr-o zonă cu concentrații ridicate de metan, gazele pot afecta funcționarea motoarelor, putând duce la prăbușirea avionului.

Ca şi în cazul teoriei anterioare, şi în acest caz ar fi trebuit să fie descoperite resturi ale navelor şi aeronavelor dispărute. Aşadar, deși teoria gazului metan este interesantă și oferă o posibilă explicație pentru unele dintre disparițiile din Triunghiul Bermudelor, nu există dovezi concludente care să o confirme.

• CITEŞTE ŞI:  Câţi megapixeli are ochiul uman (VIDEO)

#3. Fenomene meteo extreme

Această teorie se bazează pe ipoteza că în această zonă se produc frecvent furtuni tropicale și uragane. Astfel, se creează valuri mari, vânturi puternice și fulgere periculoase. Aceste fenomene meteo extreme ar putea afecta vizibilitatea, stabilitatea și siguranța navelor și avioanelor care traversează Triunghiul Bermudelor.

Un alt factor care ar putea contribui la dispariții este prezența unor vârtejuri oceanice, numite și curenți de adâncime sau eddies. Acestea sunt niște formațiuni circulare de apă, care se deplasează prin ocean și pot avea dimensiuni de la câțiva metri până la câțiva kilometri. Vârtejurile oceanice pot fi create de diferențe de temperatură, salinitate sau densitate a apei, de curenți marini sau de obstacole geografice. Vârtejurile oceanice pot influența viteza, direcția și turbulența apei, precum și distribuția nutrienților și a organismelor marine.

Ca şi în cazul celorlalte teorii, şi aceasta are câteva probleme. Una dintre ele este faptul că nu explică de ce disparițiile din Triunghiul Bermudelor sunt mai misterioase decât cele din alte zone ale oceanului, unde se produc fenomene similare. O altă problemă este faptul că nu există dovezi clare că vârtejurile oceanice din Triunghiul Bermudelor sunt mai puternice sau mai frecvente decât în alte zone ale oceanului. De asemenea, nu există nicio corelație între disparițiile din Triunghiul Bermudelor și sezonul sau intensitatea furtunilor tropicale și uraganelor.[sursa]

#2. Gaura de vierme

Teoria găurii de vierme este una dintre cele mai interesante teorii care încearcă să explice disparițiile din Triunghiul Bermudelor. Această teorie presupune că în această zonă există un portal de călătorie în timp sau în spațiu, care ar putea teleporta obiectele și persoanele care intră în el în alte locuri sau epoci. Astfel, disparițiile ar fi cauzate de trecerea prin această gaură de vierme, care ar fi invizibilă și imprevizibilă.[sursa]

Un argument în favoarea acestei teorii este faptul că unele dintre navele și avioanele dispărute în Triunghiul Bermudelor nu au lăsat nicio urmă și niciun semnal de ajutor. Acest lucru ar putea sugera că acestea au fost transportate instantaneu în altă parte, fără să aibă timp să reacționeze sau să comunice.

Un alt argument este faptul că unele dintre navele și avioanele dispărute în Triunghiul Bermudelor au fost găsite ulterior în locuri neașteptate sau la distanțe mari de locul dispariției. Acest lucru ar putea indica faptul că acestea au fost mutate prin intermediul unei găuri de vierme, care ar fi putut schimba coordonatele lor spațiale.

Cu toate acestea, găurile de vierme reprezintă doar soluții teoretice ale ecuațiilor relativității generale, care nu au fost observate sau confirmate experimental. O altă problemă este faptul că nu există nicio explicație logică pentru modul în care găurile de vierme s-ar forma sau s-ar menține în Triunghiul Bermudelor. Găurile de vierme ar necesita o cantitate enormă de energie pentru a se deschide și a se stabiliza, ceea ce nu pare să fie cazul în această zonă.

• CITEŞTE ŞI:  Nannerl, sora lui Mozart, căreia nu i s-a permis o carieră în muzică

#1. Teoria extratereştrilor

Aceasta este una dintre cele mai speculative și controversate explicații legate de disparițiile misterioase din Triunghiul Bermudelor. Această teorie susține că activitatea extraterestră ar putea fi cauza pentru evenimentele inexplicabile din această regiune.

Unii susținători ai teoriei extraterestre cred că Triunghiul Bermudelor ar putea fi un loc de aterizare sau de activitate frecventă pentru OZN-uri. Aceste OZN-uri ar putea fi implicate în capturarea sau distrugerea navelor și avioanelor care se aventurează în zonă. De asemenea, ar putea folosi tehnologii avansate pentru a se ascunde sau a manipula mediul înconjurător. Astfel, disparițiile ar fi cauzate de intervenția extraterestră, care ar fi ascunsă de ochii lumii.

Un argument în favoarea acestei teorii îl reprezintă faptul că unele dintre navele și avioanele dispărute în Triunghiul Bermudelor au fost raportate ca având contact vizual sau radio cu OZN-uri înainte de a dispărea. Acest lucru ar putea sugera că navele şi avioanele respective au fost urmărite sau atacate de nave spațiale extraterestre, care le-ar fi răpit sau distrus.

Un alt argument este faptul că unele dintre navele și avioanele dispărute în Triunghiul Bermudelor au fost găsite ulterior în stare intactă sau cu semne de intervenție mecanică sau biologică. Acest lucru ar putea indica faptul că acestea au fost examinate sau modificate de extratereștri, care le-ar fi returnat apoi în locuri diferite.

Evident, şi această teorie are unele probleme. În primul rând, nu există nicio dovadă științifică a existenței extratereștrilor. Mai mult decât atât, nu există nicio explicație logică pentru motivul pentru care extratereștrii ar fi interesați de Triunghiul Bermudelor sau de oamenii care tranzitează această zonă. Extratereștrii ar avea la dispoziție întregul univers pentru a-l explora sau a-l coloniza, fără să fie nevoie să se implice în conflicte sau conspirații cu oamenii. Probabil că, la un moment dat, vom afla adevărul.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele