Mahomed al III-lea s-a născut în data de 26 mai 1566, devenind cel de-al treisprezecelea sultan al Imperiului Otoman în anul 1595. A fost fiul lui Murad al III-lea şi a domnit vreme de opt ani, până la moartea sa din anul 1603.

În vremurile din urmă, atunci când monarhii cu mai mulţi copii mureau, succesiunea la tron se putea transforma într-o adevărată tragedie. Până la urmă, copiii monarhului nu erau doar fraţi şi surori, ci erau rivali pentru ocuparea tronului. Iar pentru rezolvarea acestui aspect s-a găsit o soluţie. Una extrem de violentă.

În secolul al XV-lea, unul dintre cei mai cunoscuţi conducători ai Imperiului Otoman, sultanul Mahomed al II-lea, a introdus o nouă lege care le permitea viitorilor conducători să-şi ucidă fraţii şi astfel să-şi asigure stabilitatea la conducerea imperiului. Aceasta a fost controversata „lege a fratricidului”.[sursa]

„Oricare dintre fiii mei moștenește sultanatul, se cuvine să-și omoare frații în interesul ordinii mondiale. Majoritatea juriștilor au aprobat acest lucru. Să se ia măsuri în consecință.”, a ordonat sultanul Mahomed al II-lea.

mahomed al III-lea
Reprezentare a sultanului Mahomed al III-lea

Sultanul Mahomed al III-lea şi-a ucis 19 fraţi

Mahomed al III-lea a ajuns pe tron în anul 1595, la un secol distanţă faţă de cel care a emis legea fratricidului. Însă a fost foarte mulţumit de aceasta şi a decis să o pună în practică. Mai ales că avea mulţi fraţi care îi puteau lua locul dacă i s-ar fi întâmplat ceva.

După ce sultanul a fost încoronat, şi-a chemat cei nouăsprezece fraţi în camera tronului. Le-a spus că nu au de ce să se teamă, căci i-ar fi chemat pentru a fi circumcişi, conform tradiţiei. În camera alăturată, asasinii aşteptau. Unul câte unul, prinţii au intrat în cameră. Tot aşa, unul câte unul, au fost ucişi prin sugrumare. Cel mai tânăr dintre cei nouăsprezece prinţi ucişi la ordinul sultanului avea doar 11 ani.

• CITEŞTE ŞI:  Cum s-a născut Australia dintr-o colonie penală formată din 700 de deţinuţi

Mahomed al III-lea nu s-a oprit aici cu crimele. De asemenea, a executat 15 dintre soţiile fraţilor săi, care erau însărcinate şi care urmau să aducă pe lume potenţiali pretendenţi la tron. Astfel, sultanul s-a decis să-şi consolideze poziţia şi a dispus înlăturarea pericolelor, chiar dacă era vorba despre nişte copii nenăscuţi.

La rândul său, sultanul Mahomed al III-lea a avut cel puţin opt fii, cu cele trei concubine cunoscute.

Sultanul a murit după opt ani de domnie, în data de 22 decembrie 1603, la vârsta de 37 de ani. Unele surse arată că Mahomed al III-lea ar fi murit în urma suferinţei profunde cauzate de moartea unuia dintre fiii săi, Sehzade Mahmud. Alte surse indică posibile cauze ale morţii ciuma sau un accident vascular cerebral. Sultanul a fost îngropat în moscheea Hagia Sofia şi a fost urmat la tron de către fiul său Ahmed I.

Publicitate

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Lăsaţi un mesaj

Scrieţi comentariul
Vă rugăm să vă introduceţinu numele