Ted Bundy, pe numele său Theodore Robert Bundy, este considerat de unii drept cel mai periculos criminal în serie din toate timpurile.

Deşi, după numărul victimelor nu este pe primul loc, descrierea lui Ted Bundy ca ucigaş în serie, răpitor, violator, tâlhar, evadat şi necrofil, i-au adus acest „titlu”.

Cunoscuţii spuneau despre Ted Bundy că este cuceritor şi carismatic, dar şi deosebit de inteligent.

Cu toate acestea, Ted Bundy a fost unul dintre cei mai odioşi criminali din istoria recentă a omenirii.

Cu puţin timp înainte de a fi executat şi după ce timp de un deceniu nu a recunoscut absolut nimic, Ted Bundy a rupt tăcerea.

A declarat că a ucis 30 de tinere între anii 1974-1978.

Adevăratul număr al victimelor nu este cunoscut, însă specialiştii consideră că este mult mai mare.

ted bundy
Ted Bundy în timpul procesului

Ted Bundy a şi salvat vieţi

Pe lângă faptul că toţi îi profeţeau o viaţă împlinită, cu succes profesional, ba chiar o carieră în politică, Ted Bundy a lucrat o bună perioadă şi ca voluntar la un call-center de prevenire a sinuciderilor.

Potrivit mărturiilor, colegii şi colegele din acea vreme de la acest job voluntar îşi amintesc că acesta era foarte bun la ceea ce făcea.

Una dintre acestea era Anne Rule, viitoare autoare de bestseller-uri privind crimele lui Bundy. Ea îşi aminteşte că acesta obişnuia să o conducă noaptea târziu până la maşina ei pentru a se asigura că nu păţeşte nimic.

Când, după mai mulţi ani, a aflat că fostul ei coleg, atât de protector cu ea, a fost arestat, acuzat şi găsit vinovat de zeci de crime atroce, Anne Rule a exclamat stupefiată: ”Ted Bundy a luat vieţi, dar a şi salvat vieţi!”

Psihologii şi criminologii se întreabă şi azi dacă Ted Bundy a exploatat în cel mai diabolic mod posibil perioada petrecută la această linie telefonică destinată prevenirii sinuciderilor pentru a explora vulnerabilităţile oamenilor aflaţi în derivă.

Publicitate
• CITEŞTE ŞI:  Cheryl Browne, prima femeie de culoare care a participat la un concurs de frumuseţe în SUA

Alţii consideră că studiul dreptului i-a înlesnit calea către înţelegerea felului în care funcţionează mentalul colectiv al autorităţilor.

De asemenea, ar fi învăţat care sunt psihologia şi modul de operare ale investigatorilor aflaţi pe urma criminalilor din America.

Aceste informaţii l-ar fi ajutat să fie mereu cu un pas în faţa anchetatorilor.

La un an după ce a salvat vieţi, a început să le ia

ted bundy victime
Câteva dintre victimele lui Ted Bundy

Metamorfozarea lui Bundy avea să se producă în cel mai straniu mod posibil.

La doar un an după ce ”a salvat vieţi”, la centrul de prevenţie a sinuciderilor, el a început să curme vieţi, folosindu-se de farmecul său, dar şi de alte strategii viclene.

De exemplu, unor viitoare victime le poza drept invalid, rugându-le extrem de convingător să-l ajute să urce treptele.

Altora li se prezenta ca şi când ar fi fost un poliţist, câştigându-le încrederea. Atunci când se dădea în vileag, le ademenea în ascunzişul său şi apoi le ucidea cu o cruzime de nedescris.

Când aceste cazuri s-au înteţit şi numele ”Ted” a început să fie auzit din ce în ce mai des, poliţia a intervenit.

Din păcate pentru forţele de ordine şi mai ales pentru victime, a durat cumplit de mult până când Ted Bundy a fost capturat.

Ancheta a fost dificilă

Ted Bundy a devenit un expert al crimei.

Niciodată nu lăsa vreo urmă la faţa locului. Şi, cu toate astea, a hărţuit, violat, torturat şi ucis zeci de femei.

De multe ori, confirmând o teorie criminalistică, Ted Bundy s-a întors la locul crimei.

Acesta revenea pentru a-şi lua câte un ”trofeu” acasă.

Un exemplu îl reprezintă capul unei victime, pe care l-a expus în apartamentul său ca şi când ar fi fost un element de decor.

După ce a fost arestat, a evadat de două ori

Ted Bundy avea să fie prins pentru prima dată pur şi simplu din întâmplare.

bunuri gasite in masina lui ted bundy
Bunurile găsite în maşina lui Ted Bundy

Pe 12 august 1975, este oprit cu forţa de un poliţist rutier, pentru că a refuzat să oprească la semnalul acestuia.

• CITEŞTE ŞI:  Oraşul fortificat Kowloon: povestea fascinantă a oraşului fără legi

Agentul i-a controlat maşina. În portbagaj a găsit o mască de schi, o altă mască făcută dintr-un ciorap de damă, o rangă, un colac de funie, saci de gunoi, un spărgător de gheaţă şi o pereche de cătuşe.

Acesta era profilul unui spărgător.

Ted Bundy şi-a păstrat calmul şi i-a spus poliţistului că a găsit cătuşele la gunoi.

La secţie, un detectiv face însă legătura între Volkswagenul Beetle al lui Ted Bundy şi dispariţiile tinerelor, plus a unei fetiţe din Utah.

Pe 7 iunie 1977, la proces, în timpul unei pauze, i se permite să viziteze biblioteca tribunalului. Atunci sare pe fereastra de la etajul al doilea al clădirii şi fuge în munţii Aspen.

Sfârşitul vieţii lui Ted Bundy

În timpul judecăţii, Bundy avea să mai evadeze o dată şi să fie recapturat până la execuţia sa pe scaunul electric din 24 februarie 1989.

Procesul a durat peste un deceniu.

În acest timp, Bundy a comutat de la pledarea nevinovăţiei la cea a vinovăţiei parţiale. Astfel urmărea să mai câştige timp pentru a evita inevitabilul: pedeapsa cu moartea.

În momentul în care a început să-şi mărturisească o parte din crime, le-a explicat procurorilor că, până la finalul ”spovedaniei”, le va oferi lor şi lumii întregi informaţii preţioase despre cum a devenit un criminal.

Aceste informaţii urmau să ajute autorităţile să înţeleagă procesul său de transformare.

Astfel, Ted Bundy a sporit fascinaţia răului pe care-l întruchipa, rămânând atât în cultura populară, cât şi în inconştientul colectiv, dacă nu cel mai periculos, atunci cu siguranţă cel mai rafinat criminal în serie din istorie.

Pe 24 ianuarie 1989, la ora 7:06, Ted Bundy este electrocutat cu 2000 de volţi, timp de două minute, pe scaunul electric al închisorii de stat din Florida, pentru uciderea a două tinere şi a unei fetiţe.

• CITEŞTE ŞI:  10 tratamente naturiste chinezeşti bizare şi efectele lor uimitoare

Numărul victimelor sale a fost însă mult mai mare, el admiţând uneori 30 sau 35, alteori lăsând să se înţeleagă că s-a ridicat la peste 100, dintre care doar trupurile a 20 fiind găsite.


Decesul este pronuntat la ora 7:16, fiind întâmpinat cu urale de cele câteva sute de persoane adunate în faţa închisorii. Ultimele cuvinte ale lui Ted Bundy au fost: “Aş vrea să le transmit familiei şi prietenilor dragostea mea”.

Ted Bundy – subiect de studiu, creaţii literare şi cinematografice

Experţii în comportamente deviante i-au consacrat mii de pagini studierii patologiei sale. Aceştia au încercat şi chiar au izbutit să identifice un arhetip, în modul său de transformare din om în bestie.

De asemenea, faptul că s-a oferit să ajute autorităţile să pătrundă în mintea sa scelerată pentru a le facilita înţelegerea mecanismelor terifiante în care funcţionează creierul unui criminal în serie făcea parte probabil tot din jocurile sale diabolice.

La nivel ficţional, personajul de film care se apropie cel mai mult de inteligenţa malefică a lui Ted Bundy este nimeni altul decât Hannibal Lecter, interpretat de Anthony Hopkins.

Psihologii şi criminologii care l-au studiat personal pe Bundy sau prin interviuri cred că el a fost un psihopat autentic, incapabil de sentimente de empatie sau remuşcare. Alt diagnostic este ”A.P.D.” – Antisocial Personality Disorder.

De-a lungul timpului, au fost create mai multe filme şi documentare pe baza vieţii lui Ted Bundy. Ultimul proiect este filmul Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, în care actorul Zach Efron interpretează rolul lui Ted Bundy.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele