Creierul unui porc a fost ținut în viață în afara corpului său timp de 5 ore cu ajutorul unui nou sistem dezvoltat de oamenii de știință de la UT Southwestern Medical Center, iar acest lucru ar putea avea implicaţii majore pentru dezvoltarea tratamentelor pentru oameni.

Sistemul nou dezvoltat permite izolarea creierului de restul corpului cu ajutorul unei pompe artificiale super-inteligente care se ocupă de alimentarea cu sânge.

Creierul unui porc a fost ţinut în viaţă timp de 5 ore, în afara corpului său

Pentru a imita circulația reală, aparatul poate modifica subtil compoziția sângelui și îi poate ajusta fluxul în funcție de o serie de variabile, inclusiv tensiunea arterială, volumul, temperatura, oxigenarea și nutrienții. Acest lucru este posibil printr-un algoritm computerizat care ține evidența tensiunii arteriale, a fluxului, a pulsaţiei și a altor factori.[sursa]

creierul unui porc a fost ţinut în viaţă
Creierul unui porc a fost ţinut în viaţă în afara trupului său timp de 5 ore

În cadrul studiului, sistemul a fost testat pe creierul unor porci domestici de fermă. Odată conectați la dispozitiv, activitatea cerebrală a fost monitorizată cu ajutorul electrocorticografiei continue și a înregistrărilor cu electrozi de adâncime a creierului.

Potrivit cercetătorilor, nu s-a înregistrat nicio schimbare sau aproape nicio schimbare în activitatea cerebrală și în alte măsurători timp de până la cinci ore de când creierul a fost izolat de restul corpului animalului.

„Această metodă inedită permite o cercetare care se concentrează asupra creierului independent de corp, permițându-ne să răspundem la întrebări fiziologice într-un mod care nu a mai fost realizat până acum.”, a declarat într-un comunicat Dr. Juan Pascual, autorul studiului și profesor de neurologie, pediatrie și fiziologie la UT Southwestern.

• CITEŞTE ŞI:  Camera video care filmează prin haine. De ce a fost retrasă de pe piaţă

Oamenii de știință din spatele dispozitivului susțin că acesta ar putea permite cercetătorilor să înțeleagă modul în care funcționează anumite aspecte ale creierului, independent de influența organismulu.[sursa]

Aceștia au folosit deja sistemul lor pentru a afla despre efectele pe care le are nivelul scăzut de zahăr din sânge asupra creierului.

S-a mai încercat ţinerea în viaţă a creierelor desprinse de trup

Acest lucru poate fi adesea dificil de studiat în modelele animale tipice, deoarece organismul poate compensa parțial nivelul scăzut de zahăr din sânge prin modificarea metabolismului, ceea ce modifică creierul. Fără organism, nu poate apărea o astfel de problemă.

Cercetătorii sunt, de asemenea, interesați de utilizarea acestui dispozitiv ca sistem de bypass cardiopulmonar, „mașinărie inimă-plămân” care menține circulația sângelui în timpul operațiilor cardiace și al transplanturilor. Dr. Pascual a declarat că acest dispozitiv a fost brevetat pentru a-i testa eficiența pentru această sarcină.

Această echipă de cercetători nu este prima care se joacă cu ideea de a izola creierele de corpuri. Alți oameni de știință au izolat anterior capul unui câine și al unei maimuțe.

Publicitate

Cine știe unde va duce acest domeniu de studiu, dar poate că vechiul scenariu științifico-fantastic al unui „creier într-o cuvă” nu este atât de fantastic pe cât se credea odată.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele