Există atâtea culturi pe lumea asta, încât tradiţiile sunt greu de înţeles, iar multe dintre acestea ar putea intra cu uşurinţă într-un top cu cele mai ciudate festivaluri din lume.

De-a lungul timpului au apărut sărbători ciudate, care sunt considerate perfect normale de unii, în timp ce alţii le consideră ridicole.

Este foarte dificil de realizat un top cu cele mai ciudate festivaluri din lume, însă am strâns în lista de mai jos o serie de sărbători cel puţin dubioase.

Nu sunt deloc uşor de înţeles cultura şi tradiţia unui popor, şi în special ale unei regiuni.

Oamenii au credinţe şi obiceiuri pe care le duc mai departe fie din cele mai vechi timpuri, fie în urma unor situaţii teribile prin care au trecut predecesorii lor.

De aceea, un om din exterior ar putea avea probleme în a înţelege ce-i face pe aceşti oameni să ducă mai departe aceste tradiţii bizare.

Top 10 cele mai ciudate festivaluri din lume

#10. Festivalul Rostogolirea Brânzei

festivaluri ciduate rostogolirea branzei

Oricât de mult ar iubi cineva brânza, este greu de înţeles de ce s-ar arunca oamenii în cap de pe un deal, după o rolă de brânză.

Festivalul Cheese rolling are loc în Gloucestershire, Marea Britanie. Participanții trebuie să alerge după o roată de brânză aruncată de un oficial al oraşului de pe vârful dealului Coopers.

Panta este destul de abruptă iar accidentele pot avea loc cu ușurință. Oricine vrea să participe la acest festival trebuie să fie sigur că știe la ce riscuri se expune.

În fiecare an cursa se lasă cu membre rupte, sângerări şi vieţi puse în pericol.

Premiul? O rolă de brânză.

Publicitate

#9. Festivalul La Tomatina

festivaluri ciudate la tomatina

Putem spune că cea mai mare bătaie cu roșii, la care participă peste 20 000 de oameni, anual are loc în micul orășel Buñol, din provincia Valencia.

Aici se desfășoară La Tomatina, un festival care se ţine în ultima zi de miercuri a lunii august. Originea festivalului nu este cunoscută exact, însă unele teorii susțin faptul că totul a început de la un protest împotriva dictatorului Franco, din 1945.

• CITEŞTE ŞI:  Huacachina, oaza de poveste din deşertul peruvian

Cert este că această bătaie cu roșii atrage mii de turiști.

Este o experiență unică şi cu adevărat distractivă, iar dacă îţi plac aventurile, cu siguranţă te vei simţi bine la acest festival.

#8. Festivalul Căratul Soţiei

festivaluri ciudate caratul sotiei

Căratul Soţiei este un festival care se desfășoară în fiecare an, în orașul Sonkajarvi din Finlanda, sub forma unei curse.

Bărbații trebuie să își care soțiile în spate și să treacă de diverse obstacole, pe o distanță bine determinată, iar câștigătorul primește ca premiu greutatea soției sale în bere.

Așadar, îți poți imagina de ce în fiecare an din ce în ce mai mulți participanți sunt interesați de eveniment. Cei cei care au partenerele mai plinuţe sunt cu atât mai fericiți, chiar dacă depun un efort considerabil pentru a câştiga cursa.

Cu toate acestea, premiul se pare că merită tot efortul.

#7. Festivalul Kanamara

festivaluri ciudate kanamara

În oraşul Kawasaki, din Japonia, bărbaţi îmbrăcaţi în haine de femei cară pe străzile oraşului un altar pe care se află un falus.

Acest lucru se întâmplă în timpul festivalului Kanamara sau Utamaro. Acesta este un vechi festival al fertilităţii, iar scopul său este acela de a aduce armonie cuplurilor căsătorite. Evident, cei mai mulţi vor arăta cu degetul înspre falusurile cu care umblă oamenii pe străzi, însă japonezii iau în serios problema fertilităţii.

Cea mai mare sărbătoare a festivalului are loc în prima duminică din aprilie.

#6. Cursa cu tauri din Pamplona

festivaluri ciudate tauri in pamplona

Cine n-a auzit de celebra cursă cu tauri din oraşul Pamplona, Spania?

Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din lume, Fiesta de San Fermin, este o sărbătoare dedicată Sfântului Fermin, în cadrul căreia se organizează celebrele curse cu tauri.

Festivalul datează din secolul al XIII-lea și este unul extrem de periculos. Participanții care au curajul de a se înscrie în cursă sunt alergați de tauri bine făcuţi pe străzile orașului, până când aceștia sunt închiși din nou în țarcul lor.

Deși fiecare cursă durează doar câteva minute, adrenalina și palpitațiile ce vin odată cu aceasta sunt cât se poate de intense. După cum bănuiai, de-a lungul timpului au fost destule accidente, foarte mulți răniți, iar unii oameni chiar și-au pierdut viața.

• CITEŞTE ŞI:  Cine are mai multă cofeină: ceaiul sau cafeaua? Ce spune ştiinţa despre asta

Este important de reținut, așadar, că festivalul nu este o glumă. Riscurile sunt cât se poate de serioase, iar participanții trebuie să fie conștienți de ele.

#5. Festivalul Aruncării Caprei

festivaluri ciudate aruncatul caprei

Spaniolii cu siguranţă iubesc festivalurile ciudate.

În fiecare an, în a patra zi de duminică a lunii ianuarie localnicii unui orăşel numit Manganeses de la Polvorosa se adună pentru a sărbători festivalul Aruncării Caprei.

Festivalul este atât de vechi, încât nimeni nu mai ştie originea sa. Cert este că festivalul se ţine în numele Sfântului Vincent de Paul, ocrotitorul oraşului.

Tradiţia cere ca un tânăr din localitate să prindă o capră, să o lege şi să urce cu ea în turla Bisericii. Din turlă, băiatul trebuie să arunce capra pe fereastră, cu speranţa ca mulţimea să o prindă.

Deşi administraţia locală a interzis festivalul, oamenii continuă să păstreze tradiţia, iar în fiecare an o capră zboară de la circa 15 metri, către mulţimea adunată la festival.

Evident, mai multe organizaţii de protecţia animalelor au făcut demersuri pentru interzicerea acestui festival dubios.

#4. Festivalul Morţii

festivalul dia de los muerteos

Una dintre sărbătorile cele mai semnificative ale patrimoniului mexican este Ziua Morţilor.

Día de los Muertos sau Ziua Morţilor, sărbătorită pe 2 noiembrie, celebrează viaţa şi onorează moartea celor plecaţi dintre noi, prin muzică, râsete şi veselie.

Pentru Ziua Morţilor, familiile se adună în jurul mormintelor şi a unor altare special construite, ca să se roage şi să lase ofrande rudelor si prietenilor decedaţi.

Tradiţia spune că, în aceste zile, morţii revin printre cei vii, iar jertfele sunt o modalitate prin care li se spune „Bine aţi venit printre noi”.

În animaţia Coco (2017), acţiunea se petrece în jurul acestei sărbători.

#3. Festivalul El Colacho

cele mai ciudate festivaluri din lume

Unul dintre cele mai ciudate festivaluri din lume este El Colacho. Sau Festivalul Săritului Peste Copii.

După cum îi spune şi numele, nu este greu de anticipat ce se întâmplă la acest festival. Bebelușii născuți în ultimul an sunt așezați pe niște saltele, iar mulţimea se adună în jurul lor.

• CITEŞTE ŞI:  Drama poetului Grigore Alexandrescu: a înnebunit la patru zile după căsătoria cu o tânără din Focşani

Bărbații special antrenați pentru acest festival se îmbracă în costume de diavoli și sar peste bebeluși. În acest fel, aceştia alungă spiritele rele din preajma micuților.

El Colacho are loc în sătucul Castrillo de Murcia, din nordul Spaniei, și este organizat încă din 1620.

#2. Festivalul Thaipusam

festivaluri ciudate thaipusam

Thaipusam este un festival de origine hindusă, celebrat de indienii din grupul etnic Tamil în mai multe ţări din lume, printre care India, Sri Lanka, Singapore, Malaezia, Africa de Sud sau Canada.

Festivalul are loc în cursul lunilor ianuarie-februarie, fiind celebrată naşterea lui Murugan, fiul zeilor Shiva şi Parvati.

Oamenii se adună pe străzi, se rad în cap şi pornesc într-un pelerinaj. La final, îşi introduc obiecte ascuţite în limbă sau în obraji, ca un omagiu adus zeilor.

Unii chiar se leagă cu cârlige de pielea spatelui, trăgând după ei obiecte grele şi chiar utilaje. Scopul este să-şi cauzeze cât mai multă durere.

În accepţiunea lor, cu cât suferă mai mult, cu atât se vor bucura mai tare de bunătatea zeilor.

#1. Festivalul Sfintei Marta de Ribarteme

festivaluri ciudate sicrie prin oras

Se pare că Spania este ţara care găzduieşte cele mai ciudate festivaluri din lume.

Fiesta de Santa Marta de Ribarteme este un eveniment în cadrul căruia toți cei care au fost foarte aproape de moarte în ultimul an se adună pentru a sărbători faptul că sunt încă în viață.

Partea ciudată apare atunci când acești oameni fie își cară propriul sicriu, fie sunt cărați de alții într-un sicriu pe străzile oraşului.

Acest lucru simbolizează faptul că moartea i-a ocolit.

Deși totul pare morbid, sărbătoarea este una veselă, punând accentul pe viață și pe bucuria de a trăi.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele